چرا ارز ترجیحی همچنان پابرجاست؟ تحلیل دلایل اقتصادی و سیاسی تداوم این سیاست
به گزارش ایران خبر، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان عصر امروز (سهشنبه) در نشست خبری اظهار داشت: خوشحالم که امروز این فرصت بوجود آمد تا با خبرنگاران محترم گفتگو داشته باشم و سئوالات مورد نظر آنها را پاسخ دهم.
وی افزود: ۷ سال و چند ماه از دولت یازدهم و دوازدهم گذشته و ۷ و ماه و چند روز از فرصت این دولت باقی مانده است. خدا را شکرگزاریم که بار مسئولیت اداره کشور را در سخت ترین شرایط یک قرن گذشته بر دوش ما گذاشت و امروز با وجود جنگ اقتصادی و همچنین ویروس کرونا سخت ترین روزها و ماههایی است که بر مردم عزیز ما می گذرد و دولت در سخت ترین شرایط بار مسئولیت کشور را بر دوش دارد.
رئیس جمهور با اشاره به عملکرد۷ ساله دولت خود، گفت: اگر بخواهم گزاررشی از عملکرد ۷ سال و چند ماهه خود ارائه دهیم باید آن ۷ سال را به دو قسمت تقسیم کنیم. دوران قبل از جنگ تحمیلی اقتصادی و دوران جنگ تحمیلی اقتصادی.
وی ادامه داد: در دوران قبل از جنگ تحمیلی اقتصادی دولت را در سخت ترین شرایط بعد از جنگ و با رکود تورمی تحویل گرفتیم. در شرایطی که رشد اقتصادی ما منهای ۷.۷ و تورم نیز بالای ۳۰ درصد بود که بعد از جنگ سابقه نداشت آغاز دولتی با رکود تورمی شروع شده باشد.
روحانی تصریح کرد: در اولین سال دولت یعنی سال ۹۳ ما به رشد مثبت اقتصادی رسیدیم و توانستیم تورم را به حدود ۱۵ درصد کاهش دهیم. در سالهای بعد با وجود اینکه ما در بدترین شرایط درآمد نفتی قرار داشتیم. در دوران قبل از دولت یازدهم درآمد نفتی حدود ۱۰۰ میلیارد در سال بوده و در دوران دولت ما شرایط فروش نفت مساوی با بدترین شرایط دولت قبل بود.
رئیس جمهور گفت: ما در سال ۹۳ دچار کمترین درآمد نفتی شدیم و درآمد نفتی ما از حدود ۱۰۰ میلیون دلار به حدود ۳۰ میلیون دلار کاهش پیدا کرد. اما در طول ۷ سال بهترین شرایط از لحاظ کاهش تورم را در سالهای ۹۴، ۹۵ و ۹۶ داشتیم. متوسط تورم ما در این سه سال حدود ۱۱ درصد بود که در ۵۰ سال گذشته سابقه ندارد. کشور در سه سال متوالی تورم حدود ۱۵ درصد داشت و بیش از ۲ سال ما تورم تک رقمی داشتیم.
در این ۷ سال به اکثر آن وعده هایی که به مردم دادیم عمل کردیم
روحانی گفت: تورم کشور در ماههای اول سال ۹۷ نیز تک رقمی بود، اما بعد از آن وارد جنگ اقتصادی شدیم. یکی از بهترین دوره هایی که کشور شاهد رشد اقتصادی بوده در سال ۹۵ بود که ایران بالاترین رشد اقتصادی جهان را داشت.
رئیس جمهور با بیان اینکه در این ۷ سال به اکثر آن وعده هایی که به مردم دادیم عمل کردیم، افزود: وعده ما به مردم اعتدال، تعامل سازنده با جهان، رفع تحریم ها و رساندن مردم به حقوق حَقه شان، بود. همچنین حق هسته ای را به عنوان یک حق قانونی برای ملت ایران تایید کردیم و از سال ۹۴ به بعد فعالیت هسته ای ما قانونی بود. همچنین کشور را از PMD و شرایط سخت آژانس رهاندیم.
وی تاکید کرد: اقداماتی که دولت تا به امروز انجام داده یک مدیریت قابل قبول بود. ما یک مدیریت اقتصادی داشتیم که توانستیم کشور را از رکود و تورم سخت نجات دهیم و همچنین در مسائل مهم مورد نیاز مردم خودکفایی را ایجاد کردیم. در گندم و تا حدی در شکر و برنج به خودکفایی نزدیک شدیم. در انرژی نیز به خودکفایی رسیدیم و در گاز، بنزین، گازوئیل که قبلا وارد کننده بودیم و به خودکفایی رسیدیم.
روحانی ادامه داد: برای اولین بار در دولت یازدهم و دوازدهم تولید گاز شیرین در کشور به یک میلیارد متر مکعب در روز رسید. در حوزه مشترک گاز و نفت نیز توانستیم پیشرفت های قابل توجه داشته باشیم.
رئیس جمهور گفت: در تولید گاز به اندازه شریکمان یعنی قطر تولید داشتیم و حتی از او جلو بودیم. در میدان مشترک نفتی با عراق نیز از ۷۰ هزار بشکه در روز به حدود ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیدیم.
وی تصریح کرد: در زمینه های مهم از قبیل کشاورزی به شرایط خوبی رسیدیم و همانطور که می دانید ما از ۹۷ میلیون تن محصولات کشاورزی به ۱۲۳ هزار میلیون تن رسیدیم و تا آخر دولت به ۱۳۰ هزار میلیون تن می رسیم.
روحانی گفت: مکانیزه کردن کشاورزی، کاهش تلفات برق و افزایش تولید برق از دیگر اقدامات دولت یازدهم و دوازدهم است. همچنین در زمینه تولیدات صنعتی مانند فولاد، محصولات را به دو برابر رساندیم و تولید آلومینیوم را ۷۰ درصد افزایش دادیم. همچنین در زمینه پتروشیمی توان تولید را به دو برابر رساندیم.
وی با اشاره به پروژه های افتتاح شده در طول سال جاری گفت: از ابتدای سال تاکنون پروژه های گوناگونی با وجود شرایط کرونایی افتتاح شد و این روند تا پایان دولت ادامه خواهد داشت. در زمینه ریل و جاده نیز اقدامات دولت بسیار قابل توجه است. از خبرنگاران و اهالی رسانه می خواهم که این خدمات را با دوران گذشته مورد قیاس قرار دهند زیرا این دستاوردها بسیار قابل توجه است.
دولت نمره قابل قبولی از مردم دریافت خواهد کرد
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: دستاوردهای دولت در این سالها بسیار بوده و در صورت بررسی درست دولت نمره قابل قبولی از مردم دریافت خواهد کرد.
روحانی طرح تحول سلامت را بزرگترین دستاورد دولت دانست و گفت: کاری که در تخت بیمارستانی و تجیزات پزشکی کردیم بسیار مهم بود و توانستیم با نوسازی هایی که انجام دادیم میزان تخت های بیمارستانی را نسبت به آنچه قبل از دولت یازدهم و دوازدهم وجود داشت به دو برابر افزایش دهیم.
وی گفت: همگانی کردن بیمه سلامت کار دیگری بود که برای اولین بار در دولت ما انجام شد. همچنین در زمینه مبارزه با فقر مطلق اقدامات بسیار خوبی انجام شد.
رئیس جمهور افزود: دولت الکترونیک به معنای واقعی کلمه را در این دولت شاهد بودیم و خدمات الکترونیکی را از 10 درصد به بالای 76 درصد رساندیم. شرکت های دانش بنیان نیز که عدد بسیار ناچیزی داشت امروز به 5 هزار شرکت رسیده و این خود کار عظیمی است.
وی با اشاره به اقدامات دولت یازدهم و دوازدهم در عرصه سیاست خارجی گفت: دولت درعرصه دیپلماتیک نیز توانست اقدامات قابل توجهی را انجام دهد. از سوی دیگر امسال ما در کنار جنگ اقتصادی با کرونا نیز روبرو شدیم.
رئیس جمهور اظهار داشت: دولت در باقی مانده زمان خدمتش یعنی در 7 ماه و چند روزی که از عمر این دولت باقی مانده تمام تلاش خود را برای تکمیل طرح های نیمه تمام بکار می گیرد. به عنوان مثال در زمینه تخت های بیمارستانی برنامه ما این است که بین 11 تا 14 هزار تخت بیمارستانی اضافه کنیم. همچنین شرکت های دانش بنیان را تقویت خواهیم کرد و کارخانه های نوآوری را در بسیاری از استانها افتتاح خواهیم کرد.
روحانی ادامه داد: تا پایان دولت طرح های مهم ریلی افتتاح خواهند شد زیرا همانگونه که می بینید یکی از افتخارات دولت تحول در حمل و نقل ریلی است. ما در واگن و لکوموتیوسازی و خطوط ریلی اقدامات چشمگیری داشتیم و همانطور که می دانید استان همدان، گیلان و رشت، کرمانشاه و ارومیه را به خطوط ریلی وصل کردیم و تا پایان این دولت دریای خزر را به خطوط ریلی متصل خواهیم کرد.
به اتمام رساندن تمام طرح های در دست اقدام یکی از اولویت های اساسی دولت است
رئیس جمهور افزود: تلاش ما این است تا چابهار را به زاهدان از طریق خطوط ریلی متصل کنیم و تا پایان سال، چابهار به ایرانشهر و زاهدان متصل خواهد شد.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته توسط دولت یازدهم در زمینه ساخت جاده، گفت: اتصال اصفهان به شیراز یکی از طرح های مهم این دولت است که انجام خواهد گرفت. طرح مهم انتقال لوله نفت از گوره به جاسک یکی از طرح های استراتژیک دولت است که تا پایان دولت به اتمام خواهد رسید.
روحانی ادامه داد: در حوزه محیط زیست نیز دولت کارهای بسیار مهمی را انجام داده است که طرح احیای دریاچه ارومیه یکی از مهمترین این طرح ها است که تا پایان سال افتتاح خواهد شد البته چند کیلومتری از تونل انتقال دهنده آب باقی مانده که تا بهمن و اسفند به پایان می رسد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: به اتمام رساندن تمام طرح های در دست اقدام یکی از اولویت های اساسی دولت است. کار مهم دیگری که امسال داشتیم تقدیم لایحه بودجه 1400 مجلس است که ما قبل از موعد مقرر آن را تقدیم مجلس کردیم.
وی افزود: متاسفانه لوایح بسیار مهمی از دولت در مجلس دهم و مجلس یازدهم به تصویب نرسیده است؛ البته همچنان امیدواریم که در این مجلس سه لایحه مهم شفافیت، تعارض منافع و مبارزه با فساد که سه لایحه مادر و مهم این دولت هستند که تقدیم مجلس قبل شد اما بررسی نشد در این مجلس بررسی شود.
روحانی با اشاره به در پیش بدون انتخابات ریاست جمهوری کشور گفت: کار بسیار مهمی که دولت در پیش دارد برگزاری انتخابات 1400 است. ما امیدواریم این انتخابات شکوهمند و با حضور همه احزاب و گروهها و با یک رقابت بسیار خوب برگزار شود.
رئیس جمهورخاطرنشان کرد: کرونا بحث مهم دیگری است که پیش روی دولت ما است. ما در بحث کرونا شاهد یک مدیریت متناسب از ابتدا تاکنون بودیم. جزو کشورهایی هستیم که از ابتدا تا به امروز به طور منظم آمار دقیق را در اختیار مردم گذاشتیم و شما می دانید که همه کشورها این کار را نکردند. تنها تعداد محدودی بودند که این کار را انجام دادند. همه تلاش ما این است موجب سوم کرونا را کنترل و وارد موج چهارم نشویم.
ما در برجام به حقوقمان دست یافتیم
وی تهیه واکسن کرونا را یکی دیگر از مسائل مهم دولت در ماههای پیش رو دانست و گفت: تمام تلاش ما این است که واکسن تولید داخل و خریداری شده از خارج در اختیار مردم قرار گیرد و واکسیناسیون را در زمان نزدیکی شروع کنیم.
روحانی افزود: امیدوارم در این مدت بتوانیم به اهدافی که داریم دست پیدا کنیم. به همین دلیل وقت آن را نداریم که به حاشیه سازی ها توجه کنیم. بسیاری از حرف ها زده میشود اما پاسخ ندادن ما دال بر جواب نداشتن و یا ضعف ما نیست. ما فرصتی برای پاسخ به این حواشی نداریم. می خواهیم تا روز آخر خدمات را به مردم ارائه دهیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: شکستن تحریم ها یکی از خدماتی است که دولت به دنبال آن است. ما امیدواریم که در این زمینه گامهای بسیار خوبی برداریم. جنگ اقتصاد ترامپ شکست خورده است و همه دنیا به این شکست معترفند. از سویی دیگر همه دنیا در حال فشار به آمریکا هستند که باید به برجام برگردند.
وی ادامه داد: دولت با تمام توان نگذاشت که برجام نابود شود. هدف اصلی ترامپ نابودی برجام بود که ناموفق بود، البته در داخل کشور ما نیز عده ای به دنبال از بین بردن برجام بودند. ما تلاشمان را برای زنده ماندن برجام انجام دادیم تا به موقع مناسب، برجام بتواند نقش خود را به خوبی اجرا کند. ما در برجام به حقوقمان دست یافتیم. مذاکرات انجام شده و توافقات بدست آمده بی نقص نیست. تنها خداست که بی نقص و عیب است و همه چیز در دنیا می تواند اشکال داشته باشد. در این توافق نیز ممکن است اشکالاتی وجود داشته اما به طور نسبی یک توافق بسیار مهم تاریخی بوده که در تاریخ ایران حتما بدون سابقه است و در تاریخ منطقه نیز سراغ نداریم که یک کشور با شش قدرت بزرگ جهان بتواند مذاکره کند و بتواند به موفقیت دست پیدا کند.
ادامه دارد...