کد مطلب: 163206
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۷ تير ۱۴۰۰ ساعت ۱۶:۰۲
تحلیل گران متعددی به دنبال پاسخ این پرسش هستند که آیا روابط ایران و عربستان در دوران دولت ابراهیم رییسی احیا می شود یا خیر، عده ای معتقدند عادی سازی روابط بین دو کشور زمان بر است و عده دیگری آن را قریب الوقوع می‌دانند.
 ایران خبر- ايران و عربستان دو کشور مهم و استراتژيک در منطقه خاورميانه و خليج فارس هستند و اين دو همواره روابطي توام با فراز و نشيب هاي فراوان را در تاريخ تعاملات خود تجربه کرده اند. در حال حاضر نيز روابط ميان اين دو کشور تنش آلود است و در برخي از حوزه ها نظير سوريه، عراق، يمن و بحرين به رويارويي غيرمستقيم انجاميده است. 

 رسانه های داخلی و خارجی بعد از انتخابات در ایران،گمانه زنی‌ها و خبر‌های متعددی پیرامون روابط ایران و عربستان در رسانه‌های منطقه‌ای و بین المللی به راه انداختند.
 
ماه گذشته محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که برای حضور در مجمع دیپلماسی آنتالیا به ترکیه سفر کرده بود،با حضور در یک نشست خبری و در پاسخ به سوالی درباره رابطه ایران و عربستان سعودی اظهار داشت: «ما تا به حال سه بار با عربستان در بغداد گفتگو کردیم. اما همه منتظر نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری بودند.»

از سوی دیگر فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان در کنفرانسی خبری با همتای اتریشی خود در  مورد روابط ایران و عربستان در دولت رییسی اظهار داشت: از دیدگاه ما، سیاست خارجی ایران را در هر حال رهبر آن کشور تعیین می‌کند و بنابراین، تعاملات ما با ایران و رویکردمان نسبت به این کشور، بر اساس واقعیت‌های عینی است و صرف نظر از این که چه کسی این منصب را برعهده دارد، داوری می‌کنیم.

برخی از کارشناسان معتقدند چرخشی در مواضع حاکمان عربستان نسبت به ایران صورت نگرفته است و گفت و های دو کشور متأثر از نتایج مذاکرات وین است.
برجام از جمله موضوعاتی هست که در روابط ایران و عربستان مؤثر خواهد بود چراکه ترسیم سیاست های خارجی عربستان سعودی بر اساس همپیمانی استراتژیک با آمریکا است. 
بسیاری از کارشناسان بین المللی اذهان دارند عربستان سعودی به عنوان یک حاکمیت سیاسی منطقه آمریکا را حامی و همپیمان استراتژیک خودش می داند و پیمان های نظامی و امنیتی، و فراتر از آن بحث های اقتصادی خودش را در قالب روابط با آمریکا توجیه و تفسیر می کند.

در این میان به نظر می رسد رویکرد آقای رئیسی همکاری و گفت و گو با همسایگان در چهارچوب رفع مشکلات اقتصادی ایران است. یعنی انتهای هدفی که احتمالا دولت آقای رئیسی برای روابط با همسایگان دارند این است که مشکلات اقتصادی ایران برطرف شود. 

گزارش از مرضیه عابدی