کد مطلب: 68706
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۲۶
شمس (خدیجه) پهلوی (۱۲۹۶ – ۱۰ اسفند ۱۳۷۴) دومین و بزرگ‌ترین فرزند رضا خان از تاج‌الملوک آیرملو و خواهر ارشد محمدرضا شاه پهلوی بود.
به گزارش ایران خبر، شمس (خدیجه) پهلوی (۱۲۹۶ – ۱۰ اسفند ۱۳۷۴) دومین و بزرگ‌ترین فرزند رضا خان از تاج‌الملوک آیرملو و خواهر ارشد محمدرضا شاه پهلوی بود.

او پس از سپری کردن تحصیلات رایج در آن زمان، با فریدون جم فرزند مدیرالملک جم (وزیر و نخست وزیر دوره قاجار و پهلوی) ازدواج کرد. لیکن پس از کناره‌گیری رضا شاه از سلطنت، از همسرش جدا شد و چندی بعد در سال ۱۳۲۲ با عزت‌الله مین‌باشیان که هنرمند بود آشنا شد و در سال ۱۳۲۴ در قاهره با او ازدواج کرد.

همسر جدید او نام و نام خانوادگی خود را به مهرداد پهلبد تغییر داد. شمس پس از مدتی از اسلام دست شست و به مسیحیت گروید. اقدامی که بسیار برای شاه و دربار سخت و اسباب ننگ و بدنامی بود و در پنهان کردن آن تلاش می‌کردند. تجارت الماس و ماشین از کارهای مورد علاقه او بود و علاوه بر آن، ریاست چند کانون و جمعیت را هم داشت. مقدار زیادی از املاک دولتی را تصرف کرده و به قیمت‌های گزاف فروخت و از درآمد آنها به کارهای تجاری پرداخت. یکی از آن املاک بزرگ، مهرشهر کرج بود.


سگ‌بازی افراطی شمس به قدری مشکل درست کرده بود که یک بار شاه به علم گفت: «متأسفانه باید بگویم که این را هم باید حمل بر خودپسندی احمقانه وی کرد که با همراهانش، ده سگ و دو برابر همین تعداد گربه به این طرف و آن طرف آمریکا جولان می دهد.»


ارزش جواهرات وی در سال ۱۳۵۴ به مبلغ هفت میلیون دلار بوده است. به هر روی ساواک موظف بوده است بدون آن که دست به اقدامی بزند، گزارش های مربوط به او را نگهداری کند. مجموعه ای از این گزارش ها اکنون در این کتاب ارائه شده است. تنظیم آنها تاریخی است و اسناد تکراری حذف شده. تنها اسنادی آمده است که مشکل اخلاقی نداشته و بنابراین اسنادی که جنبه های اخلاقی داشته حذف شده است.
گفتنی است، شمس پهلوی در سن ۷۸ سالگی به سال ۱۳۷۴ در آمریکا مرد.


در سال ۱۳۸۶ نوه دختری شمس پهلوی، در نظر دارد کاخ حلزونی مروارید را به عنوان یک ملک شخصی، بازپس گیرد. به گزارش”مبارزین” ، وی که هم اینک به ایران سفر کرده است، با گرفتن وکیل از طریق دستگاه قضایی، قصد تصاحب دوباره کاخ مادربزرگ خود در مهرشهر کرج را دارد. این کاخ پس از پیروزی انقلاب، به عنوان موزه تحت مدیریت ببیاد مستضعفان و جانبازان اداره می شد. کاخ مروارید پس از آن به یک نهاد انقلابی واگذار شد که بخشی از آن به شهربازی تبدیل شده است اما کاخ موزه، دیگر پذیرای بازدیدکنندگان نشد.