کد مطلب: 121735
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۹:۲۱
بازار بورس در چند ماه گذشته نوسانات زیادی را تجربه کرده است و همپای قیمت ارز و سکه و طلا روزانه رکوردهای مختلفی داشت. شاخص تا نیمه مهر ماه تا نزدیکی کانال 2 هزار واحد هم پیش رفت اما بعد سیر صعودی آن متوقف و شاخص با افت همراه شد و از کانال 2 هزار به 170 هزار واحد رسید.
 
به گزارش ایران خبر، دلیل نوسانات شاخص بورس و تاثیر تحریم ها بر بازار سرمایه را یک کارشناس حوزه بورس در گفت و گو با «ایران عصر» تشریح کرد.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: شاخص بورس در دو سال گذشته تغییر چندانی نداشته و برخلاف سالهای قبل در دوران رکود خود بسر می برد اما به یکباره در 6 ماه اول امسال تغییرات مشهودی کرده و تا کانال 95هزار واحد بالا رفت.
سمیرا النجانی، با بیان اینکه شاخص بورس برای اولین بار در تاریخ بورس وارد کانال 195 هزار واحد شده بود، گفت: نوسانات نرخ ارز از مهم ترین عوامل تغییر در شاخص بورس بود به طوری که کالاهایی که پیش از این با نرخ‌های قبلی در بازار سرمایه معامله می شد بعد از تغییرات نرخ ارز، افزایش قیمت داشته و نرخ سهم ها نیز در بازار سرمایه بالا رفت.
وی افزود: در بازار سرمایه سهم هایی زیادی وجود دارد که از تغییرات نرخ ارز تاثیر می پذیرند و همین تاثیرپذیری باعث افزایش معاملات و در ادامه بالا رفتن قیمت ها و صعود شاخص بورس شد.
این کارشناس حوزه بورس تصریح کرد: همچنین انجام تبلیغات از سوی فعالان بازار سرمایه با عنوان کسب بازدهی چندین برابر نسبت به دیگر بازارهای مالی، منجر به ورود سرمایه گذاران جدید به این بازار شد. بطوری که در زمان صعود شاخص، صدور کدهای جدید معاملاتی در بازار سرمایه هم بیشتر شده و سرمایه گذاران جدید الورود در پی حفظ ارزش دارایی خود در این بازار بودند.
النجانی با اشاره به افزایش نقدینگی در رشد شاخص بورس هم اظهار داشت: با توجه به پایان یافتن مهلت یکساله سپرده گذاری افراد در بانکها نقدینگی بشدت افزایش یافته و وارد بازارهای ارز و سکه شد. اما بازار سرمایه که تا پیش از این از افزایش قیمت ها به دور بود این بار با ورود سپرده ها به بازار با سفته بازان که به دنبال گرفتن نوسان در این بازار بودند همسو شد و به دنبال آن، سرمایه گذاران جدیدالورود همچون موج به دنبال دیگر افراد به سمت بازار سرمایه حرکت کردند.
وی ادامه داد: اما در ادامه شاخص بورس نیاز به تنفس و ثبات داشت بنابراین حرکت شاخص کند و با ریزش همراه بود. در این شرایط ، افراد جدید الورود نیز به همراهی این بازار پرداخته و با ترس از دست دادن دارایی خود به فروش سهام های خود حتی به قیمت کمتر از قیمت خرید به ایجاد صف های فروش و همچنین ریزش شاخص بورس دامن زدند. 
النجانی با تاکید بر اینکه بازار سرمایه بازاری تخصصی است، اظهار داشت: بنابراین نیاز به آموزش به افراد مبتدی و جدید والورود و آشنایی به این نکته که کسب بازدهی در کوتاه مدت ممکن نیست، ضروری است .
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به اجرای فاز دوم تحریم ها و اثرات آن بر بازار سرمایه هم گفت: آمریکا در اردیبهشت ماه از برجام خارج شد اما هم سو نبودن کشورهای اروپایی با سیاست های دولت ترامپ، از تاثیرپذیری از تحریم ها و سوگیری علیه ایران تاکنون جلوگیری کرده که در فاز اول تحریم ها، آشکار بوده و بازار سرمایه هم همچنان روند طبیعی معاملات خود را حفظ کرده و حتی صعودی هم می شود.
النجانی افزود: با توجه به سپری شده فاز اول تحریم ها در مرداد ماه از سوی دولت آمریکا  و ادامه دار بودن افزایش شاخص بازار و استراحت کوتاه مدت شاخص انتظار می رود همچنان شاخص بورس اعداد جدیدی را در بازار تجربه کند .
وی خاطر نشان کرد: پیش بینی ها حاکی از آن است که رشد بازار سرمایه و شاخص بورس مجدد آغاز شود که این امر برای هدایت نقدینگی فرصت خوبی محسوب می‌شود. بنابراین می توان گفت که تحریم ها نمی تواند بر بازار سرمایه ایران تاثیری داشته باشد و بازار همچنان به روال طبیعی خود ادامه خواهد داد.
وی بیان کرد: با توجه به اعلام افزایش 20.5 درصدی نقدینگی، انتظار ورود این نقدینگی به این بازار را باید داشته باشیم. همچنین به دلیل اینکه بازار سرمایه شاهد افزایش بسیاری از نرخ ها بوده و همسو نبودن بازار سرمایه با دیگر بازارها، قیمت ها در این بازار را افزایش خواهد داد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به اینکه برخی از کارشناسان می گویند که رشد شاخص لزوما واقعیت بورس و اقتصاد ایران را نشان نمی دهد، نیز گفت: شاخص یک معیار آماری است که تغییرات در یک اقتصاد یا بازار بورس را نشان می‌دهد. در مورد بازار‌های مالی، شاخص یک سبد فرضی از کلیه سهامی است که در آن بازار خرید وفروش می‌شود و میانگین تغییرات قیمت همه سهام را نشان می‌دهد.همچنین تغییرات شاخص کل بیانگر میانگین بازدهی سرمایه گذاران در بورس است.
النجانی خاطر نشان کرد: افزایش شاخص کل به معنی سودآوری کلیه سهام موجود در بورس نیست. بنابراین درست است که شاخص عملکرد و وضعیت بورس را نشان می دهد، اما مثبت یا منفی بودن شاخص لزوما به معنی مثبت یا منفی بودن کل بورس نیست. بلکه شاخص وضعیت کلی بورس را به ما نشان می دهد.

منبع : ایران آنلاین