کد مطلب: 37493
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۴۳
اولین سفر استانی حسن روحانی چندان به دل هواداران او نچسبید. خیلی ها گفتند که باز هم احمدی نژادی را دیدند که در قامتی و لباسی دیگر راهی سفر استانی شده است.
 
حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان به استان همدان سفر می‌کند.
در جریان این سفر تعدادی از وزرا، معاونین رئیس‌جمهور و مدیران بنگاه‌های اقتصادی دولت و غیردولتی رئیس‌جمهور را همراهی می‌کنند.


این بیست و یکمین سفر استانی روحانی در دو سال و اندی گذشته است ،اما  همان اولین سفر استانی رییس جمهور در دی ماه92 به خوزستان، حاشیه ها و شبیه سازی های فراوانی داشت .
اولین سفر استانی حسن روحانی  چندان به دل هواداران او نچسبید. خیلی ها  گفتند که باز هم احمدی نژادی را دیدند که در قامتی و لباسی دیگر راهی سفر استانی شده است.
 
*سفر استانی پوپولیستی بود

آن زمان صادق زیبا کلام  که به هواداری از دولت شناخته می شد،در اعتراض به اتفاقات پیش آمده در این سفر گفت: باید بگویم که این سفر بی شباهت به سفرهای استانی آقای احمدی نژاد نبود. انتظار اقشار و لایه های فرهیخته جامعه این بود که تا آنجایی که امکان دارد آقای روحانی از شعار زدگی و پوپولیسم دوری کند و بیشتر به بیان مسایل واقعی جامعه بپردازد. به نظر من این سخن آقای روحانی که گفتند مقاومت شما در جریان هسته ای باعث به زانو درآمدن کشورهای غربی شد به شدت یادآور زمان احمدی نژاد و پوپولیسم اصولگرایان بود. در حالی که قطعا خود آقای روحانی هم می داند که دقیقا اینطوری نبوده و اگر ما در این مذاکره به اینجا رسیده ایم به واسطه فشارهایی است که تحریم ها بر توان اقتصادی کشور وارد کرده و اساسا در فرایند مذاکره صحبت از اینکه آنها از پای در آمدند و یا ما از پای در آمدیم زیبنده یک رئیس جمهور نیست. اگر مثلا در آن طرف آقای اوباما نطق می کرد و به مردم می گفت که ما ایران را به زانو درآورده ایم، آن وقت ما چه احساسی پیدا می کردیم؟ الان در شرایطی هستیم که دولت آمریکا برای پا بر جا ماندن توافق ژنو حتی کنگره را تهدید به وتو تحریم های احتمالی جدید کرده است. این اصلا چیز کمی نیست. نباید بی جهت بگذاریم که این فضا تغییر کند.
این استاد دانشگاه گفته بود: من سوالم این است که اگر آقای روحانی این حرف را در جمع مردم خوزستان نمی زد چه اتفاقی می افتاد؟ به نظر من اتفاقی نمی افتاد، چون اصلا مردم برای شنیدن حرف های دیگری آمده بودند. به نظرم از این منظر حتی سفرهایآقای احمدی نژاد موفق تر بودند. احمدی نژاد بهتر می توانست در آن دو سه سال اول با افکار عمومی بازی کند.
وی در پاسخ به سوالی درباره تلاش حسن روحانی برای جلب نظر پایگاه اجتماعی احمدی نژاد گفت:
آقای روحانی در قدم اول باید بتواند پایه اجتماعی که حداقل در همین انتخابات گذشته اصالتا متعلق به خود او بوده را حفظ کند و بعدا سراغ دیگر لایه ها برود. اگر بخواهد با روش هایی پوپولیستی دل به جذب لایه های پایینی داشته باشد قطعا طبقه متوسط را از دست می دهد. این لایه ها را اصولگرایان با ابزارهایی که دارند در بزنگاه ها خیلی راحت تر از آقای روحانی جدب خواهند کرد..

البته در سفرهای بعدی تلاش شد تا کاستی های نخستین سفر بر طرف شود اما در بسیاری مواقع همچنان شکل ظاهری سفرها به سفرهای رییس دولت قبل بوده است.
خانه ملت، نیز توجه ویژه ای به این سفرها داشته و در مصاحبه های جداگانه ای به انعکاس نظرات وکلای ملت در این باره پرداخته است، ایران خبر برخی از این نظرات را گرد آوری کرده است.


*ماحصل سفرهای استانی دولت احمدی‌نژاد و روحانی تفاوت چندانی ندارند
 

نماینده مردم اردبیل،نیر،نمین و سرعین در مجلس ابراز امیدواری کرد سفرهای استانی به سمت ساز و کار جدیدی برود تا دستاوردها را به صورت ملموس تری شاهد باشیم.
منصور حقیقت پور  گفت:یکی از مزایای سفر استانی دولت یازدهم را در جریان قرار گرفتن دولت درباره پاره ای از مشکلات مردم دانست و گفت: دولت به واسطه این سفرها با مردم ملاقات می کند و از نزدیک در جریان مشکلات قرار گرفته و آنها را بررسی می کند.
نماینده مردم اردبیل،نیر،نمین و سرعین در مجلس در عین حال تصریح کرد: نتایج به دست آمده از این سفرها مهم تلقی می شود،این در حالی است که در سفر دولت به استان ما تا امروز نتیجه جدی را از این سفر شاهد نیستیم.
وی ابرازامیدواری کرد این سفرها به سمت ساز و کار جدیدی برود تا دستاوردها را به صورت ملموس تری شاهد باشیم.
این نماینده مجلس در مقایسه سفر استانی دولت یازدهم با دولت گذشته گفت: تغییرات جدیدی در این سفرها به وجود نیامده است و مانند سفرهای استانی دولت گذشته یکسری وعده ها و قول هایی داده می شود اما تصمیم جدی درباره آنها اتخاذ نمی شود که البته امیدواریم تلاشمان این باشد که صرفا شعارهای خوب ندهیم.
 
*عدم تحقق انتظارات مردم در سفرهای استانی
 
نماینده مردم شهر کرد در مجلس گفت: در سفرهای استانی دولت قبل و فعلی اعتبارات لازم برای تحقق وعده های داده شده در نظر گرفته نمی شود و مردم پاسخ مناسبی در جهت رفع مشکلاتشان دریافت نمی کنند.
سید سعید زمانیان دهکردی گفت: سفرهای استانی در صورتی موفق خواهد بود که طرح های کمتری در نظر گرفته شود تا تمام آنها اجرایی شود.
نماینده مردم شهر کرد در مجلس در مجموع سفرهای استانی را اقدامی مناسب دانست اما در عین حال تصریح کرد: انتظارات مردم در این سفرها برآورده نمی شود،زمان انجام سفرهای استانی مردم نسبت به آن امیدوار می شوند اما با مشاهده عدم تحقق وعده های مسئولان در این سفرها نا امید می شوند.
زمانیان دهکردی با اشاره به اینکه درسفرهای استانی دولت یازدهم نسبت به دولت گذشته شاهد تغییراتی نیستیم افزود: به اعتقاد بنده حدود 70 درصد این سفرها بازتاب مناسبی نداشته و کارآیی چندانی در آنها نمی بینیم.
این نماینده مجلس ادامه داد: در سفرهای استانی دولت قبل و فعلی اعتبارات لازم برای تحقق وعده های داده شده در نظر گرفته نمی شود و مردم پاسخ مناسبی در جهت رفع مشکلاتشان دریافت نمی کنند.
به گفته وی در استان چهار محال و بختیاری برخی پروژه های ناتمام قبلی به اتمام رسید اما برخی دیگر از پروژه هایی که وعده اتمام آنها داده شده بود انجام نشد.
 
عضو هیات رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: در سفرهای استانی دولت یازدهم نیز گاهی شاهد چنین زمینه هایی هستیم که باید از آن پرهیز شود و اقدامات عملی بیشتر مورد تاکید قرار گیرد.
 
برخی نمایندگان هم نگران تکرار اقدامات دولت گذشته در سفرهای رییس جمهور هستند و از اجرایی نشدن مصوبات و نحوه رفتار با مردم گلایه دارند.


*دولت‌ها باید واقع‌بینانه وعده دهند
 
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: در سفرهای استانی دولت گذشته وعده های بسیاری داده شد که بخشی از آنها به ثمر نرسید،انتظار ما از دولت یازدهم که مبنا را بر صداقت با مردم گذاشته است پرهیز از وعده های احساسی و تاکید بر عملی شدن وعده هاست.
حسین سبحانی نیا با اشاره به اینکه نفس انجام سفرهای استانی مثبت است گفت: در این سفرها با ارتباطی که میان و مسئولان ایجاد می شود مردم امیدوار می شوند و نسبت به خدمات دولت اطلاع رسانی صورت می گیرد.
نماینده مردم نیشابور در مجلس ادامه داد: استمرار این سفرها موجب تقویت ارتباط مردم با نظام و دولتمردان می شود که البته با حاشیه هایی از جمله وعده های مطرح شده در این سفرها همراه است.
وی افزود: عملی شدن وعده های داده شده موضوع با اهمیتی است تا مردم پس از مدتی شاهد تحقق وعده ها  از جمله پروژه های عمرانی،بیمارستانی و... باشند.
این نماینده مجلس بر عدم مطرح شدن وعده های بی حاصل تاکید کرد و گفت: وعده ها باید در حد مقدورات عنوان شود،در سفرهای استانی دولت گذشته وعده های بسیاری داده شد که بخشی از آنها به ثمر نرسید،انتظار ما از دولت یازدهم که مبنا را بر صداقت با مردم گذاشته است پرهیز از وعده های احساسی و تاکید بر عملی شدن وعده هاست.
سبحانی نیا ادامه داد: درجریان سفرهای استانی دولت گذشته هر چند اقدامات خوبی انجام می شد اما برخی مواقع وعده های احساسی مطرح می شد که در عمل به دلیل حجم زیاد مصوبات اجرایی نمی شد.
عضو هیات رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: در سفرهای استانی دولت یازدهم نیز گاهی شاهد چنین زمینه هایی هستیم که باید از آن پرهیز شود و اقدامات عملی بیشتر مورد تاکید قرار گیرد.
 
 
*مانند گذشته وعده های ظاهری به مردم داده نشود

 
نماینده مردم اسدآباد هم  گفت: در دولت گذشته به صورت ظاهری به مسایل پرداخته می شد و نه ریشه ای.بنابراین پیشنهادم به دولت روحانی این است که از تجارب دولت گذشته و البته دور قبلی سفرهای خود درس بگیرد تا بتواند در برنامه ریزی های خود موفق باشد.
بهروز نعمتی با اشاره به اینکه در سفرهای استانی دولت ها از نزدیک با مشکلات همکارانشان در استانداری ها و سازمان های مختلف آشنا شده و همچنین در جریان مشکلات مردم قرار می گیرند گفت: البته این نوع بازدیدها باید خروجی نیز داشته باشد.
نماینده مردم اسدآباد در مجلس در مجموع سفرهای استانی را مفید دانست اما در عین حال افزود: با توجه به محرومیت ها و البته توانمندی های استان ها دولت در این سفرها باید خود را ملزم به برنامه ریزی برای آینده آن استان کند و نه اینکه صرفا وعده هایی داده و به آنها عمل نکند.
نعمتی تاکید کرد: مسئولان باید با دید باز و با تدبیر و مدیریت برای آینده استان ها تصمیم بگیرند و صرفا به صورت مقطعی سرکشی نکنند.
این نماینده مجلس با تاکید بر برنامه ریزی در سفرهای استانی گفت: در دولت گذشته به صورت ظاهری به مسایل پرداخته می شد و نه ریشه ای.بنابراین پیشنهادم به دولت روحانی این  است که از تجارب دولت گذشته و البته دور قبلی سفرهای خود درس بگیرد تا بتواند در برنامه ریزی های خود موفق باشد.
وی ادامه داد: در جریان سفرهای استانی دولت گذشته، معمولا وعده ها عملی نمی شد در حالیکه باید در ملاقات با مردم با صداقت برخورد شده و وعده های داده شده عملی شود.باید در این سفرها نظرات مردم جمع آوری شود که البته برای این منظور گردآوری  مثلا 100 هزارنفری  مردم اشتباه است و باید اینگونه مسایل را حذف کرد.
نعمتی گفت: مسئولان به جای این کار می توانند با نخبگان و کارشناسان نشست هایی داشته باشند و برای آگاهی و برنامه ریزی برای حل مشکلات کارگروههای مختلفی داشته باشند تا به این ترتیب از اقدامات پوپولیستی در جریان سفرهای استانی که در دولت گذشته انجام می شد پرهیز شود.   
 
اما به عکس، برخی نمایندگان نگاه مثبتی به سفرهای رییس جمهور دارند و معتقدند مصوبات کارشناسی است و برگزاری چنین سفرهایی در بهبود اوضاع استانها و نزدیکی مردم و دولت موثر است.
 
*سفرهای استانی دولت موجب نشاط می شود
 
 
نماینده مردم شهریار در مجلس با اشاره به اینکه سفرهای استانی دولت یازدهم موجب ایجاد نشاط میان مردم می شود گفت: دولت گذشته در سفرهای استانی مصوبات بسیار و بیش از حد داشت در نتیجه همه آنها اجرایی نمی شد اما در این دولت شاهد مصوبات کمتر در عین حال اجرایی شدن آنها هستیم.
حسین گروسی با اشاره به اینکه در مجموع سفرهای استانی دولت یازدهم مناسب بوده و دستاوردهای بسیاری داشته است گفت: در این سفرها ارتباط دولت با مردم به خوبی برقرار شده و مردم به واسطه این سفرها و دیدار نزدیک با مسئولان امید و نشاط می گیرند.
نماینده مردم شهریار در مجلس ادامه داد: در سفر رییس جمهور به استان ما برخی پروژه های نیمه تمام از جمله بیمارستان و راهها تکمیل شد و سفری با دستاوردهای مثبت صورت گرفت.
وی سفرهای استانی دولت روحانی را حساب شده و با برنامه دانست و افزود: دولت گذشته در سفرهای استانی مصوبات بسیار و بیش از حد داشت در نتیجه همه آنها اجرایی نمی شد اما در این دولت شاهد مصوبات کمتر در عین حال اجرایی شدن آنها هستیم.
این نماینده مجلس ادامه داد: در سفر استانی دولت یازدهم به استانمان در مجموع شاهد 20 مصوبه بودیم که با جدیت در حال پیگیری است در استان های دیگر نیز وضعیت همنیگونه است و به گونه ای برنامه ریزی شده است که تمام مصوبات تحقق یافته و مصوبه ای بر زمین نماند.    
گروسی ضمن انتقاد از نحوه استقبال مردمی در سفرهای استانی دولت قبل گفت: در این دور از سفرها در دولت یازدهم هر کسی به دلخواه خود و با علاقه شخصی در مراسم استقبال حضور پیدا می کند.
 
*کاهش تعداد مصوبات از نکات مثبت سفرهای استانی دولت یازدهم
 

 
نماینده مردم کرج در مجلس کاهش تعداد مصوبات در سفرهای استانی دولت یازدهم را از جمله نکات مثبت دانست و در عین حال گفت: بعضا در برخی از این سفرها مسایلی پیش می آید که هزینه های غیر ضروری را تحمیل کند.
محمد جواد کولیوند ماهیت سفرهای استانی دولت یازدهم را مثبت دانست و گفت: در این سفرها وضعیت استان ها و کمبودهای آن از نزدیک بررسی شده و دولت در جریان نظرات نخبگان، روحانیون، کارشناسان و دانشجویان قرار می گیرد.
نماینده مردم کرج در مجلس در عین حال تصریح کرد: بعضا در برخی از این سفرها مسایلی پیش می آید که هزینه های غیر ضروری را تحمیل کند و باید جلوی آن گرفته شود.به عنوان نمونه از یک هفته عده ای در استان مورد نظرمستقر می شوند و یا پروژه هایی که بودجه ای برای آن در نظر گرفته نشده مطرح می شود.
کولیوند در مقایسه سفر استانی دولت یازدهم و دولت گذشته گفت: برخی از کاستی ها و نواقص سفرهای استانی دولت گذشته مانند نحوه ملاقات مردمی همچنان در سفرهای استانی دولت فعلی نیز وجود دارد این در حالی است که می بایست جای خاصی برای این نوع از ملاقات در نظر گرفقته شود. 
وی کاهش تعداد مصوبات در سفرهای استانی دولت یازدهم را از جمله نکات مثبت دانست و افزود: در این دوره برخلاف دوره گذشته که تعداد مصوبات زیاد بود کمتر شده است.


*دولت در سفرهای استانی به نیازهای واقعی مردم توجه می‌کند
 
نماینده مردم طبس، بشرویه، فردوس و سرایان در مجلس تعداد مصوبات در سفرهای استانی را از تفاوت های دیگر در دولت یازدهم و دولت گذشته دانست و اظهار داشت: در این دولت بر خلاف گذشته مصوبات سفرهای استانی کمتر شده و سعی می شود که همه آنها اجرایی شود.
محمد علی عبدالله زاده با اشاره به اینکه در سفرهای استانی این امکان برای مسئولان فراهم می شود که از نزدیک در جریان مشکلات منطقه قرار گیرند و برای آنها تصمیم گیری کنند گفت: این نوع از سفرها  به شناخت مسئولان از وضعیت استان ها کمک موثری می کند.
نماینده مردم طبس، بشرویه، فردوس و سرایان در مجلس شورای اسلامی در مجموع سفرهای استانی دولت یازدهم را موفق دانست اما در عین حال تصریح کرد: می بایست تعهدات و مقایسه استان ها با هم قبل از سفر به درستی انجام شود به این معنی که گاهی در استانی اعتبارات بیشتری اختصاص می یابد و بالعکس در استانی دیگر کمتر و در واقع براساس معیارها این کار انجام نمی شود.
وی گفت: در سفرهای استانی دولت یازدهم به نیازهای واقعی مردم با توجه به اعتبارات موجود توجه می شود و قول هایی که دولت از عهده انجام آنها بر نمی آید داده نمی شود این در حالی است که در سفرهای استانی دولت گذشته علیرغم منابع مالی بسیار پروژه های زیادی به اتمام نرسید و حتی برخی از آنها آغاز نشد .
این نماینده مجلس افزود: دولت یازدهم تلاش می کند به وعده های خود در سفرهای استانی عمل کند.
عبدالله زاده همچنین تعداد مصوبات در سفرهای استانی را از تفاوت های دیگر در دولت یازدهم و دولت گذشته دانست و اظهار داشت: در این دولت بر خلاف گذشته مصوبات سفرهای استانی کمتر شده و سعی می شود که همه آنها اجرایی شود.
وی گفت: علیرغم اینکه مردم در عصه های مختلف حتی استقبال از رییس جمهور که در واقع استقبال از نظام است حضور دارند و در واقع حضور آنها نشان دهنده علاقه شان به خادمان کشور است اما در عین حال گسترده کردن استقبال از رییس جمهور و به دنبال آن تعطیلی ادارات و مدارس دولت را از هدف اصلی اش در سفر استانی باز نگه می دارد.
نماینده مردم طبس، بشرویه، فردوس و سرایان در مجلس شورای اسلامی افزود: در سفرهای استانی دولت یازدهم شاهد اشکالات کمتری  در نحوه استقبال از رییس جمهور هستیم.
 
 
*وعده‌های دولت روحانی در سفرها‌ استانی مدبرانه است

 
نماینده مردم رباط کریم در مجلس گفت: دولت یازدهم تلاش می کند در سفرهای استانی هزینه ای بابت پررنگ نشان دادن وعده های خود نپردازد و وعده هایش به صورت مطالعه شده و کارشناسی و منطقی باشد.
ابراهیم نکو با اشاره به اینکه سفرهای استانی در دولت یازدهم برخلاف گذشته بیشتر جنبه فنی و منطقه ای داشته تا جنجالی و حاشیه ای، گفت: در دولت گذشته سفرهای استانی بیشتر با هیاهو و امور غیر فنی انجام می شد و وعده های پر زرق و برقی داده می شد که اغلب آنها با مشکل مواجه می شد و در عمل نتیجه ای نداشت.
نماینده مردم رباط کریم در مجلس تصریح کرد: در دولت فعلی وعده هایی ساده و به صورت اصولی و فنی از سوی تیم کاری صاحبنظر داده می شود.دولت یازدهم تلاش می کند در سفرهای استانی هزینه ای بابت پررنگ نشان دادن وعده های خود نپردازد و وعده هایش به صورت مطالعه شده و کارشناسی و منطقی باشد.
نکو معتقد است دقت در دادن وعده ها را می توان یکی از امتیازات دولت یازدهم تلقی کرد که مانند شعارها و رفتارهایش مدبرانه است.
این نماینده مجلس در ادامه با اشاره به اینکه نحوه استقبال مردمی در دولت گذشته با دولت روحانی متفاوت است تصریح کرد: در گذشته طبق گزارشات سفرهای استانی رییس جمهور همراه با فعالیت گسترده برای استقبال بیشتر مردم از رییس جمهور بود و به نوعی مردم بیشتر دعوت می شدند اما در سفرهای استانی دولت فعلی حضور مردم به صورت خودجوش است.  
 
با وجود نظرات متفاوتی که درباره سفرهای استانی رییس جمهور وجود دارد به نظر می رسد انجام اینگونه سفرها اجتناب ناپذیر باشد اما بحث اصلی بر سرچگونگی انجام این سفرها و میزان وعده هایی است که در سفر داده می شود.