کد مطلب: 166716
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۱۹:۴۱
اردبیل- مدیرکل ترویج، دانش و فناوری وزارت جهاد کشاورزی گفت: از ۱۲۷ میلیون تن تولید محصولات متنوع کشاورزی بیش از ۵۲ میلیون تن به عنوان ضایعات هدررفت می‌شود.
 
به گزارش ایران خبر، عبدالله موم‌وندی در حاشیه گشایش هفدهمین نمایشگاه بین‌المللی کشاورزی و صنایع وابسته در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در اردبیل اظهار کرد: بخش کشاورزی به رغم آنکه در تأمین امنیت غذایی پیشران و تأثیرگذار است اما همچنان با چالش‌های جدی روبه‌روست.

وی ضرورت نیاز انسان‌ها را به غذا به اندازه کافی، سالم و در دسترس یادآور شد و تصریح کرد: در کشور سالانه ۱۲۷ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی و غذایی تولید و روانه بازار مصرف می‌شود.

مدیرکل ترویج، دانش و فناوری وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه این بخش هنوز اقتصادی نیست و ما نتوانسته‌ایم تولید را بر مبنای تقاضا، همسان و همراه کنیم، گفت: باید به سمت سودآوری بیشتر حرکت کنیم چرا که به نظر می‌رسد تولیدات بخش کشاورزی نه تنها به سمت تجاری‌سازی و اقتصادی بودن حرکت نکرده بلکه در حوزه‌های سنتی و معیشتی در جا می‌زند.

موم‌وندی چالش دیگر بخش کشاورزی را پایین بودن بهره‌وری بیان کرد و افزود: به رغم افزایش ظرفیت عناصر تولید و مؤلفه‌های مؤثر در این بخش از نیروی انسانی گرفته تا تجهیزات، امکانات و تأمین نهاده‌ها اما خروجی کار به اندازه ورودی به این مجموعه نیست و باید بهره‌وری را در بخش آب، خاک و نیروی انسانی افزایش دهیم.

وی چالش سوم بخش کشاورزی را در شرایط کنونی ناپایداری در فرآیند تولید اعلام کرد و ادامه داد: بیشترین تأثیرگذاری در این زمینه عوامل محیطی و طبیعی است که تولیدات را به سمت کاهش بهره‌وری سوق داده و ما ضایعات بیشتری را در حوزه کشاورزی در فرآیند تولید شاهد هستیم.

موم‌وندی در بخش دیگری از سخنان خود خاطر نشان کرد: ۳۵ تا ۴۰ درصد تولیدات بخش کشاورزی ضایعات و هدر رفت است که به جای رسیدن این میزان تولید به سر سفره مردم در فرآیند دلال‌بازی‌ها از بین رفته و هیچ ثمره و سودی نیز به همراه ندارد.

وی میزان هدر رفت محصولات کشاورزی را ۵۲ میلیون تن اعلام کرد و گفت: متخصصان و کارشناسان بر این باورند برای جلوگیری از این ضرر و زیان ما راهی جز حرکت به سمت افزایش تولید با الگوهای فناورانه و دانش‌بنیان نداریم و الزامی است کشاورزی معیشتی و سنتی جای خود را به کشاورزی مکانیزه و مدرن بدهد.

موم‌وندی اضافه کرد: با توجه به متغیرهای تأثیرگذار در بخش کشاورزی، ما اگر بتوانیم از تکنولوژی‌ها و ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان در این حوزه استفاده کنیم به راحتی می‌توانیم تولید را تا چندین برابر افزایش دهیم.

وی بیان کرد: بخش کشاورزی بخش تک بعدی نیست بلکه همه عوامل مؤثر باید در این زمینه مشارکت کرده و ترویج آموزش و توسعه کشاورزی در یک شبکه‌سازی و زنجیره کامل تحقق پیدا کند.

موم‌وندی اهمیت شبکه‌سازی و تسهیل‌گری را در فرآیند تولید به ویژه در کانون‌های روستایی با محوریت الگوهای دانش‌بنیان یادآور شد و تصریح کرد: تشکیل مجموعه‌های صنفی و راه‌اندازی نمایشگاه‌های تخصصی به دورهمی‌های مؤثر در این بخش کمک می‌کند تا نقاط ضعف شناسایی و نقاط قوت احصا شده و به اطلاع زارعین و کشاورزان برسد.

مدیرکل ترویج، دانش و فناوری وزارت جهاد کشاورزی گفت: خوشحال هستیم که امروز در کنار راه‌اندازی هفدهمین نمایشگاه تخصصی بخش کشاورزی اولین نمایشگاه دانش‌بنیان و نوآوری‌های جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز با همکاری پارک علم و فناوری راه‌اندازی می‌شود تا محصولات نوآور در معرض دید قرار گیرد.

منبع : خبرگزاری مهر