کد مطلب: 171724
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۴ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۰۱
ایران آنلاین-گلیم الموت ثبت ملی شد : : گلیم الموت در خاموشی از خاستگاه جغرافیایی خود با بیننده سخن می‌گوید. نقش‌هایی بداهه و متفاوت با مناطق دیگر ایران که حتی این نقش‌های بداهه در الموت شمال و جنوب هم متفاوت است. یکسال و نیم است که در استان قزوین تلاش می‌شود تا دستبافته الموت نشینان ثبت ملی شود.
 
به گزارش ایران خبر، روزنامه ایران: تلاش‌ها به ثمر نشست و روستای اندج واقع در الموت شرقی استان قزوین به‌عنوان «روستای ملی گلیم الموت» ثبت ملی شد. پویا محمودیان معاون وزیر میراث فر هنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور که در همین ارتباط به استان قزوین سفر کرده بود درنشست مشترک با محمد مهدی اعلایی استاندار قزوین، درباره این رویداد گفت: ثبت این روستا به‌عنوان روستای ملی صنایع دستی و در ادامه ثبت ملی و جهانی بازارچه سعدالسلطنه در آینده نزدیک می‌تواند قزوین را به یکی از قطب‌های هنرهای دستی کشور تبدیل کند. ثبت ملی شهرها و روستاها می‌تواند به معرفی فرهنگ و آداب و سنن مناطق مختلف کمک کرده و در رونق اقتصادی و بهبود معیشت شهروندان مؤثر واقع شود.
محمودیان با بیان اینکه صنایع دستی همه ویژگی‌های مربوط به اقتصاد مقاومتی را در دل خود دارد، افزود: توجه به این حوزه می‌تواند اقتصاد خانوارهای روستایی را متحول کند و در حوزه فقرزدایی نیز مؤثر واقع شود.
محمدمهدی اعلایی استاندار قزوین نیز با صدور پیامی به مناسبت ثبت روستای اندج به‌عنوان روستای ملی گلیم الموت و تقدیر از نگاه تحول‌آفرین و دغدغه‌های وزیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی برای بهبود و ارتقای جایگاه هنرمندان و وضعیت صنایع‌ دستی کشور و زحمات و پیگیری حوزه معاونت صنایع ‌دستی و هنرهای ‌سنتی کشور و استان، افزود: بدون شک این رویداد مهم ملی فرصت بی‌نظیری را برای توسعه گردشگری و معرفی ظرفیت‌های صنایع‌ دستی این روستا و منطقه الموت فراهم خواهد آورد و ابزاری کارگشا برای بهبود وضعیت و جایگاه هنرمندان صنایع‌ دستی بویژه بانوان دغدغه‌مند و پرتلاش و توسعه کارگاه‌های تولیدی در این منطقه خواهد بود.
اعلایی گفت: امید است با پیوستن این روستا به خانواده شهرها و روستاهای ملی صنایع‌ دستی کشور رونق اقتصادی، شکوفایی فرهنگی و رویدادهای مثبت و امیدآفرین را در حوزه صنایع‌دستی این منطقه و استان شاهد باشیم.
در همین ارتباط علیرضا خزائلی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین به خبرنگار «ایران» گفت: با توجه به مصوبه شورای عالی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی (خرداد1396) و قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی (بند ب ماده 98) که در آن بر ایجاد شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی و تأمین زیرساخت‌ها در این مناطق تأکید شده، پس از بررسی‌های اجرا شده، مراحل ثبت روستای اندج از توابع بخش الموت شرقی با توجه به ظرفیت‌های گلیم بافی و تعداد تولیدکنندگان گلیم این روستا در دستور کار قرار گرفت و مکاتبات لازم با مرکز صورت گرفت و مقدمات اداری و بازدید اولیه از روستای اندج توسط کارشناسان حوزه معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی استان با همکاری بخشدار و دهیار روستا انجام و پیشنهاد ثبت این روستا به شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی ارائه شد و با پیگیری‌های نمایندگان شهر قزوین در مجلس سرانجام با تأیید این شورا به‌عنوان نخستین روستای ملی صنایع دستی استان به ثبت رسید.
وی افزود: منطقه الموت با پیشینه چندهزارساله دارای آثار ارزشمندی از هنر و صنایع دستی مردمان این منطقه است و تولید محصولات متنوع صنایع دستی در رشته‌های مختلف نساجی سنتی شامل پن بافی و چادرشب‌بافی، حصیربافی و بویژه گلیم بافی، که ویژگی‌های آن در سال 94 در سازمان ملی استاندارد ایران به ثبت رسیده است، در کنار آثار متعدد تاریخی و جاذبه‌های بکر طبیعی از جمله ظرفیت‌های این منطقه به‌شمار می‌آیند. خزائلی با تأکید بر ضرورت همراهی دستگاه‌ها در تأمین اعتبار لازم برای استانداردسازی و ایجاد زیرساخت‌های لازم در این روستا ادامه داد: در جلسه‌ای که به‌منظور پیگیری اقدامات اولیه ثبت ملی روستا با حضور معاون و کارشناسان حوزه صنایع دستی و نمایندگان دستگاه‌های اجرایی ذیربط اعم از دفتر امور روستایی استانداری، سازمان برنامه و بودجه، اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بخشدار الموت شرقی و دهیار روستای اندج برگزار شد، اجرای اقداماتی چون پیاده راه‌سازی و سنگ فرش معابر و کوچه‌ها، طراحی و نصب المان صنایع دستی و تأمین اعتبار لازم تجهیز و بازسازی حسینیه روستا برای ایجاد کارگاه و فروشگاه صنایع دستی و راه‌اندازی موزه روستا به تصویب رسید.
در همین ارتباط مصطفی مظفری، دهیار روستای اندج نیز به خبرنگار «ایران» گفت: روستای اندج در ۱۷ کیلومتری شهر معلم کلایه و ۸۰ کیلومتری شهر قزوین قرار دارد و جاذبه‌های تاریخی و طبیعی و زیرساخت‌های بوم‌گردی و گردشگری آن موجب شد به‌عنوان روستای صنایع دستی مطرح و انتخاب شود.
وی درباره گلیم الموت و ظرفیت این روستا افزود: گلیم اندج یک صنایع‌دستی‌ خاص در الموت است، ویژگی منحصربه‌فرد آن این است که بدون هیچ نقشه‌ای طراحی می‌شود، در واقع گلیم‌بافان الموت نقشه‌ای ندارند و بدون نقشه طرح را می‌کشند بنابراین طرح‌ها منحصربه‌فرد است، البته طرح‌های گلیم در منطقه الموت بالا طرح‌های ذهنی شبیه به هم و با طرح‌های الموت پایین متفاوت است.
وی در ادامه افزود: درگذشته تعداد گلیم‌بافان بسیار زیاد بود اما به‌دلیل نبود بازار عرضه و فروش، اکثر گلیم‌بافان کار خود را کنار گذاشته بودند اما با توجه به طرح‌های تشویقی که برای خانم‌های روستا گذاشتیم توانستیم ۳ کارگاه را به ۳۰ کارگاه افزایش دهیم.
مظفری یادآور شد: باید بتوانیم گلیم هر روستا را به‌صورت خاص تقویت کنیم چراکه هر روستا طرح خاص خودش را دارد، شهرهای دیگری در کشور به‌عنوان شهر ملی گلیم نام‌گذاری شده‌اند اما طرح گلیم الموت متفاوت است درواقع هر روستا رنگ خاصی دارد و طرح‌ها به‌صورت کاملاً ذهنی انجام می‌شود.
دهیار روستای اندج درباره عرضه و فروش گلیم نیز گفت: یکی از مشکلات ما فروش گلیم است. در گذشته رسم بر این بود که هر دختری که می‌خواست به خانه بخت برود می‌بایست دو گلیم می‌بافت. هم اکنون گلیم‌های تولید شده بیشتر هدیه داده می‌شود چون مکانی برای عرضه و فروش نداریم. حسینیه‌ای قدیمی و متروکه در روستا وجود دارد که قرار است با مساعدت مسئولان استان قزوین بازسازی و به موزه و نمایشگاه گلیم تبدیل شود.

منبع : ایران آنلاین