۳
 
ایران خبر بررسی می کند؛

​اصطلاح "خاله زنک " یا "عمو مردک"

کد مطلب: 40410
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۳۱
بسیاری از افراد که آداب و اخلاق رفتاری را فراموش کرده اند، عادت کرده اند که مدام رفتار دیگران را زیر ذره بین ببرند و کنکاش کنند که این عادت زشت آنها به سرگرمی کلاسیکی تبدیل شده است، به طوری که نمی توانند لحظه ای از آن غافل شوند.
 
ایران خبر - بسیاری از افراد که آداب و اخلاق رفتاری را فراموش کرده اند، عادت کرده اند که مدام رفتار دیگران را زیر ذره بین ببرند و کنکاش کنند که این عادت زشت آنها به سرگرمی کلاسیکی تبدیل شده است، به طوری که نمی توانند لحظه ای از آن غافل شوند.

در هیچ فرهنگ و آیینی، بی اخلاقی و پشت سر دیگران حرف زدن کار قشنگ وجالبی نیست و الگوی رفتاری ناپسندی محسوب می شود، اما متاسفانه بعضی ها با پیروی و رواج این الگوی رفتاری، احساس رضایت خاصی در زندگی دارند!

ورود اصطلاح "خاله زنک"  
هنوز مشخص نیست که اصطلاح "خاله زنک بودن" از کجا وارد ادبیات ما شده است. در فرهنگ لغت دهخدا تعبیر "شخصی دارای رفتار و گفتار مبتذل، سخن چین و پی گیر موضوع های بی اهمیت و غیرجدی" برای آن در نظر گرفته شده است. اما این طور به نظر می رسد که معنی این واژه یعنی کسی که علاقه ای زیادی دارد مسائلی را بداند که به هیچ عنوان به وی مربوط نمی شود.
 
استفاده از واژه "خاله زنک" و باب شدن آن در اجتماع شاید به زمان های خیلی دورتر بر می گردد، زمانی که حضور زنان در اجتماع خیلی کمرنگ بود و بیشتر وقت خود را با در مورد چرا و چگونگی زندگی اطرفیان می گذراندند و با این نوع رفتار شناخته می شدند.
 
اما امروزه این الگوی زشت رفتاری مختص خانم ها نیست و نمی توان تفاوتی بین  زن و مرد برای آن قائل شد. در بسیاری از موارد شاهد هستیم که آقایان هم برای اینکه از قافله سخن رانی بیهوده عقب نمانند وارد بازی های "خاله زنک " شده اند که البته باید در مورد آنها واژه "عمو مردک" را به کار برد.
 
​اصطلاح "خاله زنک " یا "عمو مردک"

مسئله مهم این است که این رفتار زشت و غیر اخلاقی برای هر فردی چه خانم و چه آقا ناپسند است. دلایلی از قبیل عدم موفقیت های کاری و تحصیلی در زندگی، عقده های حقارت که گاهی به کینه ورزی تبدیل می شود، برآورده نشدن آرزوهای کوچک و بزرگ باعث می شود فرد تلاش کند دیگران را تخریب کند تا از ناتوانی های خود چشم پوشی کند.به همین دلیل است که توصیه می شود با یک روش منطقی در برابر این افراد چه "خاله زنک" باشند و چه "عمو مردک" رفتار کرد.
 
همه افراد در رفتارهای خود با خلق و خوی متفاوت و متضاد برخورد می کنند. همه ما گاهی آرام، تندخو، متفکر، بی خیال، خوشحال، ناراحت، بی حوصله، با انگیزه، با انرژی، سست و ... هستیم. با کمی دقت متوجه می شویم که ما انسان ها گاهی نماد واقعی جمع ضد و نقیض ها هستیم.

مدیریت و کنترل رفتار
در این بین کسی موفق است و زندگی همراه با آرامشی را خواهد داشت که بتواند بر رفتار خود کنترل و مدیریت داشته باشد و اخلاق مناسبی در برخورد با همه این تضادها داشته باشد. چون در زندگی روزمره با افرادی بسیاری چه آشنا و چه غریبه روبرو می شویم که دارای یکی از تضادهای اخلاقی هستند. پس با مدیریت و کنترل بر رفتار خود و روابط دیگران باید بتوانیم در برابر هیجانات و احساسات مقاومت کنیم. باید از ارتباط داشتن با افرادی که سلب آرامش می کنند دوری کنیم تا بتوانیم با آرامش و کمال  زندگی شخصی و اجتماعی داشته باشیم.

تفاوتی ندارد که با این افراد در کجا روبرو شویم، زیرا اینها در محل کار، جمع دوستان، اتوبوس و تاکسی، اقوام و فامیل، همسایه، کوچه و خیابان حضور دارند. همین افراد هستند که از دیگران برای شما سخن می گویند و حرف های شما را به دیگران انتقال می دهند و در این بین تشخیص حرف دروغ و راست آنها کار سختی است. گاهی این افراد از روی نادانی و ناآگاهی با گفتن حرف های ضد و نقیض درباره دیگران باعث اختلاف در زندگی می شوند.

مسلما هیچ کس از رویارویی و ارتباط داشتن با این افراد احساس رضایت نخواهد داشت، اما چه بخواهیم و چه نخواهیم افرادی همیشه برای سرک کشیدن در زندگی ها حضور دارند. این افراد با گستاخی و بی پروایی حرف ها را چه خوب و چه بد به دیگران انتقال می دهند، ممکن است این سخن پراکنی از فردی به فردی و از خانه ای به خانه دیگر رد و بدل می شود که این امر باعث تهدید برخی زندگی ها می شود. در اینجا نقش خانواده و بزرگترها باید پررنگ باشد تا به این افراد اجازه ندهند "پایشان را از گلیم شان درازتر کنند"!

در زندگی کنونی باید با آگاهی و هوشیاری در مورد دیگران قضاوت کنیم. از قضاوت و پیش داوری با عجله پرهیز کنیم و هر آنچه را که می شنویم به راحتی قبول و باور نکنیم. باید نشنیدن و به خاطر نسپردن بعضی حرفها را یاد بگیریم. از این طریق می توان در برابر کسانی که زندگی را با حرفهای یاوه و بیهوده تباه می کنند ایستادگی و مقاومت کرد. اگر هم نمی توان در برابر چنین افرادی مقاومت کرد باید از ارتباط داشتن با آنها دوری کنیم.

گاهی مجبور می شویم برای نشان دادن شخصیت واقعی این افراد به دیگران کاری صورت دهیم هر چند شاید کار صحیحی نباشد، اما برای نجات زندگی دیگران باید این کار انجام شود. می توان با کمی تامل و صبوری پیش رویم و بدون تعارف و با رک گویی حرف خود را مطرح نماییم تا واقعیت مشخص شود.

در برخورد با افراد "خاله زنک" یا "عمو مردک" نباید نگران حرف هایی که می زنند باشیم زیرا حرف های آنها بی پایه و اساس است و جز درگیری ذهنی و نگرانی ارمغان دیگری برای زندگی ها ندارند.

برخی از افراد یاوه گو خودشان متوجه این قضیه هستند که کسی از مصاحبت و ارتباط با آنها لذت نمی برد، گاهی هم تصمیم بر ترک رفتار زشت خود می گیرند اما موفق به ترک آن نمی شوند و دوباره همراه راه اشتباه را ادامه می دهند. گویا توانایی و جرات ندارند بیان و زبان خود را مهار کنند و هر آنچه را که می بیند و می شنود بدون کم و کاست بیان می کنند. در برخی موارد هم از قوه تخیل خود استفاده می کنند و از "کاه کوه می سازند" تا تحویل دیگران دهند!

اما چقدر خوب است این افراد متوجه رفتار زشت و ناپسند خود شوند و درصدد تغییر آن برآیند، یاد بگیرند بدگویی دیگران را در جمع دوستان و اقوام بیان نکنند.  رفتار مثبت و پسندیده را جایگزین رفتارهای "خاله زنک" یا "عمو مردک" کنند. اگر بتوانند قطعا موفق خواهند شد.
 
  گزارش از مه جبین محمدی - ایران خبر 
 
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۷-۱۵ ۱۳:۳۰:۰۵
آدم هایی که عادت به خاله زنک بازی دارند ......از همه .....تره .
 
سمكو حسيني
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۷-۰۷-۲۶ ۲۳:۳۹:۱۹
در واقع اين عبارت هيچ ربطي به نسبت محترم خاله نداره به هيچ عنوان. در ادبيات عرب به واژه گفتار " قال" مي گويند و در اشعار شعراي بزرگي مانند مولانا نمونه اش ديده مي شود. مثلا" قال و قيل.
زنك نيز يك كلمه اي است كه از تركيب زن و پسوند "ك" تشكيل شده، كه در اينجا "ك" از نوع تحقير است و بنابراين اين كلمه تركيبي به معناي زن پست است.پس با اين توضيح به كسي كه گفتارش مشابه زنهاي پست است قال زنك مي گويند نه خاله زنك(نظر شخصي). اگر ساير دوستان نظري دارند لطفا" بفرمايند.
 
افشین
Romania
۱۳۹۸-۰۵-۱۷ ۲۲:۴۰:۰۴
سلام
من تا کنون ترکیب عمو مردک را نشنیده بودم. گمان میکنم که این ترکیب واژه، یک نوع تلافیست که به هیچ روی زیبا نیست. بهتر است به جای اینکه عبارات فراگیر میان توده مردم را تحریف کنیم، اصلا این عبارت را به کار نبریم و به جای آن از واژگان بهتر و درخورتر که به هیچ جنسیتی مربوط نمیشود، بهره ببریم. اینگونه تلافی ها، آتش میان زن و مرد را می افروزد. باید بگویم که پیش از آنکه عبارت عمومردک را ببینم، حتی به معنایی که در پشت خاله زنک خوابیده بود، پی نبرده بودم. بسیاری از مردم هم، به گمانم همین اندیشه را دارند. از دید من، بهتر است که گفتمان های جای افتاده میان توده مردم را دستکاری نکنیم و بیشتر به آنها به دیده فرهنگی بنگریم.