چگونه تاب آوری خود را تقویت کنیم؟

ایران آنلاین , 4 دی 1400 ساعت 10:33

ایران آنلاین-چگونه تاب آوری خود را تقویت کنیم؟ : اختصاصی ایران آنلاین/ : «رنج هایی که تو را می شکنند، تراشی است که به الماس وجودت می دهند.» این جمله معروف می تواند سرلوحه زندگی همه ما در لحظات سخت باشد. در واقع همه انسان ها در زندگی ناگزیر از تحمل رنج و دشواری هستند و هیچ کس نمی تواند ادعا کند که بدون مواجهه با هیچ رنج و اندوه و مشکلی، روزگار می گذراند؛ اما آنچه سبب تفاوت در واکنش های افراد و آسیب های حاصل از آن می شود، تفاوت در میزان تاب‌آوری است.


به گزارش ایران خبر، / تاب آوری، یک مهارت است و کسانی که تاب‌آورتر از دیگران هستند، به طور معمول، بیشتر در مسیر رشد و پیشرفت قرار می گیرند؛ چرا که آموخته اند که منعطف و سازگار و پذیرا باشند و به منظور رسیدن به اهداف و کسب دستاوردهای ارزشمند خود با تمام ظرفیت های روحی و جسمی خود تلاش کنند. افراد تاب آور می دانند که سربالایی ها اگرچه نفس گیر و سخت و پر فشار هستند؛ اما انسان را به بالاها و به قله های آرزوهایش می رسانند.

تاب آوری، در واقع توانایی گذر از دشواری ها با کمترین آسیب و همچنین ترمیم مداوم خویشتن است. این ظرفیت می تواند به ما کمک کند تا در رویارویی با مشکلات و تنش ها و بحران ها نه تنها امید خود را از دست ندهیم؛ حتی بکوشیم که شایستگی های خود را در زمینه های مختلف شخصی و اجتماعی، رشد و ارتقا بخشیم.

چگونه فردی تاب آور باشیم؟
برای این که بتوانیم از رخدادهای ناگوار زندگی به سلامت گذر کنیم، لازم است که ویژگی های مثبت افراد تاب‌آور را در خود پرورش دهیم. برخی از این ویژگی ها را در ادامه بخوانید:

گفت و گوی ذهنی خوبی داشته باشیم
بسیاری از ما وقتی در موضوعی با شکست مواجه می شویم یا وقتی اشتباهی می کنیم، علاوه بر فشاری که از آن وضعیت بر ما می آید، خود نیز با گفت و گوهای ذهنی منفی این فشار را دوچندان می کنیم؛  یکی از دلایلی هم که اعتماد به نفس ما کاهش پیدا می کند، همین گفت و گوهای منفی و مخرب با خود است. جملاتی از این دست که « تو همیشه همین هستی»، «هیچ کار را نمی توانی درست انجام دهی» و « به درد هیچ کاری نمی خوری»، تنها اوضاع را خراب تر می کند؛ حال آنکه ما باید یاد بگیریم که در لحظات سختِ زندگی چگونه آگاهانه به خود امید دهیم و با پذیرش مشکل، مثل یک مادر دلسوز یا یک دوست مهربان با خود همدلی و همدردی کنیم و عباراتی چون« تو هم مثل همه آدم ها شکست خوردی و اگر شکست ها نباشند، تجربه ای کسب نمی شود» یا « هر کسی ممکن است اشتباه کند» و ...  را با خود زمزمه کنیم و بیاموزیم که به هیچ شکل در لحظات سخت، خود را مواخذه و سرزنش نکنیم و حال دلمان را از آنچه هست، خراب تر نکنیم.

هیجانات خود را مدیریت کنیم
اگر برآنیم که با مسائل زندگی بهتر کنار بیاییم و هوشمندانه مشکلات را از پیش پای خود برداریم، لازم است که بتوانیم بر هیجانات و احساسات خود چیره شویم و نسبت به مسائل و مشکلات، واکنش های ناگهانی و هیجانی نشان ندهیم؛ بلکه تلاش کنیم تا مسائل را بدون ایجاد تنش و درگیری حل کنیم. 

مهارت حل مساله را بیاموزیم
در هر سن و سال و در هر جایگاهی که باشیم، همواره با مشکلات و دشواری هایی روبه‌رو هستیم؛ از این رو بی آنکه شرایط را برای خود و دیگران با بی قراری و اضطراب دشوارتر گردانیم، لازم است با شکیبایی و آرامش به بررسی و تحلیل وضعیت بپردازیم و همواره به دنبال راه حل های متفاوتی برای حل مسائل خود باشیم و از دیگران هم یاری بگیریم و به این باور برسیم که چیزی که ما را نکشد، بی تردید قوی ترمان خواهد کرد.

برای خود شبکه حمایتی بسازیم
یکی دیگر از ویژگی های افراد تاب آور، داشتن مهارت های ارتباطی از جمله برقراری ارتباطات مثبت و موثر با دیگران است. به این شکل که تا آنجا که می توانند با مهرورزی و مردمداری در حساب پس انداز عاطفی خود با دیگران احساسات خوشایند به ودیعه می گذارند؛ از این رو در مشکلات و دشواری ها همواره از حمایت دوستان و اطرافیان خود بهرمند می شوند و روزهای سخت هم برای آنها آسان می گذرد.

شوخ طبع باشیم
شوخ طبعی، یکی دیگر از ویژگی های افراد تاب آور است. افراد شوخ طبع همواره می توانند محیط پیرامون خود را منبسط کنند و در شرایط بحرانی فشار روانی ناشی از مشکلات را کاهش دهند تا پس از برقراری آرامش نسبی، به حل مسائل بپردازند.

برای زندگی خود معنا بیافرینیم
اگر می خواهیم در رویارویی با مشکلات، تاب آوری داشته باشیم، لازم است که برای زندگی خود معنایی بیابیم و با نگاهی خوش بینانه و آینده نگر، همواره هستی خود را به هدفی بزرگ در آینده گره بزنیم تا انگیزه ای برای امیدواری و تلاش در ما ایجاد کند.

بالغانه رفتار کردن را بیاموزیم
گاهی ممکن است با شرایط سختی در زندگی، در محیط کار یا در محل تحصیل خود درگیر و از سوی دیگران تحت فشار باشیم؛ در چنین شرایطی لازم است که بر احساسات و افکار خود مدیریت داشته باشیم و با رفتارهای بالغانه و پیوند زدن خود به تصویری ارزشمندتر و مهم تر، تاب آورانه از کنار طوفان های موقتی بگذریم و مسیر رشد و ارتقا را بی توجه به حواشی بی مقدار طی کنیم.

با تمرکز بر موفقیت های کوچک، به خود انرژی بدهیم
گاهی در میانه کارهای بزرگ دچار ناشکیبایی و فرسودگی می شویم. در چنین شرایطی لازم است که کارهای طاقت فرسا و زمان بر را به اجزا کوچکتر تقسیم کنیم تا با انجام هر بخش و گذر از آن به خود یادآوری کنیم که در مسیر رشد و پیشرفت هستیم و موفقیت های کوچک خود را به رسمیت بشناسیم تا از آن ها انرژی بگیریم./


کد مطلب: 171018

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/171018/چگونه-تاب-آوری-خود-تقویت-کنیم

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir