«جم بالیوود» تحفه هند سریال های ماهواره ای

آزادنگار

13 مرداد 1394 ساعت 9:57

اما چند صباحی است که شبکه تلویزیونی«جم بالیوود»، از زیر شاخه های«جم»،کار خود را با پخش اختصاصی سریالهای هندی آغاز کرده است.


اولین بار شبکه فارسی وان بود که به طور اختصاصی و گسترده اقدام به پخش سریال با دوبله فارسی و با محوریت اجتماع و خانواده کرد؛ به همین دلیل برخی همچنان از استعاره سریالهای فارسی وانی برای اینگونه مجموعه ها استفاده می کنند؛ هرچند بعدها شبکه هایی نظیر جم گوی رقابت را از این شبکه ربودند.

به گزارش ایران خبر،به کرات در باره تاثیر سوء سریالهای ماهواره ای بر فرهنگ و بنیان خانواده ها صحبت شده است، اینکه فارسی وانی ها، در صورت توجه بدون شناخت و مطالعه با نهادی به نام خانواده چه خواهند کرد،آن قدر در این باره گفته شده که  شاید اکنون بعد از چند سال،بتوان ادعا کرد ،محتوای مبتذل و بی سامان این گونه سریالها و تاثیرسوء آن بر هنجارهای اجتماعی بر کسی پوشیده نیست.
 می گویند، زنان، هدف اصلی این گونه سریالها هستند و ترویج خیانت و شکستن تابوی ارتباط زن  و مرد متاهل با فرد دیگر، روابط خارج از چارچوب خانواده و طبیعی جلوه دادن  فرزندان نامشروع در این سریالها از دید جامعه شناسان پنهان نمانده است.
تا جایی که در باره سریالهای بی محتوای ترکیه ای و آمریکای لاتین به طنز می گویند" در سریالهای فارسی وان و جم ، همه ی فرزندان، نامشروعند مگر اینکه خلاف آن ثابت شود."
در سایر سریالهای ماهواره ای نیز خشونت ،مافیا و فساد در حال ترویج است .
البته آش فرهنگ ستیزی این سریالها به قدری شور شده که حتی عوام و زنان خانه دار که نوک پیکان حمله فرهنگی این سریالها به سمت آنهاست کم و بیش از نامناسب بودن مضمون این سریالها می گویند و حتی برخی اگر منعی برای تماشای این سریالها برای خودشان نمی بینند، دست کم فرزندان خانواده را از پی گیری این مجموعه ها برحذر می دارند.
اما چند صباحی است که شبکه تلویزیونی«جم بالیوود»، از زیر شاخه های«جم»،کار خود را با پخش اختصاصی سریالهای هندی آغاز کرده است.
سریالهایی که مضامین رمانتیک و عاشقانه دارند، از رنگهای شاد و زیورآلات زیبا برای جذب گروه هدف که همان زنان خانه دار و فرزندان آنها هستند بهره می گیرند و اتفاقا بر خلاف سریالهای ترکیه ای و آمریکای جنوبی، زنان متاهل نیستند که عشق ورزی آنها با مردان دیگر مجاز شمرده می شود و عشق ممنوع در آن ترویج نمی شود، لذا در نگاه اولیه به نظر می رسد که از محتوای سالم تری برای خانواده ها برخوردار باشند .
با توجه به چنین مضامینی عجیب نیست که طبقه سنتی تر ِمخاطب سریالهای ماهواره ای ،«جم بالیوود» را به سایر شبکه های پخش سریال ترجیح دهند و حتی با تعصب از آن دفاع کنند.
اما در حالی طرفداران مجموعه های بالیوودی سیر صعودی به خود گرفته است که کمتر کارشناسی به تاثیر مخرب این سریالها پرداخته است.
اگر سایر سریالها، بی بندو باری را اشائه می دهند، سریالهای هندی هم در حال  ترویج فرهنگی هستند که اگر زیان آور تر از دیگر مجموعه های ماهواره ای نباشد، کم خطر تر نیز نیست.

در سریالهای هندی می بینیم طوفان و سیاه شدن ابر به عنوان پدیده ای شوم معرفی می شود، جشن عروسی ای که زن مطلقه در آن حضور دارد نیمه تمام می ماند، خاموش شدن شمع نیایش،بدیمن است. اگر دخترجوانی در چشمه ی آب ،تصویر مردی را ببیند، زمین و زمان هم که به هم دوخته شوند در نهایت، آن مرد، تقدیر محتوم دختر خواهد بود. در سریالهای هندی، مهره ها حافظ انسانها هستند و جادوگران و پیشگوها راستگویانند!
و این تنها نمونه کوچکی از خرافه گرایی های چنین مجموعه هایی است.
اگر این مجموعه ها به عنوان سریالهایی تخیلی و ماورایی عرضه می شد، مخاطب از همان اول با تصور غیر واقعی بودن سوژه سریال، تفکیک روشنی درباره محتوای آنها داشت و مانند بسیاری از فیلمهای ماورایی و جادوگری که تنها قوه تخیل و سرگرمی مخاطب را به بازی می گیرند، می شد با تساهل بیشتری از کنار آنها گذشت، اما وقتی خرافه ها در سریالهای خانوادگی و روزمره، درست از آب در آیند، به تدریج در پس ذهن مخاطب رسوب خواهند کرد و فرهنگ خرافه پرستی  به کالای رایج بازار تبدیل  می شود.

مخصوصا اینکه بخش قابل توجهی از زنان ایرانی برخلاف محتوای خیانت در سریالهای ماهواره ای که  نسبت به آن دافعه فراوانی دارند، در برابر عقاید خرافی از خود نرمش بیشتری نشان می دهند و حتی به استقبال آن نیز می روند.
هرچند ابعاد منفی دیگری را نیز می توان برای اینگونه سریالها برشمرد، اما اگر تنها و تنها خرافه گرایی نتیجه قرار گرفتن تحت تاثیر سریالهای بالیوودی باشد، قطعا باید درباره پیامدهای آن اندیشه کرد.
نویسنده: آزادنگار


کد مطلب: 35826

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/note/35826/جم-بالیوود-تحفه-هند-سریال-های-ماهواره

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir