کد مطلب: 13454
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۲۹
خبر کوری و عفونت چشم چند بیمار عمل شده در بیمارستان نیمه‌شعبان ساری در حالی چند روز پیش منتشر شد که پیگیری‌های ما از چند منبع مختلف در مرکز استان مازندران پاسخ‌های مختلفی به دنبال داشت.
مقصر عفونت چشم بیماران: دستگاه اتاق عمل
 
این اتفاق در شرایطی رخ داده که منابع محلی در استان مازندران گزارش داده‌اند بیش از ۱۷ نفر از بیماران ساروی برای عمل آب مروارید چشم به بیمارستان نیمه‌ شعبان ساری مراجعه کرده‌اند و چند روز پس از عمل جراحی با عفونت چشم مواجه شده‌اند؛ به‌طوری‌که یکی از ۱۷ بیمار مراجعه‌کننده نیز به گفته یکی از اعضای شورای شهر ساری بینایی خود را از دست داده است. عفونت‌های بیمارستانی یکی از عوامل مهم مرگ بیماران در بیمارستان‌ها نیز هست که به وسیله انتقال میکروارگانیسم‌های مقاوم به درمان از یک بیمار به بیمار دیگر به‌خصوص از طریق دستگاه تنفسی صورت می‌گیرد. در پی انتشار این خبر نیز معاون درمان وزیر بهداشت عامل اصلی را انتقال عفونت بیمارستانی دست پزشکان و پرستاران عنوان کرده، اما با پیگیری‌های انجام‌شده از معاونت درمان این استان عفونت پیش آمده ناشی از استریل نبودن دستگاهی در اتاق عمل چشم این بیمارستان است. بیمارستان نیمه‌شعبان ساری دارای بخش‌های مختلف چشم، اعصاب، داخلی، ارتوپدی، زنان، رادیولوژی و اطفال بوده و وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران است. این مرکز یکی از اصلی‌ترین مراکز درمانی چشم در این استان بوده و تاکنون بیش از 10 هزار عمل جراحی چشم در آن انجام شده است. در این خصوص با معاونت مرکز نظارت درمان وزارت بهداشت، تماس گرفته شد که از چند و چون این ماجرا ابراز بی‌اطلاعی کردند و عنوان کردند تیمی تشکیل شده است که در روز چهارشنبه از این بیمارستان بازدید و چند و چون این حادثه را بررسی خواهد کرد. در همین خصوص با سرپرستار بیمارستان نیمه شعبان ساری، یکی از اعضای شورای شهر و معاون درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در مورد وضعیت بیماران گفت‌وگو کرده‌ایم.

عضو شورای شهر: وزیر بهداشت راسا اقدام کند
سیدمحمد آقامیری عضو شورای شهر ساری که خود آغاز پیگیری این ماجرا را به عهده داشت در این باره می‌گوید: چند روز پیش شهروندی با ما تماس گرفت و عنوان کرد که در بیمارستان نیمه‌شعبان ساری مورد عمل جراحی چشم قرار گرفته است و دچار آلودگی چشم شده است. البته این خبر را ما پیگیری و بررسی کردیم که طی این بررسی مشخص شد که یک نفر چشمش کور شده است. سه نفر دیگر هم چشم‌شان آسیب دید که خود آن پزشک آنها را به تهران انتقال داد و چند نفر دیگر هم وضعیت مناسبی نداشتند که جمعا تعدادشان به 17 نفر می‌رسید. وی ادامه می‌دهد: من به محض مطلع شدن از این ماجرا با معاونت درمان تماس گرفتم و آنها را را مطلع کردم. چراکه وظیفه قانونی امور بیمارستان‌ها قطعا به عهده دانشگاه علوم پزشکی است. ابتدا مسئولان بیمارستان این موضوع را نمی‌پذیرفتند، اما بعد دانشگاه تیمی را برای بررسی مستقر کرد و مسئولان بیمارستان پذیرفتند که دستگاه موجود در اتاق جراحی آلوده است. این عضو شورای شهر ساری می‌گوید: همین امروز شهروندی به من مراجعه کرد که ماه پیش پدرش در این بیمارستان عمل جراحی انجام داده و تقریبا در حال از دست دادن بینایی چشمش است. او گفته بود که بعد از آن عمل جراحی مجبور شده پنج بار پدرش را به تهران ببرد اما این موضوع باز هم وضعیت چشمش را بهتر نکرده. وی با بیان اینکه اعضای شورای شهر نگران هستند که اگر این مورد هم درست باشد ممکن است در این مدت کسان دیگری نیز با این ماجرا درگیر شده باشند می‌گوید: به نظر می‌رسد وزیر بهداشت باید خود شخصا به این مساله ورود کند. وی از مردم ساری نیز خواست در صورتی که در چند سال گذشته در این بیمارستان عمل جراحی انجام دادند و دچار آسیب شدند این موضوع را به شورای شهر اعلام کنند تا تیم پزشکی این مساله را بررسی کند. آقامیری با بیان اینکه مازندران یک استان مرفه است و سالانه 20 میلیون گردشگر به این استان می‌آیند می‌گوید: اگر این نگرانی برطرف نشود آن وقت هر کسی که مشکل چشمی پیدا کند آیا باید برای درمان به تهران برود؟ ما می‌خواهیم به‌گونه‌ای عمل شود که از این پس از وقوع این مساله جلوگیری شود.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران: فعلا اتاق عمل بسته شد
علیرضا مردان‌شاهی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز درباره این اتفاق به فرهیختگان می‌گوید: 10 بیمار از 33 بیماری که در یک روز در این بیمارستان مورد عمل جراحی چشم قرار گرفتند، دچار مشکل شدند. این در حالی است که در این مرکز شاید بیش از 10هزار عمل چشم انجام شده است. وی در مورد وضعیت بیماران می‌گوید:10 نفر دچار مشکل شدند که دو نفر از آنها سرپایی خوب شدند؛ یکی با اقدامات درمانی بدون مداخلات جراحی خوب شد و هفت نفر بقیه مشکلات جدی‌تری داشتند و عفونت چشم پیدا کردند که آنها را به تهران فرستادیم. از این هفت بیمار دو نفرشان مشکل خیلی جدی‌تری دارند به‌طوری که ممکن است منجر به نابینایی شود. البته هنوز متخصصان اعلام نکرده‌اند و باید صبر کنیم و ببینیم که اقدامات درمانی آیا می‌تواند وضعیت را از این وخامت خارج کند یا خیر؟ مشکلات چهار نفر دیگر از این بیماران باید بررسی شود و چند ماه دیگر نیز معاینه لازم روی آنها انجام شوند تا درخصوص وضعیت‌شان بهتر اظهارنظر کنیم. معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران ادامه می‌دهد: زمانی که ما از این ماجرا مطلع شدیم بلافاصله هیات نظارت‌مان در بیمارستان مستقر شد و کمیته‌های عفونت بیمارستانی را تشکیل دادیم. اتاق عمل فعلا فعالیتش را متوقف کرده تا زمانی که کاملا ضدعفونی شود و از مسئولان بیمارستانی خواستیم این کار را پیگیری کنند. تمام کارهای قانونی اعم از ارجاع به مراجع ذی‌صلاح و مراکز مرتبط نیز انجام شد. وی با بیان اینکه عوارض پزشکی بسیار ناراحت‌کننده و غیرقابل قبول است ولی در تمام دنیا یک فرآیند اجتناب‌ناپذیر است می‌گوید: با وجود این ما می‌دانیم که اشکال بزرگی بوده است که در سیستم سلامت ما رخ داده و باید برطرف شود و ما نیز از حق مردم در این خصوص نمی‌گذریم و از طریق مراجع ذی‌صلاح متناسب با تخلفی که شده است پیگیری می‌کنیم. وی ادامه می‌دهد: آنچه که مسلم است این است که خطاهای پزشکی پیش می‌آید و اگر جراحی هزار عمل کند ممکن است دو، سه تا از عمل‌هایش به علت سهل‌انگاری دچار مشکل شود. مردانشاهی با آرزوی شفای این بیماران می‌گوید: در این مرکز سه پزشک از بهترین پزشکان ما حاضرند و مریض‌های آنها دچار این مشکل شدند که ظاهرا دستگاه‌های موجود در اتاق عمل دچار عفونت بوده‌اند که چنین مصیبتی را به وجود آورده است. الان خود پزشکان از همه بیشتر تحت فشار و ناراحت هستند. وی تاکید می‌کند که اشکالات را باید سریع برطرف کنیم تا مردم سریعا از این خدمات استفاده کنند و امنیت سلامت به جامعه برگردد وگرنه مردم مجبور هستند به تهران مراجعه کنند. معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه خود بیمارستان موظف است تا هزینه درمان بیماران آسیب‌دیده را جبران کند می‌گوید: ما مشکلات را از طریق سازمان نظام پزشکی پیگیری می‌کنیم و اجازه نخواهیم داد حق مردم ضایع شود و امنیت سلامت به خطر بیفتد و شرایطی ایجاد شود که مردم بتوانند از خدمات بیمارستان استفاده کنند.

سرپرستار بیمارستان نیمه شعبان ساری: عفونت چشم 17 نفر شایعه است
خانم حجتی سرپرستار بیمارستان نیمه شعبان ساری در مورد اتفاق رخ داده در این بیمارستان می‌گوید: درخصوص پیش‌آمد‌های بیمارستان نیمه‌شعبان شایعه زیاد است. تا الان نه نامه‌ای از وزارتخانه برای ما آمده و نه کسی از تهران برای بازدید مراجعه کرده است. وی با انتقاد از نحوه رسانه‌ای شدن این خبر می‌گوید: این جور که این خبر رسانه‌ای شده و گفتند دو نفر کور و تخلیه چشم شدند، شایعه بوده است. این ماجرا ناشی از یک عفونت ساده بوده است که ممکن است منشا آن هر چیزی بوده باشد. او تعداد افرادی که در آن روز دچار عفونت چشم شدند را 10 نفر اعلام می‌کند و می‌گوید: از این افراد نیز شش نفر جواب کشت عفونت چشم‌شان مثبت نبوده است و به صورت سرپایی چشم آنها شسته شده است و مشکلی وجود ندارد. و از آن چهار نفر دو تای آنها به صورت سرپایی معاینه و درمان شدند. دو بیمار دیگر هم به تهران منتقل شدند و تحت درمان هستند و درمان آنها نیز جواب داده است. با سایر بیماران تحت عمل جراحی در آن روز تماس گرفتیم که حال عمومی همه آنها خوب است.