چرا ارز ترجیحی همچنان پابرجاست؟ تحلیل دلایل اقتصادی و سیاسی تداوم این سیاست
به گزارش ایران خبر، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور صبح امروز (چهارشنبه) در جلسه هیئت دولت اظهار داشت: ماه خرداد اساسا ماه امام است و در نیمه خرداد هم ۱۵ خرداد و هم رحلت امام راحل را داریم، اما این ایام امسال ویژگی خاصی دارد و آن این است که ما برای یک انتخابات بسیار مهم آماه میشویم.
رئیسجمهور عنوان کرد: البته انتخابات شوراها هم بسیار حائز اهمیت است منتهی انتخابات ریاست جمهوری از لحاظ جهانی و بین المللی مورد توجه همه خواهد بود. یعنی این موضوعی است که در اواخر خرداد و ۲۸ خرداد که روز انتخابات است، همه چشمهای دنیا به ایران دوخته شده است.
وی با بیان اینکه در قدم اول موضوع انتخابات شاهد یک حضور و هیجان خوب و مناسبی بوده ایم، تصریح کرد: حضور کاندیداهایی که برای ثبت نام رفتند، حضور قابل توجهی بود و از جناحهای مختلف و احزاب و تفکرات مختلف حضور پیدا کردند. قدم دوم را که در روزهای آینده شاهد هستیم و آن اعلام شورای محترم نگهبان است که بسیار مهم است این اعلام تشویق کننده جامعه به انتخابات باشد یا خدای ناکرده کند کننده حرکت باشد.
روحانی ادامه داد: امیدوارم این قدم دوم هم به خوبی در چارچوب قانون اساسی و منافع نظام ما برداشته شود و ما شاهد یک ترکیب بسیار خوب و مناسبی باشیم که همه مردم را برای حضور در انتخابات ۲۸ خرداد تشویق کند. قدم سوم که بسیار مهم است دوران تبلیغات است که هفته آینده یا اوایل یا اواخر آن آغاز می شود. حالا درباره قدم چهارم که حضور مردم پای صندوق است صحبت نمی کنیم و حالا فرصت هست راجع به آن صحبت کرد که البته مهمترین قدم است.
رئیس جمهور تاکید کرد: قدم سوم بسیار مهم است. اولا ما نباید غش در معامله انجام دهیم. یعنی اگر در حضور مردم می رویم و کالایی به آنها عرضه میکنیم که این کالا یا برنامه است یا نقد از گذشته و یا وصف شرایط حال، که باید منطبق با واقعیت باشد و اگر خدایی ناکرده با دروغ تهمت و اقدامات غیراخلاقی توام باشد، برای مردم قابل قبول نیست که کسی که آمده برای اینکه سنگینترین بار اجرایی را بر دوش بگیرد بخواهد از یک مسیر ناصواب به یک هدف هدف بلند برسد.
وی ادامه داد: در قدیم عدهای می گفتند هدف وسیله را توجیه میکند و آدمی که هدف خوبی دارد از هر وسیله ای میتواند استفاده کند. ما مسلمانان با این شعار همیشه مخالفت کردیم و آن را خالف اخلاق و اصول میدانستیم. هم مسیر، هم هدف و وسیله باید درست و قابل قبول باشد.
روحانی با تاکید بر اینکه ما یک مساله مهم داریم که مردم باید به آن توجه کنند، گفت: آن مساله این است که دولت دوازدهم در یک شرایط پیچیده و مشکلی مسئولیت را بر دوش داشت که حداقل در یکصد سال گذشته مشابه آن را نمیبینیم. یعنی وقتی جنگ اقتصادی را با کرونا در کنار هم ضمیمه کنیم میبینیم آنچنان شرایط کشور برای اداره کشور پیچیده بوده است که با هیچ زمان دیگری قابل مقایسه نیست. ما باید ظرف زمانی را درست شرح دهیم.
وی ادامه داد: باید بگوییم این دولت و این اقدامات در چه زمان و چه شرایطی بوده است. اگر شرایط را نگوییم تاریخ را تحریف کردیم و واقعیتها را به خوبی بیان نکردیم. خیلی مهم است که دولتی در طول سه سال و نیم گذشته با کمترین حضور نفت در بودجه و با کمترین استفاده از نفت، بودجه کشور را اداره کرده است.
رئیس جمهور بیان کرد: اینکه بودجه کشور بدون نفت در سالهای گذشته بسته و اداره شده جزء تصوراتی در گذشته است که کسی فکر نمیکرد محقق شود. میگفتند بودجه بینفت آرزوی بلند مدت است و ۲۰ یا ۳۰ سال دیگر به آن می رسیم اما این دولت بودجه بودن نفت را اداره کرد. چگونه؟ آمد درآمدهای جدیدی را برای کشور به وجود آورد. این مهم است که به این پرداخته شود که کشور در این سه سال و نیم و چهار سال که تمام منابع آن را قطع کردند چطور اداره شد؟
روحانی خاطرنشان کرد: کشوری که اتکای به بودجه اش همیشه در تاریخ از زمان کشف نفت، به نفت بوده است و حالا نفت با مشکلات روبرو است، چگونه کشور را اداره می کند؟ دولت آمد صادرات غیرنفتی را جایگزین نفت کرد و این کار آسانی نبود. عمدهترین صادرات غیرنفتی که در سالهای اخیر ما را یاری کرده فرآورده، پتروشیمی و فولاد بوده است. البته موارد دیگر هم داریم اما این سه عمده است و بار سنگین را به دوش گرفته برای اینکه جای نفت را پر کند.
وی افزود: شما می دانید صادرات غیرنفتی با واردات ما تقریبا کنار هم هستند ولو در این شرایط کرونایی بسیار سخت هم این چنین است. صادرات غیرنفتی ما حدودا ۴۰ میلیارد دلار و واردات ما ۴۲ میلیارد دلار است. اداره کشور خیلی مهم است. می گوییم کشور اداره شد، چگونه؟ چه کسانی فولاد، پتروشیمی و فراورده را به اینجا رساندند؟
روحانی گفت: حتی در مخیله آنانی که ما را تحریم کردند هم خطور نمیکرد که ما در منطقه صادر کننده بنزین شویم. یکی از مقامات آمریکایی گفته بود ما فکر نمیکردیم ایران را تحریم کنیم و صادرات بنزین داشته باشد و میگفتیم جلوی واردات بنزین را میگیریم چون ما وارد کننده بنزین بودیم اما امروز صادر کننده بنزین، برق و گاز هستیم.
وی ادامه داد: شما می بینید نسبت به کشورهای همسایه اگر روزی صادرات نفت بود امروز صادرات گاز، فرآورده و برق هم داریم و تحول بزرگی به وجود آمده است و تمام آنهایی که در صنایع معدنی ما در این مدت ۴ سال فعال بودند بار سنگینی بر دوش گرفتند. اینکه صادرات شمش فولاد ما در سال ۹۲، ۲۰۰ هزار تن است و صادرات شمش فولاد یکباره ۶ و نیم تن می شود، تحول عظیم و بزرگی درر کشور رخ داده است.
رئیسجمهور اضافه کرد: کسی نمی آید بگوید این تحول چگونه رخ داد و چقدر روی آن سرمایه گذاری و کار شد و چگونه زنجیره فولاد را در مراحل مختلف طی کردیم تا به شمش برسیم. اینها یا گفته نمی شود یا کمتر گفته می شود یا مردم مطلع نیستند. اینکه دولت یازدهم و دوازدهم یک دفعه تصمیم میگیرد تولید پتروشیمی را از تولید ۵۶ میلیون تن در سال، به ۱۰۰ میلیون تن در سال ۱۴۰۰ ببرد این کار را شوخی میدانند.
روحانی گفت: مگر میشود دولت در طول ۸ سال تاریخ پتروشیمی را دو برابر کند؟ اما این دولت این کار را آن هم در شرایط تحریم و سخت انجام داد. یک عاملی که آمریکا شکست خورد و در هم ریخت برای این نبود که در دوران تحریم کشور را اداره کردیم بلکه این بود که حرکت خود را در تولید ادامه داده و در سال ۹۹ شاهد جهش تولید در ایران بودیم.
ادامه دارد...