چرا ارز ترجیحی همچنان پابرجاست؟ تحلیل دلایل اقتصادی و سیاسی تداوم این سیاست
وی افزود: کاری که مجلس شورای اسلامی به دنبال آن است و از طرفی نگاه وزیر جدید صمت بوده این است که خودروسازی از انحصار خارج و برای تولید داخل استانداردها افزایش یابد تا قابل رقابت با کشورهای دیگر باشد.
تولید خودروی داخلی استاندار تا سه سال آینده
جعفری ادامه داد: اگر قرار است خودرویی وارد کشور شود، باید محدود باشد، گرچه این تصمیم در کمیسیون کشاورزی مجلس گرفته شد که تا سه سال آینده تولید خودرو با موتور ۱۰۰ درصد ملی و مصرف پایین در کشور انجام شود، به طوری که خودرویی با استاندارد بالا و مصرف سوخت کم طراحی شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مجلس در بعد نظارتی خود، با فساد اقتصادی برخورد میکند، تصریح کرد: از ابتدای آغاز مجلس جدید، اولویت کشور مبارزه با فساد و سفره معیشتی مردم بود، مشکل این است که بسیاری از قوانین در کشور اجرایی نمیشوند.
رئیس مجمع نمایندگان استان در خصوص تحصیل فرزندان آقازادهها در خارج از کشور، بیان کرد: نظر مجلس شورای اسلامی این است که فردی که در زمان مسئولیت قرار دارد، نباید هیچیک از افراد خانوادهاش در خارج از کشور اقامت داشته باشد که مجلس در این زمینه توجه ویژهای دارد.
پروژه راهآهن مبارکه-سفیددشت-شهرکرد اتصال کننده شمال به جنوب کشور
وی با اشاره به اینکه پروژه راهآهن مبارکه- سفیددشت- شهرکرد از رشد مطلوبی برخوردار بوده است، گفت: نباید برای اتمام این پروژه زمان تعیین کرد، از طرفی باید این پروژه خط ریلی شمال به جنوب کشور باشد مطالعات آن مربوط به پیش از انقلاب اسلامی بوده و اخیرا نیز وزارت راه و شهرسازی مطالعهای در این خصوص انجام داده است، به این معنا که مسیر راهآهن از سمت سفیددشت به بروجن، لردگان، خوزستان و بندرامام خمینی است.
جعفری ادامه داد: طبق مصوبه، تمامی مراکز استانها باید متصل به خط ریلی باشند که چهارمحال و بختیاری و یکی دیگر از استانها به خط راهآهن متصل نیست، بنابراین یک آنتن آن باید در شهرکرد زده شود که در این زمینه مشکلی وجود دارد و محل آن در میدان قمربنی هاشم بوده که متاسفانه زمینهای اطراف واگذار شده و باید جابجایی صورت گیرد.
وی پروژه راهآهن و پروژه آبرسانی بن- بروجن را از جمله پروژههایی دانست که با وجود تعطیلی چندین ساله، در تخصیص اعتبار برای این دو پروژه گام بزرگی در سال جاری برداشته شد.
نماینده مردم بروجن در مجلس بیان کرد: بخشی از تونلها از مسیر سفیددشت به سمت زرینشهر، زده شده است، به طوری که به اندازه تعطیلی چندین ساله، کار انجام شده و از سوی نمایندگان استان پیگیری برای زیرساخت به منظور توسعه جادهها و خطوط ریلی در حال انجام است.
متولی تامین نهادههای دامی یک نفر نیست
وی در ادامه با اشاره به توزیع نهادههای دامی و کشاورزی، تصریح کرد: طی پنج ماه گذشته در کمیسیون کشاورزی وضعیت امروز مرغ و تخممرغ پیشبینی شده بود، با توجه به جلساتی که تشکیل شد، متوجه شدیم دلیل توزیع ناعادلانه نهاده در کشور، مربوط به وزارت جهاد کشاورزی، صمت و بانک مرکزی برای تخصیص ارز است، این در حالی است که در سه ماه ابتدایی در جلسات کمیسیون، هر کدام از آنها مشکل را بر گردن دیگری میانداخت، در حالی که در سال ۹۸، بنا به دستور رئیس جمهور، بخشی از وظایف جهاد کشاورزی به صمت داده شده بود که یکی از آنها واردات نهادهها بود.
جعفری ادامه داد: حوزه نهادهها یک متولی ندارد، در حالی که سامانه بازارگاه که تمامی نهادههای وارداتی گمرک باید از طریق آن توزیع شود دارای مشکل است و بسیاری از مشکلات برطرف شده است، همچنین نهاده خارج از ساختار وارد بازار میشود، به طوری که بیش از ۹۰ درصد نهادههای موجود در بازار با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شده است.
وی تاکید کرد: بخش عمدهای از نهادهها که با ارز وارد کشور شده یا در گمرک دپو شده یا از گمرک خارج شده است، به این معنا که با سامانه گمرک لینک نیستند و وضعیت نظارت در این خصوص بسیار ضعیف است.
رئیس مجمع نمایندگان استان با اشاره به اینکه مجلس اجازه ورود محصولات تراریخته را به کشور نمیدهد، توضیح داد: دو هفته گذشته در جلسه کمیسیون کشاورزی، برخی بیان کردند برای استقلال کشور باید محصولات تراریخته وارد کشور شود، این در حالی است که با توجه به تنوع اقلیم در کشور، هفت استان میتوانند تمام نیاز کشور در حوزه کشاورزی را تامین کنند.
وی ادامه داد: آن مقدار که در دوران تحریمها بر روی صنعت سرمایهگذاری شد، اگر ۱۰ درصد سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی شده بود وضع کشور بهتر از این بود، زیرا حوزه کشاورزی، امنیت غذایی مردم را تامین میکند.
جعفری با بیان اینکه راه استقلال و خودکفایی از مسیر کشاورزی میگذرد، بیان کرد: ایران با توجه به تنوع اقلیمی، بدون ورود محصولات تراریخته قابلیت خودکفایی در تمام محصولات کشاورزی را دارد و میتواند در این زمینه صادرات داشته باشد، این در حالی است که تنها محصولاتی که طی دو سال با تشدید تحریمها، رشد مثبت صادرات در دوران کرونا را داشته حوزه کشاورزی بوده است.
وی با اشاره به مصوبات سفر رئیس مجلس به استان، گفت: مصوبات جمعبندی و تمام سعی و تلاش بر ورود آنها به بودجه ۱۴۰۰ است، زیرا ضمانت اجرایی دولت باید وجود داشته باشد، طی سفر رئیس قوه قضائیه و مقننه به استان، معضل اساسی استان که آب بوده از نزدیک مشاهده شد، بناست نهادهای حکومتی همچون ستاد اجرایی فرمان امام در بحث محرومیتزدایی استان سرمایهگذاری داشته باشند که پیگیری آن برعهده نمایندگان استان است.
لزوم احداث صنایع پایین دستی در پتروشیمی بروجن
جعفری در خصوص پتروشیمی بروجن، اظهار کرد: یکی از هفت پتروشیمی در دولت گذشته که قرار بود با خوراک خط اتیلن در جنوب بروجن ایجاد شود، اکنون با گذشت ۱۵ سال سولهای احداث شده است، از طرفی خط اتیلن چندین مشکل دارد و نیازمند ۵۰ میلیون مترمکعب آب برای مصرف است که متاسفانه مشکل آب شرب در بروجن وجود دارد و اینگونه صنایع باید جایی احداث شوند که کنار آب باشند، همچنین آلودگی بالایی دارد و زمان طولانی برای رسیدن خط اتیلن به پتروشیمی بروجن صرف میشود.
وی گفت: با توجه به چنین مشکلاتی، بهتر است به سمت احداث صنایع پاییندستی پتروشیمی بروجن به لحاظ مصرف آب کمتر و اشتغال بیشتر پیش رویم.
ضرورت حاکم شدن اصول منطقی در انتقال آب
رئیس مجمع نمایندگان استان در ادامه بیان کرد: چهارمحال و بختیاری از لحاظ اقلیمی یک درصد خاک کشور و حدود ۱۰ درصد منابع آب کشور را دارد، یکی از مطالباتی که در سطح ملی وجود دارد این است جاهایی که مشکل آب دارند از استانهای دیگر دریافت کنند، اخیرا فشارهای همهجانبهای برای قانونی کردن یک پروژه بسیار وحشتناک به نام بهشتآباد را شاهد هستیم.
مسئول کمیته آب مجلس بیان کرد: باید اصولی به صورت منطقی برای منابع آب کشور حاکم شود و اجازه ندهیم با تصمیمات نادرست که براساس فشار است، نظام را دچار معضلاتی کنیم.
وی گفت: زمانی که آب از نقطهای به نقطه دیگر کشور انتقال مییابد باید حقآبه شرب، کشاورزی، صنعت و محیطزیست در مبدا در نظر گرفته شود و در صورتی که مازاد آب در مبدا وجود دارد به طرق صحیح و علمی انتقال صورت گیرد که کارهایی در این زمینه در مجلس در حال انجام شدن است.
جعفری گفت: چرا پیش از آنکه آب از نقطه مبدا منتقل شود، این سوال مطرح نمیشود که نقطه مقصد نیازمند آب است یا خیر، باید مشخص شود این انتقال برای چه منظور انجام خواهد شد و راه دیگری برای جبران کاستی در نقطه مقصد وجود ندارد و حتما بایستی از طریق انتقال بین حوضهای صورت گیرد.
رئیس مجمع نمایندگان استان با بیان اینکه اگر قرار است آبی از بهشتآباد منتقل شود باید تمام حقآبهها در مبدا در نظر گرفته شود، تصریح کرد: بهشتاباد تنها مربوط به شهرستان اردل نبوده بلکه تونل ۶۵ کیلومتری، شهرستانهای کیار، شهرکرد و بروجن را تحتالشعاع قرار میدهد.
وی با اشاره به اینکه تخلفات آشکاری در حوزه آب مشاهده میشود، تصریح کرد: چند سال گذشته ۲۷ کیلومتر تونل گلاب بدون مجوز، تخصیص و ماده ۲۱۵ و غیرقانونی بودن از سوی سازمان بازرسی، دیوان محاسبات و وزارت نیرو مطرح شده اما با کدام منطق این تونل احداث شده و چرا کسی در این زمینه پاسخگو نیست.
نماینده مردم بروجن در مجلس گفت: طبق تابلوی مصارف و منابع، در سال آبی ۹۸-۹۷ میزان ورودی سد زایندهرود طبق برنامه ابلاغی یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب برآورد شده در حالی که ورودی سد، یک میلیارد و ۹۵۴ میلیون مترمکعب بوده است، همچنین خروجی سد طبق برنامه یک میلیارد و ۱۳۴ میلیون مترمکعب پیشبینی شده و خروجی واقعی یک میلیارد و ۶۱۵ میلیون مترمکعب بوده است و این امر به معنای آن است که ۴۸۱ میلیون مترمکعب آب مازاد بر برنامه رهاسازی شده است.
وی ادامه داد: در سال آبی۹۹-۹۸ ورودی آب به سد طبق برنامه ابلاغی یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب بوده و ورودی واقعی یک میلیارد و ۴۶۸ میلیون مترمکعب بوده است، از طرفی خروجی پیشبینی شده یک میلیارد و ۳۵۹ میلیون مترمکعب بوده و خروجی واقعی یک میلیارد و ۷۸۲ میلیون مترمکعب بوده است که در این سال ۴۲۴ میلیون مترمکعب مازاد بر برنامه رهاسازی شده است.
جعفری گفت: طی دو سال گذشته بیش از ۹۰۰ میلیون مترمکعب آب اضافه بر برنامه ابلاغی از سد زایندهرود رها شده است، این در حالیست که پروژه بن بروجن که قرار است نیمی از جمعیت استان را آبرسانی کند مجموعا ۴۱ میلیون مترمکعب آب، یعنی کمتر از سه درصد سد زایندهرود، آب نیاز دارد، به این معنا که لازم است منابع و مصارف سد زایندهرود مشخص شود.
وی افزود: اگر رهاسازی آب از سدزایندهرود طبق برنامه انجام نشود، نتیجه آن قطعی ۱۳ ساعتی آب در سفیددشت است، و قطعا با معضلاتی روبه رو خواهیم شد.
گفتمان جمهوری اسلامی گفتمان عدالت و رفع تبعیض است
جعفری با اشاره به اینکه وزارت نیرو متولی آب کشور است، گفت: اگر حقوق استان بالادست که منشأ تولید آب بوده در حوزههای شرب، کشاورزی، صنعت و محیطزیست رعایت نشود، اجازه برداشت یک لیتر آب برای انتقال به حوضه دیگری را نخواهیم داد، زیرا گفتمان جمهوری اسلامی گفتمان عدالت و رفع تبعیض است.
وی ادامه داد: معنا ندارد که در جمهوری اسلامی بیان شود سرزمین آب شرب، خود با مشکل آب مواجه است، دشتها خشک و ممنوعه شده و صنعتی ندارد، این منطق با لابی و قدرت جوابگو نیست، به این معنا اگر منطق اولیه در کشور حاکم نباشد هرج و مرج ایجاد و مردم استانها با یکدیگر درگیر خواهند شد.
در انتقال آب منطق رعایت شود
جعفری بیان کرد: نه تنها مردم چهارمحال و بختیاری، بلکه تمام استانها اجازه نمیدهند استانی آباد و استانی دیگر ویران شود، زیرا بهشتآباد خط قرمز چهارمحال و بختیاری است و طبق گفته مرکز پژوهشهای مجلس و سازمان بازرسی این پروژه معضلاتی به همراه دارد.
وی ادامه داد: تجربه کوهرنگ سه مقابل چشمان مردم بوده که موجب ویران شدن بیرگان شده است.
رییس مجمع نمایندگان استان با اشاره به وجود ۱۷ هزار حلقه چاه غیرمجاز به گفته مسئولان استان اصفهان، تصریح کرد: تنها 5000 حلقه چاه غیرمجاز در بستر رودخانه زایندهرود است که بیش از ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب از طریق آنها خارج میشود، چرا تاکنون ساماندهی این چاهها انجام نشده است.
وی تاکید کرد: بایستی مسئولان، دولت و مجلس به این سمت حرکت کند که در انتقال آب منطق حاکم باشد، از طرفی باید اطلاعات درست به مسئولان رده بالای کشور داده شود.