کد مطلب: 38370
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۰۱
"ازدواج" یک سنت اجتماعی است که جوامع بشری برای حفظ و تداوم نسل های بعدی آن را گسترش می دهند. مراسم ازدواج با شرایط خاص و آداب و رسوم هر جامعه برگزار می شود.
 
واقعیت ازدواج های امروزی
"ازدواج" یک سنت اجتماعی است که جوامع بشری برای حفظ و تداوم نسل های بعدی آن را گسترش می دهند. مراسم ازدواج با شرایط خاص و آداب و رسوم هر جامعه برگزار می شود.

"ازدواج" سنت مقدسی است بین دو نفر که برای باهم بودن و زندگی مشترک یکدیگر را انتخاب می کنند. البته نوع انتخاب همسر با توجه به تغییرات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، رفتار، ارتباطات و آداب و رسوم در جامعه شکل دیگری به خود گرفته است.

در زمان های کمی دورتر"ازدواج" با آداب و رسوم خاصی برگزار می شد، به طوری که انتخاب همسر به عهده "ریش سفید" فامیل و افراد بزرگ تر بود، اما در جامعه کنونی و امروزی انتخاب همسر به عهده دختر و یا پسر است، تا جای که دیگر نظر پدر و مادر اهمیتی خاصی  ندارد.
برخی بر این اعتقاد هستند که انتخاب همسر با مشورت بزرگان همیشه بهتر بوده و زندگی از دوام بیشتری برخوردار بوده تا اینکه انتخاب به عهده جوانان باشد.

اگر انتخاب همسر، نوع نگرش و رفتار هر شخصی با اصول و درایت باشد، شاید در ازدواج و همسرگزینی مشکلات کمتری دیده شود، اما متاسفانه امروزه نگاه ها  به این پدیده مقدس متفاوت تر از گذاشته است و هنجارها و ناهنجاری های بسیاری را به دنبال دارد.


"ازدواج های اقتصادی و اجتماعی" انتخاب جدید
در جامعه مدرن و صنعتی امروز انتخاب همسر در اکثر موارد جنبه اقتصادی و اجتماعی به خود گرفته است، دیگر افراد برای اخلاق و شخصیت همسر آینده خود توجه و تعصبی نشان نمی دهند. گویا فقط داشتن حساب بانکی عالی و موقعیت اجتماعی مناسب و به اصطلاح "دهن پُرکن" جایگزین تمامی نیازهای روحی و جسمی بین افراد شده است.

حال باید دید "ازدواج های اقتصادی و اجتماعی" تا چه مدت دوام می آورند. آیا پول راه حل و مشکل گشا برای تمامی مسائل است؟ چرا عواطف و مهربانی جایگزین اسکناس های رنگی شده است؟ اگر پول در اولویت انتخاب همسر قرار دارد افرادی که از این اولویت محروم هستند چه راهی پیش رو دارند؟

برای پدیده مقدس "ازدواج" راهکار مناسب، "ترویج فرهنگ ازدواج " بین جوانان است. نهادها و سازمان های مختلفی می توانند در این زمینه با ارائه خدمات مشاوره و ایده های مناسب برای این امر، افراد را به انتخاب درست راهنمایی کنند.

درجوامع مدرن و جدید امروزی ازدواج ها و انتخاب ها با معیارهای روز سنجیده می شود. گویا برخی از پدرها و مادرها هم با انتخاب هایی برای "ازدواج های اقتصادی و اجتماعی" مخالفتی ندارند و گاهی دختر و یا پسر را بر این امر تشویق می کنند.

امروزه ازدواج های لوکس و مدرن دغدغه ذهنی خیلی از افراد جامعه گشته و راه گریزی هم ندارد، به طوری که خانواده هایی با سطح درآمد متوسط هم درصدد این هستند ازدواج لوکس برای فرزندشان برگزار کنند. برگزاری این نوع ازدواج ها مستلزم هزینه های گزاف و سرسام آوری است که  شاید هر کسی نتواند از عهده آن برآید.

"ازدواج سفید" جایگزین "ازدواج دائم"
برخی افراد ثروتمند به راحتی برای برگزاری یک شب ازدواج شیک و لوکس میلیون ها تومان هزینه می کنند، نه تنها ترس و واهمه ای از بابت هزینه ها ندارند بلکه با کمال میل وافتخار اقدام به امرمی کنند و این را نوعی فخرفروشی و اقتدار برای خود تصور می کنند.
برخی ازدواج های شیک و مدرن که با هزینه های میلیونی برگزار می شود دوام زیادی ندارد و افراد به راحتی زندگی خود را ترک می کنند گویا "آب از آب تکان نخورده"!
حال باید دید در جامعه ای کنونی که ما در آن زندگی می کنیم همه اقشار از سطح مالی یکسانی برخوردار هستند؟ آیا همه دختران و پسران می توانند برگزار کننده ازدواج لوکس باشند؟ تکلیف جوانان محروم از پول و ثروت چیست؟ جوانی که از حساب بانکی خود مطمئن نیست چه راه چاره ای برای "ازدواج دارد؟ جز این است که با نابسامانی های اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی که با آن سروکار دارد، ازدواجی به نام "ازدواج سفید" در جامعه رواج پیدا می کند!
 
"ازدواج سفید" مدل جدید ازدواج است که در جامعه امروزی و بین برخی از جوانان رواج خاصی پیدا کرده است. جوانانی که برای فرار واقعیت و مسئولیت پذیری ساده ترین راه حل را انتخاب می کنند. ادعای آنها برای "ازدواج سفید" این است، با نداشتن درآمد مناسب برای زندگی مشترک و دائم، زندگی گذرا و موقت را انتخاب می کنیم. در این نوع زندگی انتخاب و ترک زندگی به راحتی  و بدون دغدغه و دخالت دیگران صورت می گیرد.
"ازدواج سفید"، تهدید جدید بنیان خانواده در ایران است. شاید از تهدید هم باید پا را فرا‌تر گذاشت؛ کابوس هولناک نهاد خانواده. اگر تا یکی دو سال پیش از جامعه‌شناسان خانواده و از مسوولان حقوقی می‌پرسیدید مهم‌ترین آسیبی که خانواده ایرانی را تهدید می‌کند، به اتفاق از "طلاق" نام می‌بردند. موضوعی که با هر کیفیتی و به هر دلیلی، به هرحال در بطن خانواده اتفاق می‌افتد. هرچند که افزایش سن ازدواج و بی‌رغبتی جوانان به ازدواج هم در مراحل بعدی قرار می‌گرفت. اما دغدغه حفظ خانواده‌های تشکیل شده، از همه مهم‌تر بود.
 
"ازدواج سفید"، روشی از زندگی ست که با عرف، شرع، آداب و سنن و سبک زندگی جامعه ایرانی در همه این سال‌ها سنخیت ندارد. هرچند که بسیاری می گویند این موضوع آنقدر فراگیر نیست و جای نگرانی ندارد، اما به نظر آنقدر جدی هست که به دنبال راهکار و چاره ای برای "ازدواج سفید" باشیم.
"ازدواج سفید" درحالی در جامعه ایران رواج پیدا کرده که در شرع، قانون "ازدواج موقت" وجود دارد. قانونی مترقی که به دلیل استفاده نامناسب از آن و رواج "ازدواج موقت" در برخی مردان متاهل از چنین چیزی، با واکنش‌های منفی بسیاری همراه شده و ظاهرا عرف آن را نمی‌پذیرد. این درحالی است که "ازدواج موقت" می‌تواند جایگزینی برای "ازدواج سفید" باشد.
در یک سال گذشته درباره "ازدواج سفید"، گفتگوهای بسیاری از کار‌شناسان و مسوولان مختلف منتشر شده است. اما تاکنون از خودتان پرسیده‌اید آنهایی که تن به "ازدواج سفید" می‌دهند، حرفشان چیست؟ البته مشاور‌ها و آسیب‌شناسان خانواده نقل‌قول‌هایی از دلایل این افراد برای ازدواج سفید ارائه داده‌اند. اما هنوز شخصی به نتیجه مورد نظر خود دست پیدا نکرده است.

گزارش از مه جبین محمدی - ایران خبر