کد مطلب: 31419
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۱۶
روند مجوز گرفتن خوانندگان از سوی وزارت ارشاد به قدری پیچیده و دشوار است که برخی از خوانندگان ترجیح می‌دهند به جمع خوانندگان زیرزمینی بپیوندد؛ اما در‌‌این میان بسیاری از آنان پس از گذشت چند سال و کسب شهرت در میان هواداران خود، تصمیم می‌گیرند تا با گذر از هفت خوان اخذ مجوز به فعالیت‌های خود جنبه قانونی بدهند.
 
ایران خبر- خوانندگان زیرزمینی اصطلاحی است که در چند سال اخیر به خوانندگان بی‌مجوزی اطلاق شده است که به نشر آثار خود در قالب کلیپ ویدئویی برای پخش از شبکه‌های ماهواره‌ای و یا پخش غیر رسمی در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های‌‌اینترنتی می‌پردازند.

هفت خوان اخذ مجوز آلبوم از سوی وزارت ارشاد
روند مجوز گرفتن خوانندگان از سوی وزارت ارشاد به قدری پیچیده و دشوار است که برخی از خوانندگان ترجیح می‌دهند به جمع خوانندگان زیرزمینی بپیوندد و کارهای خود را به صورت رایگان بر روی‌‌ اینترنت منتشر سازند؛ اما در‌‌این میان بسیاری از‌‌این خوانندگان زیرزمینی نیز پس از گذشت چند سال و کسب شهرت در میان هواداران خود، تصمیم می‌گیرند تا با گذر از هفت خوان اخذ مجوز به فعالیت‌های خود جنبه قانونی بدهند.

در مرحله نخست اخذ مجوز از سوی وزارت ارشاد، شعرها باید در شورای شعر و ترانه وزارت ارشاد بررسی و تائید شود. سپس آهنگسازی بر روی ترانه تایید شده انجام گرفته و برای تایید موسیقی به دفتر موسیقی‌‌این وزارت خانه فرستاده می‌شود.

مرحله سوم استعلام از مراجع ذی‌صلاح است که بعد از تائید کیفیت یک اثر، نام اعضای گروه برای انجام برخی استعلام‌ها به مراجع قانونی اعلام می‌شود تا بررسی‌های لازم را انجام دهند و به اصطلاح سوءپیشینه خاصی نداشته باشند، پس از آن روند ثبت مشخصات اثر درکتابخانه ملی صورت می‌گیرد و مرحله طراحی جلد آلبوم آغاز می‌شود و در نهایت مجوز انتشار نهایی با نگاهی به محتوای کل آلبوم صادر خواهد شد.

یکی از مزایای دریافت مجوز از سوی وزارت ارشاد، تبلیغات گسترده‌تر و امکان برپایی کنسرت از سوی خواننده است اما از سوی دیگر این پروسه که گاه دشوار و طولانی به نظر می‌رسد گاهی با بن بست مواجه می‌شود. برخی از خوانندگان به جای اخذ مجوز گام به گام، در پایان کار آلبوم اقدام به اخذ مجوز می‌کنند که با مخالفت وزارت ارشاد مواجه شده و دچار شکست می‌شوند در نتیجه به سوی انتشار غیر مجاز آلبوم رفته و آن را از طریق شبکه‌های ماهواره‌ای و یا بر روی‌‌اینترنت به اشتراک می‌گذارند.

خوانندگانی که موفق به دریافت مجوز انتشار آلبوم شدند
خوانندگانی از جمله محسن چاووشی، محسن یگانه، سینا حجازی، زانیار خسروی، بابک جهانبخش ومازیار فلاحی از جمله افرادی هستند که موفق به اخذ مجوز شدند. علاوه بر‌‌این بسیاری از خوانندگان آن سوی آب نیز با بازگشت به‌‌ایران به انتشار آثار خود درون مرزهای‌‌ایران جنبه رسمی دادند. فریدون آسرایی جزو خوانندگان به نامی هستند که سال‌ها در آن سوی آب‌ها به فعالیت هنری پرداخته و در حال حاضر نیز در ایران به فعالیت حرفه‌ای خود به صورت رسمی ادامه می‎دهد.

حبیب محبیان، از دیگر خوانندگان لس‌آنجلس نشین بود که به ایران بازگشت و چندی پیش سخنگوی وزارت ارشاد اعلام کرد که حبیب محبیان می‌تواند برای اخذ مجوز آلبوم خود اقدام کند. حسین نوش آبادی سخنگوی وزارت ارشاد در نشست خبری خود و در پاسخ به پرسش خبرنگار در مورد یکی از خوانندگان خارج نشین که چند سالی است با هماهنگی و حمایت مقامات دولت گذشته به ایران بازگشته و متقاضی فعالیت هنری در ایران است گفت: ایشان می تواند با توجه به نگاه و رویکرد دولت یازدهم به محتوای آثار فرهنگی و هنری ، مجددا به ارائه آلبوم خود برای اخذ مجوز اقدام کند.

نوش آبادی در مورد امکان فعالیت حبیب محبیان در ایران افزود: ارائه مجوز به آثار هنری ربطی به تولید در دولت قبل ندارد و ویژگی های اثر ارائه شده در شرایط حاضر ملاک است و اگر پس از بررسی اثر ارائه شده محتوای آن بدون اشکال و مفید و در راستای فرهنگ بومی و خودی و مناسب عرضه ارزیابی شود حتما نسبت به صدور مجوز آن اقدام خواهد شد.

آواهای غیرمجازی که مجاز شدند
عماد طالب‌زاده یکی از خوانندگان زیرزمینی‌‌ایران بود که به مرور زمان همكاری خودش با شبكه‌های ماهواره‌ای را كم و به صفر رساند و سپس با اخذ مجوز به فعالیت‌های خود وجه رسمی داد.

امید جهان، نام یکی دیگر از خوانندگان‌‌ایرانی است که پیش از‌‌این، از سوی وزارت ارشاد ممنوع الفعالیت اعلام شده بود و تک آهنگ‌های خود را به صورت زیرزمینی منتشر می‌کرد، اما به تازگی و با انتشار آلبوم موسیقی «وایسا تند نرو» به دنیای فعالیت رسمی در‌‌این عرصه بازگشته استو با استقبال خوبی از سوی طرفدارانش نیز مواجه شده است.

این خواننده در اوایل دهه هشتاد دو آلبوم رسمی در بازار منتشر کرد و در ادامه به دلیل پخش کلیپ‌هایش از شبکه‌های ماهواره‌‌ای ممنوع الکار شد. اما پس تغییر مسیر زندگی حرفه‌ای خود و دریافت مجوز، اکنون زمزمه‌هایی از برپایی کنسرت رسمی وی شنیده می‌شود.

ورود رسمی نخستین آلبوم رپ به دنیای موسیقی ایران
با وجود اینکه موسیقی رپ، به صورت رسمی در جامعه موسیقی ایرانی پذیرفته نشده، اما پیشتر، پیروز ارجمند، مدیر دفتر کل موسیقی ارشاد در سخنانی به موضوع مجوز دادن درباره مجوز دادن به خوانندگان رپ گفت: عنوان رسمی مصوب برای موسیقی رپ، «گفتاواز» است.

و با وجود اینکه وی تاکید کرده بود: آلبوم‌های رپ که برای بررسی و صدور مجوز به دفتر موسیقی ارسال شده است، هیچ‌کدام مشخصاتی که مورد قبول ما باشند را دارا نیستند؛ اما باز هم سخنان ارجمند برای دوستداران موسیقی رپ خیلی امیدوارکننده بود.

سرانجام امیدواری اهالی رپ به ثمر نشست و نخستین آلبوم رپ از سوی وزارت ارشاد مجوز انتشار یافت. آلبوم موسیقی «فراموشی» کاری از گروه اتل متل، 10 سال پیش ساخته شده و سازندگان آن طی این مدت بارها برای دریافت مجوز اقدام کرده بودند که سرانجام پس از یک دهه این آلبوم با اخذ همه مجوزهای لازم از سوی دفتر موسیقی روانه بازار موسیقی کشور شده است.

مخالفت‌ها با روند اعطای مجوز از سوی وزارت ارشاد
از سوی دیگر اما برخی از دولتمردان وقانونگذاران با روندی که وزارت ارشاد در مجوز دادن به خوانندگان زیرزمینی و آن سوی آبی در پیش گرفته مخالف هستند.

عوض حیدر پور عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی چندی پیش در مصاحبه‌ای با اشاره به روند مجوز دادن وزارت ارشاد به خوانندگان گفت: ما در کشور خودمان هنرمند خوب کم نداریم؛ آن وقت جالب است مسئولان وزارت ارشاد به دنبال خواننده‌های ضد انقلاب هستند، ما به آقایان تذکر می‌دهیم که در راستای ارزش‌ها و آرمان‌های نظام و انقلاب گام بردارند.