پایگاه خبری ایران خبر 20 آبان 1398 ساعت 12:19 https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/141694/اما-اگرهای-افزایش-چندین-برابری-تولید-پسته-ابرکوه-یزد -------------------------------------------------- عنوان : اما و اگرهای افزایش چندین برابری تولید پسته در ابرکوه یزد -------------------------------------------------- ایسنا/یزد متن : به گزارش ایران خبر، شهرستان ابرکوه با سهم تولیدی سالانه بیش از 17 درصد محصولات کشاورزی استان یزد یکی از قطب‌های کشاورزی این استان محسوب می‌شود که همواره نیز در اغلب تولید محصولات مقام نخست را دارد. یکی از محصولات تولیدی در این شهرستان که به دنبال خشکسالی‌ها و شوری آب منطقه با استقبال خوب کشاورزان ابرکوهی مواجه شده، پسته  است که چهار هزار هکتار از سطوح زیرکشت شهرستان را به خود اختصاص داده اما با این وجود بعضاً مشکلاتی از سوی پسته‌کاران ابرکوهی مطرح می‌شود که لزوم ورود کارشناسان کشاورزی برای بهره‌وری بیشتر را مشهود و ملموس می‌کند. «مهدی غیب اللهی» مدیر جهادکشاورزی ابرکوه در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، از عملکرد نسبتاً خوب پسته این شهرستان در سال جاری نسبت به سال‌های گذشته خبر می‌دهد و می‌گوید: با توجه به نبودن عوامل قهری همچون سرمازدگی و گرمازدگی، پیش‌بینی می‌شود که امسال از هر هکتار از باغات پسته ابرکوه بیش از 1.5 تن پسته خشک برداشت شود. وی از برداشت پنج تن پسته خشک از هر هکتار توسط پسته‌کار نمونه شهرستان ابرکوه نیز خبر می‌دهد و می‌گوید: زیرساخت‌های شهرستان حاکی از آن است که می‌توانیم در ابرکوه در هر هکتار، پنج تن محصول خشک داشته باشیم و این امر منوط به رعایت اصول و قواعد نگهداری، تولید و داشت پسته است. غیب‌اللهی با بیان این که بیش از 50 درصد کشاورزی و بیشترین سطح زیرکشت پسته در شهرستان متعلق به بخش بهمن است، ابراز می‌کند: مصرف آب در درختان پسته نسبت به اقلیم و خاک هر منطقه متغییر است اما بر طبق استانداردها در استان یزد هر هکتار باغات پسته نیازمند 10 هزار مترمکعب آب است که بعضاً به 12 هزار نیز می‌رسد لذا پسته نسبت به سایر محصولات، کم‌آبخواه محسوب می‌شود ولی در عین حال به کشاورزان توصیه داریم با توجه به محدودیت‌های منابع آبی، از سیستم‌های آبیاری نوین استفاده کنند. وی به نظارت کارشناسان جهادکشاورزی بر حوزه‌های مختلف کشت محصولات در شهرستان اشاره و تصریح می‌کند: سموم کشاورزی و محلول‌پاشی‌ها زیر نظر مدیریت حفظ نباتات کشور است و کارشناسان جهادکشاورزی تنها می‌توانند در مورد وجود برچسب مرکز تحقیقات آب‌ و خاک روی سموم نظارت داشته باشند و محصولات فاقد این برچسب را شناسایی کنند. مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه همچنین از صادرات 70 درصدی پسته کشور خبر می‌دهد و می‌گوید: صادرات این محصول در شهرستان ابرکوه از طریق افراد دارای کارت بازرگانی و غالباً به مقصد کشورهای حوزه خلیج‌فارس انجام می‌شود. لزوم معرفی روش‌های نوین کشاورزی با این حال یکی از یکی از پسته‌کاران کهنه کار بخش بهمن ابرکوه بر ضرورت هدایت کشاورزان به روش‌های علمی تولید محصول از سوی کارشناسان بخش کشاورزی و اهتمام بیشتر جهادکشاورزی در این خصوص تاکید می‌کند. «مصیب رضایی» که بیش از 30 سال در رابطه با کشت پسته‌ به همراه سایر اعضای خانواده فعالیت می‌کند، در این خصوص به خبرنگار ایسنا می‌گوید: قریب 8 هکتار سطح زیر کشت پسته دارم که تمام آن به صورت غرقابی آبیاری می‌شود. وی ادامه می‌دهد: ابرکوه در گذشته‌ای نه چندان دور از آب زیادی برخوردار بود و کشاورز هر طور که می‌خواست از آن استفاده می‌کرد و محصول خوبی هم داشت اما امروز به علت کمبود آب، الزاماً کشاورزان باید به سمت روش‌های علمی کشاورزی سوق داده شوند تا بتواند با حداقل آب مصرفی، حداکثر بهره‌وری را داشته باشند و این مهم ضرورت نظارت مستمر کارشناسان جهادکشاورزی بر این بخش را نشان می‌دهد. وی با بیان این که دوره آبیاری درختان پسته‌اش هر 50 روز یک بار است، می‌گوید: این زمان طولانی و به ویژه در فصل تابستان بر باروری محصول تأثیرگذار است لذا در صدد هستیم با راه‌اندازی سیستم آبیاری زیرسطحی این مدت را به 16 روز و یا حداقل نصف کاهش دهیم که قطعاً در بهره‌وری محصول تأثیر مثبتی خواهد داشت. این کشاورز ابرکوهی در ادامه خاطرنشان می‌کند: نه تنها در موضوع آبیاری بلکه برخی از کشاورزان با نحوه صحیح از بین بردن آفات‌، روش درست سم‌پاشی و کوددهی یا حتی با نحوه چگونگی تشخیص سموم یا کودهای غیراستاندارد، آشنایی لازم را ندارند و این موضوع می‌طلبد که کارشناسان به کمک کشاورزان بیایند و آنها را در فعالیت‌هایشان مشاوره دهند. وی که با عضویت در گروه‌ها و کانال‌های مختلف فضای مجازی با حضور کارشناسان خبره کشوری توانسته است اطلاعات بسیار خوبی در زمینه مراقبت و نگهداری از محصولاتش به دست آورد، اظهار می‌کند: پارسال نوعی کود تقلبی روانه بازار شد که متأسفانه بسیاری از کشاورزان را متحمل خسارت کرد و این در حالیست که ضرورت داشت که کارشناسان و مسئولان مطلع در این باره نظارت و اطلاع‌رسانی گسترده‌تری داشته باشند. رضایی متذکر می‌شود: پسته نیز مانند سایر محصولات با آفت‌هایی مواجه است که لازم است کارشناسان همچون طرح پایش سن گندم، بر تولید این محصول صادراتی و ارزآور نیز نظارت داشته باشند و توصیه‌های لازم را برای بهره‌وری بیشتر محصول به پسته‌کاران ارائه کنند. درآمد مطلوب ولی با زحمت زیاد این پسته‌کار ابرکوهی می‌گوید: هرچند درآمد پسته‌کاری مطلوب است ولی باید توجه داشت که درخت پسته از نظر تغذیه و آفت نیز بسیار حساس است و در طول سال نیازمند رسیدگی فراوانی است. وی در همین رابطه اضافه می‌کند: در زمان باز شدن شکوفه‌ها، اگر هوا گرم شود، گل‌ها از بین می‌رود یا پس از آن، اگر رطوبت زیاد باشد، دانه‌ها از بین می‌رود، اگر شرایط جوی یاری کند و پسته از این مرحله به‌ خوبی عبور کند تازه نوبت به آفت‌هایی همچون سن و پسیل می‌رسد که البته پسیل مهم‌ترین آفت این محصول به شمار می‌آید به نحوی که تا زمان برداشت نیز می‌تواند کشاورز را درگیر سم‌پاشی هر 10 روز یکبار کند. رضایی یاداور می‌شود: پیش‌ از این مجبور بودیم قریب به 20 مرتبه درختان را سم‌پاشی کنیم اما در سال‌های اخیر به‌جای آن سالی دو مرتبه از گوگرد استفاده می‌کنیم و محصول سالم‌تری نیز داریم. وی تأکید می‌کند: به علت کم شدن دوره‌های سم‌پاشی، امروز پسته ابرکوه از سالم‌ترین پسته‌های تولیدی در کشور است ولی غالباً بدون بسته‌بندی و به‌ صورت فله‌ به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس صادر می‌شود. وی در ادامه از آفت شاخه‌خوار به عنوان دیگر آفت‌ مهم درختان پسته یاد می‌کند و می‌گوید: این آفت در حال حاضر حدود نیمی از درختان منطقه را درگیر کرده و لازم است که کشاورزان را با نحوه مقابله با آن آشنا کرد.  این کشاورز کهنه‌کار وضعیت تولید پسته ابرکوه در سال گذشته را از نظر کمی و کیفی نامناسب ذکر و در مورد علت آن اظهار می‌کند: درختان پسته برای بیدار شدن از خواب زمستانی نیاز به دمای بین صفر تا هفت درجه دارند لذا اگر هوا بیش‌ از حد گرم یا سرد باشد، درخت دچار تنش می‌شود و در آن سال محصول مطلوبی نخواهد داشت. وی می‌گوید: یکی از راهکارهای کنترل این وضعیت زدن روغن وُلک به درختان است اما در سال‌های اخیر نوع تقلبی این روغن که به‌ جای پارافین دارای گازوئیل سوخته بود، موجب شد بسیاری از درختان از بین برود. رضایی در پایان اظهار می‌کند: در مجموع، سود حاصل از تولید پسته به عنوان یک محصول کم آبخواه به مراتب بیشتر از سایر محصولات است و اگر کشاورز اطلاعات کافی نسبت به شیوه‌های علمی پرورش محصول و نحوه آبیاری و سایر اقدامات داشت و برداشت داشته باشد، می‌تواند بیشترین درآمد را از این بخش داشته باشد.