ایران خبر گزارش می دهد؛

و باز هم مربیان پیش دبستانی!

کد مطلب: 38127
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۵۲
با مصوبه چند روز اخیر مجلسی‌ها، دولت مکلف شد؛ مربیان پیش‌دبستانی و نیروهای شرکتی را به صورت حق‌التدریسی به کار گیرد؛ این در حالیست که وزیر آموزش و پرورش حق‌التدریسی مربیان پیش‌دبستانی را منوط به نظر شورای نگهبان کرد.
 
ایران خبر پیش از این پرونده مبسوطی درباره سرنوشت معلمان پیش دبستانی داشته است و به کرات نیز اخبار مربوط به معلمان پیش دبستانی را پوشش داده است، اما  با توجه به ادامه روند مشکلات این قشر  و مصوبه اخیر مجلس، در سرفصلی جداگانه به  انعکاس اخبار و گزارشها در این باره می پردازد.
 
به گزارش ایران خبر،با مصوبه چند روز اخیر مجلسی‌ها، دولت مکلف شد؛ مربیان پیش‌دبستانی و نیروهای شرکتی را به صورت حق‌التدریسی به کار گیرد؛ این در حالیست که وزیر آموزش و پرورش حق‌التدریسی مربیان پیش‌دبستانی را منوط به نظر شورای نگهبان عنوان کرد و گفت: آموزش و پرورش با کسب مجوز از سازمان مدیریت امسال آزمون استخدامی را برای جذب 5 هزار نفر برگزار می‌کند و برخی از مربیان پیش‌دبستانی رشته‌هایشان مطابق با نیاز آموزش و پرورش نیست؛ بنابراین طبیعی است که نتوانند در آزمون استخدامی شرکت کنند.
خبرگزاری کار ایران، که به پیگیری حقوق کارگزان و اصناف شهره است،در این باره نوشته است:شاید باورش سخت باشد که برخی مربیان پیش‌دبستانی با حقوق ماهی 400 هزار تومان و بیمه نصف ماه روزگار می‌گذرانند و به امید استخدام، روزها را سپری می‌کنند. البته وعده استخدام در همه دولت‌ها تاکنون وجود داشته است که شاید رسانه‌ای‌ترین و پرچالش‌ترین آن را می‌توان وعده استخدام وزیر سابق آموزش و پرورش به مربیان پیش دبستانی و نیروهای شرکتی عنوان کرد. کمتر کسی است که اعتراض این گروه را در جلوی ساختمان مجلس، وزارت آموزش و پرورش، نهاد ریاست جمهوری ندیده یا نشنیده باشد. هر بار که تجمع می‌کنند؛ در بینشان هستند، کسانی که با بچه کوچک خود از دورترین نقطه کشور به تهران می‌آیند تا شاید با حضورشان اعتراضشان را ملموس تر نشان دهند.

*مربیان قربانی سیاست‌های متفاوت دولت‌ها


بهلولی عضو کانون صنفی معلمان معتقد است؛ مربیان پیش دبستانی که در حال حاضر اعتراض دارند، در واقع قربانی سیاست‌های متفاوت دولت‌ها هستند. بهلولی می‌گوید: ما در ایران هنوز در حوزه پیش‌دبستانی به یک تصمصم مشخص نرسیده‌ایم که آیا باید جزو آموزش و پرورش باشد یا نباشد؟ دولتی باشد یا نباشد؟ کلاس‌های پیش‌دبستانی در مدارس برگزار شود یا نشود؟ این وضعیت نامشخص، به تعیین تکلیف‌نشدن مربیان پیش‌دبستانی دامن زده است. برخی از این مربیان چندین سال است که با وعده استخدام به کارشان ادامه داده‌اند.
این عضو کانون صنفی معلمان ادامه می‌دهد: دیدگاه دولت یازدهم، عدم استخدام است؛ به طوری که دستگاه‌ها برای گرفتن ردیف استخدامی با مشکل مواجه هستند. آموزش و پرورش هم با وجود بازنشستگی 38 هزار معلم، امسال تنها مجوز استخدام 5 هزار نفر را گرفت و قرار است؛ آزمون آن در شهریور ماه برگزار شود؛  آزمونی که قرار بود؛ مربیان پیش‌دبستانی در اولویت باشند، اما با انتشار جزییات، مشخص شد با آن  چیزی که عنوان می‌شد؛ متفاوت است. اینطور به نظر می‌رسد که دولت به هیچ عنوان زیر بار استخدام مربیان پیش دبستانی نمی‌رود و این معلمان هستند که قربانی سیاست‌های متغیر دولت‌ها هستند.
امید به استخدام از زمانی در دل آنها ایجاد شد که سال 91 مجلس قانونی را تصویب می‌کند که براساس آن از مربیان پیش دبستانی و نیروهای شرکتی آزمون گرفته شود و این نیروها را ظرف دو سال استخدام کنند؛ براساس این قانون قرار بود؛ آزمونی ویژه 40 هزار  مربی پیش‌دبستانی و نیروی شرکتی بلاتکلیف برگزار شود، اما آموزش و پرورش پس از رایزنی‌های مختلف موفق به اخذ جذب 5 هزار نیروی پیش دبستانی شد؛ البته آزمونی که صرفا برای این گروه نیست، بلکه از سایر اقشار (فرزندان فرهنگیان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها) می‌توانند در آن شرکت کنند؛ از سوی دیگر 1700 سهمیه از 5 هزار سهمیه متعلق به فرزندان ایثارگر، شهدا و جانبازان است که بدون آزمون وارد این وزارتخانه خواهند شد.


*تجمعات پی در پی و در نهایت مصوبه مجلس


بالاخره پس از وعده و وعیدهای بسیار برای اعلام زمان برگزاری آزمون و شرایط آن حدود یک ماه گذشته جزییات آن توسط سازمان سنجش اعلام شد. جزییاتی که انتشارش بار دیگر اعتراض مربیان را به همراه داشت. آخرین تجمع اعتراضی‌شان مربوط می‌شود به 17 و 18 مردادماه. تجمعی بالغ بر 2 هزار نفر. در این تجمع آنها خواستار استخدام در آموزش و پرورش و اجرا شدن طرح حق التدریسی بودند. این تجمع در نهایت منجر به تصویب طرحی شد که دل مربیان و نیروهای شرکتی را کمی قرص کرد.
          
اعلام شرایط سنی و برخی محدودیت‌ها برای شرکت در آزمون استخدامی واکنش مجلسی‌ها را در پی داشت. جبار کوچکی نژاد عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، ضمن انتقاد از نحوه برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش و اینکه با برگزاری این آزمون حق مربیان پیش دبستانی و نیروهای شرکتی ادا نمی‌شود، می‌گوید: امسال و در مهرماه حدود 30 هزار نیرو در آموزش و پرورش بازشسته می‌شوند و نیروهای پیش دبستانی و شرکتی می‌توانند؛ جایگزین این تعداد نیرو در آموزش و پرورش شود.
براساس مصوبه مجلس، وزارت آموزش و پرورش مکلف شد؛ مربیان پیش‌دبستانی و نیروهای خرید خدمات آموزشی (گروه‌های تسریع‌شده با شرایط مندرج در تبصره 9) را که در اولویت استخدام قرار دارند، بدون رعایت ماده 8 قانون مذکور تا زمان اجرای قانون الحاق 2 تبصره به ماده 17 قانون تعیین‌تکلیف استخدامی معلمین حق‌التدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش به صورت حق‌التدریسی به کار گیرند. طبق این مصوبه، مقرر شد؛ بار مالی ناشی از این امر در حد سقف حق‌التدریس سالانه از محل حق‌التدریس کارکنان رسمی وزارت آموزش و پرورش تأمین شود. در این طرح مصوب شد که این قانون از تاریخ اول مهر سال جاری لازم‌الاجراست.

*هیچ تعهدی برای کاریابی و اشتغال کسی نداریم


حال سوال اینجاست که آموزش و پرورش تا چه اندازه می‌تواند مصوبه مجلس را اجرایی کند؟ آیا به ترزیق شدن این تعداد نیرو نیاز دارد؟ آیا ورود این تعداد نیرو به آموزش و پرورش توازن نیروی انسانی این وزارتخانه را با مختل مواجه نمی‌کند؟ در همین رابطه محمد حسین سلیمی جهرمی رئیس مرکز برنامه ریزی و منابع انسانی وزارت آموزش و پرورش در گفت‌وگو با ایلنا به این سوالات اینطور پاسخ می‌دهد: براساس نیازمان اگر امکان استفاده داشته باشیم، این نیروها را به کار خواهیم گرفت. ما هیچ تعهدی برای کاریابی و ایجاد اشتغال برای کسی نداریم. وی ادامه می‌دهد: وزارت آموزش و پرورش مسئولیت و ماموریتی دارد و در چارچوب انجام ماموریت، نیاز به نیروی انسانی دارد؛ این نیرو را به روش‌های مختلف تامین می‌کند؛ یک روش هم مجلس در اختیار ما گذاشته که براساس نیاز از آنها استفاده خواهیم کرد.


*در صورت نیاز از مربیان پیش دبستانی استفاده می‌کنیم


جهرمی در پاسخ به این سوال که پیشنهاد شده این تعداد نیرو می‌توانند؛ جایگزین بازنشستگانی که مهرماه از آموزش و پرورش خارج می شوند، شوند، می گوید: دو قانون منع استفاده از بازنشستگان و استفاده از نیروهای پیش‌دبستانی و بکارگیری نیروی جدید متفاوت است. از سوی دیگر جزییات این دو قانون هم باید تصویب شود و آیین‌نامه اجرایی آن نیز نوشته شود. ما طبق قانون باید در چارچوب نیازهای آموزش و پرورش نیرو بگیریم؛ حالا ممکن است این نیرو بازنشسته یا شاغل باشد و یا ممکن است؛ با قانون جدید از کسانی که سابقه پیش‌دبستانی دارند، باشد؛ منتها باید با نیاز ما حتما تطبیق داشته باشد. برنامه جذب نیروی انسانی ما مشخص است و از امکان جدید در صورتی که نیاز باشد، استفاده می‌کنیم.


*حق التدریسی مربیان منوط به نظر شورای نگهبان


روز گذشته علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش در حاشیه گردهمایی روسای مدارس غیردولتی در واکنش به مصوبه مجلسی‌ها بر این موضوع تاکید کرد که برای استفاده حق‌التدریسی از مربیان پیش‌دبستانی منتظر نظر شورای نگهبان هستیم. فانی گفته بود؛ آموزش و پرورش با کسب مجوز از سازمان مدیریت امسال آزمون استخدامی را برای جذب 5 هزار نفر برگزار می‌کند و برخی از مربیان پیش‌دبستانی رشته‌هایشان مطابق با نیاز آموزش و پرورش نیست؛ بنابراین طبیعی است که نتوانند در آزمون استخدامی شرکت کنند.
 
*نگاه متفاوت رسانه های دولتی
 
اما خبرگزاری دولت نگاه متفاوتی به این مسئله دارد ، ایرنا ضمن آنکه بخشی از اعتراض مربیان را به حق می داند، نوشته است: وزارت آموزش و پرورش نیز بر اساس منع قانونی و هر آنچه برای استخدام در این وزارتخانه تعیین شده، نمی تواند خارج از چارچوب و ضوابط عمل کند و این مساله به چالشی بزرگ تبدیل شده است.
طبق قانون مصوب مجلس قرار بود آزمونی ویژه مربیان پیش دبستانی و نیروهای شرکتی سال گذشته برگزار شود تا به تعیین تکلیف این تعداد از مربیان که حدود 40 هزار نفر هستند، منجر شود.
در خردادماه سال 93 وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد که آزمون اولویت استخدام مربیان پیش دبستانی در حال نهایی شدن است حتی زمان برگزاری آزمون را 17 مرداد ماه اعلام کرد.
تاخیر در برگزاری آزمون استخدامی مربیان پیش دبستانی در بهمن ماه سال گذشته به صحن علنی مجلس شورای اسلامی نیز کشیده شد و رایزنی های وزارت آموزش و پرورش با معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری راه به جایی نبرد.
دلیل اصلی برگزار نشدن این آزمون عدم ردیف استخدامی عنوان شد و آموزش و پرورش در فرصت قانونی تعیین شده در سال 93 موفق به برگزاری این آزمون نشد.
وزارت آموزش و پرورش سرانجام پس از فراز و نشیب های بسیار موفق به اخذ مجوز جذب پنج هزار نیروی انسانی از معاونت برنامه ریزی ریاست جمهوری شد اما این آزمون صرفا ویژه مربیان پیش دبستانی و نیروهای شرکتی نیست بلکه فارغ التحصیلان سایر دانشگاه ها نیز می توانند در این آزمون شرکت کنند.
با اعلام فراخوان آزمون و از آنجا که مربیان پیش دبستانی در این آزمون کمرنگ دیده شدند، منجر به اعتراض و تجمع آنها مقابل مجلس شورای اسلامی شد.
عدم برگزاری آزمون ویژه مربیان پیش دبستانی و نیروهای شرکتی، اعمال شرط سنی و بازماندن مربیانی که سن آنها از سن اعلام شده در ضوابط استخدام بالاتر است و عدم یا جذب محدود نیروی زن در برخی شهرها مانند تهران از جمله دلایلی بود که مربیان پیش دبستانی برای اعتراضات خود مطرح کردند.
اما مسئولان آموزش و پرورش انتقادات مربیان پیش دبستانی را اینگونه پاسخ دادند که هر فردی بخواهد در کشور استخدام شود تابع مقرراتی است که سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تعیین می کند.
به گفته وزیر آموزش و پرورش سقف سنی برای شرکت در آزمون های استخدامی آموزش و پرورش برای داوطلبان دارای مدرک کارشناسی 30 سال و کارشناسی ارشد 35 سال تعیین شده است.
علی اصغر فانی درباره اولویت های تعیین شده در این آزمون برای مربیان پیش دبستانی گفت: مربیان پیش دبستانی هر نمره ای که کسب کنند متناسب با سنواتی که با آموزش و پرورش در سال های گذشته همکاری داشته اند، درصدی به نمره آنها اضافه می شود که تا سقف 20 درصد است.

* دلایل به کار گیری کمتر نیروهای زن

مسوولان این وزارتخانه همچنین درباره دلایل به کار گیری کمتر نیروهای زن در آزمون استخدامی نیز اعلام کردند در آموزش و پرورش کسری نیرو بیشتر در بخش مردان است و در بخش نیروهای زن با مازاد مواجه هستیم.
بر اساس آمار اکنون در شهر تهران 81 درصد معلمان زن هستند و در سراسر کشور 60 درصد نیروهای این وزارتخانه را زنان تشکیل می دهند.


سرانجام پس از کش و قوس های بسیار  مصوب شد،به کارگیری این نیروها، الزامی برای استخدام رسمی نیست و این قانون از تاریخ یکم مهرماه 1394 لازم الاجرا است.

* مشکل کمبود و مازاد نیرو

این در حالی است که وزارت آموزش و پرورش اکنون در برخی مناطق با نیروی مازاد و در بخش های دیگر با کمبود نیروی انسانی مواجه است که بنا بر اعلام وزیر آموزش و پرورش بخش عمده ای از این مشکل به توزیع نامتوازن معلمان برمی گردد، به نحوی که این وزارتخانه با 58 هزار نیروی مازاد و در عین حال 50 هزار کسری نیرو مواجه است.
عدم ساماندهی نیروی انسانی و شاید جذب بی ضابطه نیرو در سال های گذشته باعث شد سهم زیادی از بودجه این وزارتخانه معادل 99 درصد آن صرف پرداخت حقوق کارکنان شود و تنها با یک درصد از اعتبارات تمامی فعالیت ها، هزینه مدارس، هزینه آب و برق و گاز و هزینه ادارات ساماندهی شود.
شاید با این تصمیم نمایندگان به صورت مقطعی مشکل مربیان پیش دبستانی رفع شود اما به نظر می رسد وزارت آموزش و پرورش برای برطرف کردن مشکلاتی از این دست باید راهکار اساسی بیاندیشند.


*پای درد و دل یک مربی پیش دبستانی

در پایان به جاست شنوای سخنان یک مربی پیش دبستانی با سابقه 16 ساله باشیم.

سید محمدصادق محمدی وفایی نوشته است:سالها انتظار به پایان رسید و بالاخره از آزمونی برای جذب مربیان پیش دبستانی نامی به میان آورده شد.

به سابقه ی 16ساله مربی بودنم نگاه می کردم ، به همان شانزده سالی که با قرآن بودم و نونهالانی که دست چپ و راست خویش را تشخیص نمی دادند قرآن خوان کردم.

آن همه زحمت می کشیدم ولی ماهی 20هزارتومان می‌گرفتم تا این که در سال شانزدهم به ماهی 250هزارتومان رسید و از این مبلغ دویست و پنجاه هزار، هم صد هزارتومان نصیب بیمه می‌شد!

چون پیامبر اسلام (ص) در مورد امید داشتن فرموده اند اگر امید را از مادر شیردهی هم بگیرید، به نوزادش، شیر نمی‌دهد. همه نامهری‌ها و سختی‌های کار، را به امید رسمی شدن تحمل می‌کردم. در پرتو همین امید هم در مقطع لیسانس در دانشگاه مشغول تحصیل شدم .

اما اکنون که اطلاعیه‌ی جذب را مطالعه کردم امید جذب شدنم پژمرده شد؛ زیرا متوجه شدم از پنج هزار نفری که جذب خواهند شد 1300نفر سهمیه (به حق)خانواده شهدا و ایثارگران است و3700نفرالباقی را از افراد لیسانس به بالا جذب خواهند کرد.

آیا 16سال سابقه کاری یک مربی با آن همه امتحانات کاربردی(در ضمن خدمت) ارزشی نداشت؟!

پرسش بنده از عالی‌جنابان وزارت آموزش و پرورش این است این آزمون شما چه دردی را از مربیان پیش دبستانی درمان می کند؟!

اگر از اول چنین آزمونی با چنین کیفیتی را در برنامه داشتید چرا از مربیان پیش دبستانی سخن گفتید؟!

با این آزمون شما چند درصد از این همه مربی با تجربه و زجر کشیده جذب می‌شوند؟

ای کاش و هزاران کاش بسیاری از این مربیان مکتب‌القرانی و پیش دبستانی از خانواده‌های وزیر و یا برخی از نمایندگان محترم مجلس بودند تا از نزدیک مشکلات و گرفتاری‌های آنها را لمس می‌کردند و فکری اساسی و اختصاصی به حالشان می‌کردند.