کد مطلب: 171775
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۴ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۵:۱۴
ایسنا/خراسان رضوی
 
به گزارش ایران خبر، محمدحسین صالحی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: توزیع‌کننده‌ها و تجار مواد مخدر به‌منظور بازاریابی و تبلیغ برای فروش محصولات خود محتوایی را تولید و در سطح جامعه گسترش می‌دهند. رواج باورهای ناصحیح مخصوصا بین قشر جوان و نوجوان موجب درگیر شدن گروه فعال و محرک جامعه در مسیر تباهی می‌شود. در اکثر معتادان وجود حداقل یک باور غلط و غیرمنطقی باعث شکل‌گیری اولین تجربه استفاده آنها از مواد مخدر شده و بعد از آن باورهای غلط دیگر به‌ علاوه لذت موادی که قبلا تجربه کرده‌اند دست به دست هم داده است تا اعتیاد برای آنها رخ دهد.

 وی افزود: باورهایی همچون فلان دارو مخدر نیست، بخاطر ایجاد احساسات و هیجانات خوب می‌توان به صورت تفننی مواد مصرف کرد، این دارو شب امتحانی است و به افزایش یادگیری کمک می‌کند، برای هرکاری حد و مرزی وجود دارد و من حد و مرز استفاده از مواد مخدر را می‌دانم و معتاد نمی‌شوم، مصرف مواد برای درمان برخی بیماری‌ها مفید است، هرچیزی ارزش حدالاقل یکبار امتحان کردن را دارد، مصرف مواد در مواقع حساس مثل مهمانی‌ها،جلسات و سخنرانی‌ها جهت جلوگیری از اضطراب اشکالی ندارد، مصرف گاه به گاه و تفریحی باعث اعتیاد نمی‌شود و...  باورهای اشتباه و خانمان‌سوز ی هستند. تمامی اینها جملاتی است که از افراد دارای اعتیاد در کمپ‌ها می‌شنویم.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی خاطرنشان کرد: مافیای مواد مخدر برای تجارت خود تبلیغ می‌کنند و هیچ زمان نمی‌گوید این ماده، مخدر است. می‌گوید اگر شب امتحان استفاده کنی خیلی راحت می‌توانی امتحان موفقی را پشت سر بگذاری و البته ممکن است واقعا آن شب به یادگیری بهتر کمک کند اما مواد مخدر صنعتی به تدریج به سلول‌های مغز  آسیب می‌رساند، فرد را دچار توهم می‌کند و گاهی باعث می‌شود مصرف کننده دست به جنایات فجیعی بزند. باید به قشر جوان و نوجوان که درمعرض بیشتری قرار دارند آموزش و اطلاع‌رسانی کافی انجام شود تا بدانند انتهای این مسیر تباهی است.

وی با بیان اینکه دسترسی به مواد مخدر و تمایل استفاده از آن دو فاکتور اصلی برای شیوع یا کنترل اعتیاد است، گفت: در زمینه محدودیت دسترسی به مواد مخدر کارهای زیادی انجام شده است. طبق آخرین آمار حدود ۴۰۰۰ نفر در مسیر مبارزه با مواد مخدر شهید شده‌اند و بیش از ۱۲ هزار نفر جانباز در راه مسیر مواد مخدر در کشور وجود دارد. تمام این رشادت‌ها و ازخودگذشتگی‌ها صرفا به‌منظور کاهش دسترسی به مواد مخدر است اما با همه وجود همچنان دسترسی وجود دارد و در این میان آنچه که می‌تواند برای کنترل این موضوع به جامعه کمک کند موضوع "تمایل" است. باید با کار فرهنگی در مسیر کاهش تمایل استفاده از مواد مخدر مخصوصا بین جوان‌ها و نوجوانان اقدام کنیم.

صالحی افزود: دوره جوانی زمان انرژی و شور و هیجان است. باید خودباوری و عزت‌نفس را بین جوانان تقویت کنیم. باید در این حوزه کار بیشتری انجام دهیم و همه باید دست به دست هم دهیم؛ یعنی رسانه‌ها، تشکل‌های فرهنگی، افراد هنرمند و تاثیرگذار و گروه‌های مرجع کمک کنند تا در بخش کاهش تمایل به اعتیاد کار شود. همواره باید از خود بپرسیم که نقش من در پیشگیری از اعتیاد چیست؟ اگر هر فردی این نقش را برای خود تعریف کند ابتدا از خود شروع می‌کند و قطعا خودمراقبتی و خود محافظتی در اولویت است و بعد از دیگران محافظت می‌کند. محقق شدن این موضوع یک همت همگانی می‌خواهد و با زبانی فارغ از زبان نصیحت باید گفته شود که تاثیرگذار باشد.

وی با بیان اینکه سن اعتیاد به ۱۴ سالگی کاهش یافته و از طرفی گرایش به مواد مخدر صنعتی بیشتر شده است، گفت: عوامل مختلفی مانند شرایط اقتصادی، افسردگی، مسائل پساکرونا، تعطیلی مراکز فرهنگی، ورزشی، تفریحی و... در گسترش اعتیاد موثر است. تمام این موارد مخصوصا قشر نوجوان را دچار افسردگی پنهان کرده است و می‌تواند عامل اعتیاد باشد. اقدامات مختلف در حوزه‌های متفاوتی بایستی انجام شود.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی افزود: پیشگیری از اعتیاد نخستین اولویت ستاد مبارزه با مواد مخدر است و به این منظور طرح هر ایرانی یک سفیر پیشگیری از اعتیاد به منظور افزایش دانش، ارتقای توانمندی‏ها و ایمن‌سازی لایه‌‏های مختلف جامعه اجرا می‌شود. هم‌چنین تقویت گفتمان‌سازی اجتماعی و مردمی شدن مبارزه با اعتیاد، بهره‏‌گیری از ظرفیت سازمان‌های مردم‏ نهاد در عرصه‏‌های پیشگیری و هم‌چنین بهره‏‌گیری از سفیران پیشگیری از اعتیاد نیز در دستور کار این شوراست.

نرخ شیوع اعتیاد در خراسان رضوی ۲.۷ درصد است

وی در خصوص مقایسه آمار اعتیاد در استان خراسان رضوی گفت: براساس آخرین پایش‌های انجام شده نرخ شیوع اعتیاد در کشور ۵.۶ درصد و در خراسان رضوی ۲.۷ درصد است؛ بنابراین نسبت به میانگین کشوری  وضعیت استان  بهتر است اما در حوزه تخصصی مثل دانش‌آموزی، دانشجویی و کارگری متاسفانه وضعیت ما نزدیک به وضعیت کشوری است و در برخی موارد ممکن است بالاتر نیز باشد.

صالحی با بیان اینکه کمک‌های مردمی به معتادین متجاهر و کارتن‌خواب نشان از نوع‌دوستی و دغدغه‌مندی مردم دارد، گفت: عواطف ایرانی‌ها همواره زبانزد است و مردم براساس نوع‌دوستی و تعلقات دینی همواره علاقه‌مند به کمک کردن هستند و این جای تشکر بسیاری دارد ولی بهتر است که این کمک‌ها در مجرایی قرار گیرد که خروجی ملموسی داشته باشد و به عقیده کارشناسان این حوزه بهترین و موثرترین روش امدادرسانی باشد؛ به عبارتی تشکل‌ها و خیرینی که در این حوزه هستند به سبک دیگری به معتادین متجاهر و کارتن‌خواب کمک کنند. 

وی افزود: آنچه ما به‌دنبال آن هستیم این است که این حس نوع‌دوستی و مهربانی مردم سمت و سوی تاثیرگذارتری به خود بگیرد، بدین‌صورت که کمک‌ها در جایی هزینه شود که نتیجه آن آشکار و ملموس باشد. خیرین می‌توانند با مراجعه به مراکز قانونی ترک اعتیاد مثل مراکز ماده ۱۶ مراجعه کنند و به تناسب کمکی که می‌خواهند انجام دهند از افراد بهبود یافته‌ و خانواده‌هایشان حمایت کنند. این افراد مسیر سختی را برای بهبودی و ترک طی کرده‌اند و برای جلوگیری از آلوده شدن مجدد نیاز به حمایت دارند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی با بیان اینکه این‌گونه رفتارها بسیار مشوق افراد برای ترک کردن نیز خواهد بود، گفت: در این حالت اگر فرد بهبودیافته در ابتدا توان معیشتی نداشته باشد تا یک مقطعی به خود و خانواده‌اش کمک معیشتی می‌شود و از یک جایی به بعد می‌تواند روی پای خود بایستد؛ به‌عبارتی آن هزینه‌ای که قرار بود برای تهیه غذا صرف شود همان برای تامین معیشت یک خانواده و رفع نیازهای اشتغال، آموزشی، تحصیلی، فرهنگی همان خانواده صرف شده  و در این حالت خیرین نیز می‌توانند میزان اثرگذاری کار خود را ملاحظه کنند؛ مثلا یکی از تشکل‌های مردمی  قبلا در بحث تهیه غذا و... اقدام می‌کرد ولی الان یک نفر بهبودیافته به آنها معرفی می‌شود و خانواده او تحت سرپرستی گرفته می‌شود.

منبع : خبرگزاری ايسنا