کد مطلب: 42684
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۴۴
بر اساس اعلام آکادمی نوبل، برنده جایزه صلح ۲۰۱۵، روز جمعه ساعت ۱۳:۳۰به وقت تهران معرفی خواهد شد. در بین چهار کاندیدای مطرح نام وزیر امور خارجه کشورمان به چشم می خورد.
 
به گزارش ایران خبر، ۱۷ مهر (۹اکتبر) امسال مطابق هر سال برنده جایزه صلح نوبل معرفی می شود و برنده جایزه در شهر اسلو پایتخت نروژ اهدا می شود. اما جایزه صلح نوبل امسال یک تفاوت بزرگ برای ما ایرانیان دارد. امسال از آقای دکتر ظریف بعنوان یکی از شانس های اصلی بردن جایزه صلح نوبل اسم برده میشود. با هم نگاهی به رقبای ظریف بیاندازیم و ببنیم که شانس دکتر ظریف برای بردن نوبل امسال چقدر است؟
 
امسال ۴اسم بیشتر از بقیه برای نامزدی جایزه صلح نوبل سر زبان هاست:
دکتر محمد جواد ظریف و آقای جان کری برای تلاش در جهت حل بحران هسته ای کشورمان ایران
خانم آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان بخاطر تلاش برای پناه دادن به آوراگان جنگ سوریه
و نفر چهارم پاپ فرانسیس رهبر دینی کاتولیک های جهان بخاطر تلاش برای آزادی های فردی و تلاش مستمر برای آشتی آمریکا و کوبا

در این میان بنظر می رسد که جناب دکتر ظریف بخاطر تلاشی که در جهت برقراری صلح بیشتر در منطقه و جهان و حل موضوع پیچیده هسته ای ایران انجام داد و بخاطر تلاش های خستگی ناپذیر او برای برقراری ارتباط بهتر ایران در سطح منطقه و جهان و همچنین پیشنهاد های عملی و سازنده وی در بحران کشورهای منطقه مثل عراق و سوریه که اکثرا تحسین جهانی را در بر داشت و مورد پذیرش و اجماع جهانی قرار گرفت شایستگی بیشتری از سایر رقبا برای دریافت این جایزه مهم و ارزشمند را داشته باشد.
 
بر اساس اعلام آکادمی نوبل، برنده جایزه صلح ۲۰۱۵، روز جمعه ساعت ۱۳:۳۰به وقت تهران معرفی خواهد شد.

جايزه صلح نوبل چيست؟
‌پيش از معرفي برخي چهره‌هاي سؤال‌برانگيزي كه تاكنون اين جايزه را دريافت كرده‌اند، به معرفي اين جايزه و اهداف اعطاي آن خواهيم پرداخت؛ جايزه‌اي كه همواره جزو بحث برانگيزترين جوايز دنيا بوده است.
جايزه صلح نوبل يكي از پنج جايزه‌ ‌نوبل است كه ‌ آلفرد نوبل ابداع كرد. بر اساس وصيتي كه نوبل كرده بود، اين جايزه براي مشاركت‌هاي برجسته در شيمي، فيزيك، ادبيات، صلح و فيزيولوژي يا پزشكي به افراد تعلق مي‌گيرد و همان‌طور كه در وصيت‌نامه نوبل نوشته شده جايزه صلح مي‌بايست توسط كميته نروژي نوبل اداره و توسط كميته‌اي از پنج نفر به انتخاب پارلمان نروژ اعطا شود. بنابراين بر اساس تعاريف موجود، كميته نروژي نوبل هر ساله جايزه صلح نوبل را به شخصي كه بيشترين يا بهترين كار را براي دوستي بين ملت‌ها، به وسيله لغو يا كاهش ارتش و برگزاري و ترويج كنگره صلح انجام داده، اهدا مي‌كند.


‌اما چرا اين جايزه همواره جزو بحث برانگيزترين، جوايز دنيا بوده است؟
پاسخ به اين سؤال را بايد در افرادي كه تاكنون موفق به دريافت اين جايزه شده‌اند جست‌وجو كرد. افرادي كه از سال 1901 كه اين جايزه ابداع شد تا سال 1959 همگي از اهالي كشورهاي اروپايي و امريكايي بوده‌اند و پس از اين سال كه جايزه به افراد غير‌غربي اعطا شد نيز تمام برندگان آن كساني بودند كه از نظر فكري وابستگي شديدي به دنياي غرب داشتند. گفتن اين نكته نيز بد نيست كه اتباع امريكا و انگليس جزو بيشترين مليت‌هايي بودند كه اين جايزه را از آن خود كرده‌اند.
نكته جالب در خصوص جايزه صلح نوبل نيز آنجاست كه مهاتما گاندي رهبر سياسي و معنوي هند كه نقش ويژه‌اي در رهايي اين كشور از استبداد انگليس داشت، با وجود پنج بار نامزد‌شدن براي دريافت اين جايزه، هرگز جايزه‌اي را دريافت نكرد. پس از ترور او در سال ۱۹۴۸، كميته در نظر گرفت كه جايزه را پس از مرگش به او اهدا كند، اما در ادامه تغيير نظر داد و با توضيح نبود هيچ فرد زنده‌  شايسته‌اي براي دريافت اين جايزه، از دادنش در آن سال اجتناب كرد.

نگاهي به چهره‌هاي دريافت‌كننده جايزه صلح نوبل
تا سال ۲۰۱۴، جايزه صلح نوبل به ۱۰۳ نفر و ۲۲ سازمان تعلق گرفته است. در ميان اين 103 تن چهره‌هاي جالبي قرار دارند كه نه تنها هيچ فعاليتي براي توسعه صلح در دنيا نداشته‌اند، بلكه اقدامات آنها در دامن زدن به آتش جنگ، امكان تحت تعقيب قرار دادن آنها توسط مجامع بين‌المللي را محتمل مي‌سازد.
يكي از اين چهره‌ها جرج كاتلد مارشال از رهبران نظامي امريكا بين دو جنگ بزرگ جهاني بود. او در پست‌هاي فرمانده ستاد ارتش، وزير خارجه و وزير دفاع امريكا خدمت كرد. به خاطر مديريت قدرتمند او در جنگ مقابل نيروهاي متحدين كه منجر به پيروزي متفقين در جنگ دوم جهاني شد، چرچيل او را «طراح پيروزي» ناميد. در طول جنگ جهاني دوم، او هم به عنوان فرمانده جنگي و هم مشاور مستقيم روزولت خدمت مي‌كرد. وي در سال 1953 برنده جايزه صلح نوبل شد.
از چهره‌هاي ديگر امريكايي كه برنده جايزه صلح نوبل در سال 1973 شده، هنري كيسينجر است. وي يكي از ديپلمات‌هاي معروف امريكايي و مشاور اسبق امنيت ملي ايالات متحده امريكا بود كه اصليتي يهودي داشت. كيسينجر در دوره‌ ريچارد نيكسون به عنوان وزير امور خارجه امريكا مشغول به كار شد و پس از پايان دوره نيكسون به خاطر رسوايي واترگيت در همان سمت با جرالد فورد به همكاري ادامه داد. وي در سال ۱۹۷۳ به خاطر تلاش‌هايش براي نجات امريكا از منجلاب جنگ ويتنام، ‌جايزه صلح نوبل گرفت.
از ديگر چهره‌هاي جنجالي كه در سال 1975 برنده جايزه صلح نوبل شده، آندره ساخاروف است. فردي كه به پدر بمب هسته‌اي شوروي مشهور بود و به دليل جاسوسي براي امريكا توسط سرويس جاسوسي شوروي بازداشت و به تبعيد فرستاده شد. امريكا سپس براي قدرداني از خدمات وي در دوران جنگ سرد، باعث اعطاي جايزه صلح نوبل به وي شد.
چهره جنجالي ديگري كه برنده جايزه صلح نوبل شده، انور سادات رئيس‌جمهور سابق مصر بود. وي به دليل به رسميت شناختن رژيم صهيونيستي موفق به دريافت جايزه صلح نوبل شد.
اين جايزه در ۱۹۷۸ به «مناخم بگين» نيز تعلق گرفته بود و نبايد از ياد برد كه وي اولين نخست‌وزير رژيم اشغالگر اسرائيل بود كه قبل از تأسيس آن در دهه ۴۰ ميلادي فرماندهي سازمان نظامي «ايرگون» را به عهده داشت؛ سازماني كه حتي اداره قيموميت بريتانيا بر فلسطين آن را سازمان تروريستي مي‌دانست.
ميخائيل گورباچف كه از وي به عنوان يكي از عوامل ضعف و فروپاشي شوروي ياد مي‌كنند هم از ديگر برندگان جايزه صلح نوبل است. وي يك سال پيش از فروپاشي شوروي به عنوان رهبر اين كشور برنده اين جايزه شد.
اما شايد عجيب‌ترين افرادي كه جايزه صلح نوبل دريافت كرده‌اند، شيمون پرز و اسحاق رابين رئيس دولت و نخست وزير رژيم اشغالگر قدس باشند؛ دو فردي كه در كشتار مردم فلسطين و سركوب قيام انتفاضه آنان نقش فراواني داشتند.
شيرين عبادي نيز يك ايراني سابق است كه در سال 2003 جايزه صلح نوبل را از آن خود كرد؛ فردي كه در ادامه مشخص شد يكي از اركان‌هاي اصلي ايجاد فشارهاي حقوق بشري به جمهوري اسلامي از سوي  دولت‌هاي غربي است و امروز به عنوان يكي از اپوزيسيون‌هاي جمهوري اسلامي، تلاش زيادي براي انزواي كشورمان در موضوعات حقوق بشري مي‌كند.
اما يكي از جنجالي‌ترين برندگان جايزه صلح نوبل، باراك اوباما است. درسال ۲۰۰۹، كميته نروژي صلح نوبل، بار ديگر دريك انتخاب به شدت پرسش برانگيز، باراك اوباما رئيس‌جمهور امريكا را به علت آنچه «تلاش فوق‌العاده براي تقويت ديپلماسي بين‌المللي و ترغيب به همكاري ميان مردم» مي‌خواند، برنده جايزه 4/1 ميليون دلاري صلح نوبل اعلام كرد. اين درحالي است كه او تنها چندماه قبل به عنوان رئيس‌جمهور وارد كاخ سفيد شده و پيش از آن هيچ عملكرد شاخص يا حتي معمولي مورد نظر نوبل در كارنامه او ديده نمي‌شود.
 
برندگان 15 سال اخیر
 
۲۰۰۰ Kim Dae-jung (Cropped).png کیم دای جونگ  کره جنوبی  
۲۰۰۱ Flag of the United Nations.svg سازمان ملل متحد    
Kofi Annan4 2007 04 20.jpg کوفی عنان  غنا  
۲۰۰۲ Jimmy Carter.jpg جیمی کارتر  ایالات متحده آمریکا  
۲۰۰۳ Ebadi.jpg شیرین عبادی  ایران تلاش برای ترویج مردم‌سالاری و رعایت
حقوق بشر در ایران به ویژه در مورد
حقوق زنان و کودکان
۲۰۰۴ Wangari Maathai in Nairobi.jpg وانگاری ماتای  کنیا  
۲۰۰۵ Flag of IAEA.svg آژانس بین‌المللی انرژی اتمی  
Mohamed ElBaradei.jpg محمد البرادعی  مصر  
۲۰۰۶ Grameen Yunus Dec 04.jpg محمد یونس  بنگلادش  
  گرامین بانک
۲۰۰۷ Al Gore.jpg ال گور  ایالات متحده آمریکا  
Flag of the World Meteorological Organization.svg مجمع بین‌المللی تغییرات آب‌وهوایی    
۲۰۰۸ Martti Ahtisaari.jpg مارتی آهتیساری  فنلاند سه دهه تلاش برای برقراری صلح در جهان و
حل مناقشات بین‌المللی
۲۰۰۹ Official portrait of Barack Obama-2.jpg باراک اوباما  ایالات متحده آمریکا برای «تلاش فوق‌العاده در تقویت دیپلماسی بین‌المللی و ترغیب به
همکاری میان مردمان».
۲۰۱۰   لیو شیائوبو  چین به دلیل مبارزه طولانی غیر و خشونت‌آمیز
۲۰۱۱ Ellen Johnson-Sirleaf, April 2010.jpg الن جانسون سیرلیف  لیبریا  
Leymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg لیما گبووی  لیبریا  
Tawakkul Karman (2011).jpg توکل کرمان  یمن  
۲۰۱۲ Flag of Europe.svg اتحادیه اروپا  اتحادیه اروپا به دلیل اقدامات مؤثر این اتحادیه در روند تغییر چهره اروپا از «قاره‌ای در حال جنگ» به «قاره‌ای در صلح»
۲۰۱۳ HQ of OPCW in The Hague.jpg سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی بین‌المللی به خاطر تلاش‌های گسترده این سازمان برای از بین بردن سلاح‌های شیمیایی
۲۰۱۴ Malala Yousafzai at Girl Summit 2014.jpg ملاله یوسف زی  پاکستان به خاطر فعالیت‌هایشان در راستای تقویت حقوق کودکان
Kailash Satyarthi.jpg کایلاش ساتیارتی  هند