کد مطلب: 153159
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲ شهريور ۱۳۹۹ ساعت ۱۷:۱۹
حامیان FATF هنوز هم به جای پاسخگویی نسبت به هزینه‌هایی که بابت برجام به کشور تحمیل کردند، با تحریف واقعیت به دنبال تحمیل FATF به کشور هستند.
 

به گزارش ایران خبر، مدتی قبل انتشار بخش‌نامه جدید واحد اطلاعات مالی کانادا در رسانه‌ها و فضاسازی حامیان FATF در این باره نشان داد آنان هنوز هم به جای پاسخگویی نسبت به هزینه‌هایی که بابتِ برجام به کشور تحمیل کردند، با تحریف واقعیت به دنبال تحمیل FATF به کشور هستند.

تصور می‌شد که جریان حامی برجام و FATF که مسئول تمام خسارت‌هایی هستند که با برجام به کشور تحمیل کرده‌اند، به اشتباه خود در اعتماد به طرف‌های غربی پی برده و محترمانه روزه سکوت گرفته و پوچ بودنِ ادعاهای خود را دریافته‌اند. با این حال هنوز در میان این طیف، افراد و گروه‌هایی هستند که با تحریف واقعیت، باز هم دم از همکاری با FATF می‌زنند!

تحریف تحریم!

موضوع به آنجا باز می‌گردد که به تازگی بخشنامه جدیدی از سوی واحد اطلاعات مالی کانادا منتشر شده است که در آن از بانک‌ها خواسته شده تراکنش‌های مرتبط با ایران را پرریسک در نظر گرفته و جزئیات این تراکنش‌ها را استخراج و به واحد اطلاعات مالی گزارش کنند. همین موضوع سبب شده است که جریان حامی FATF بار دیگر دستاویزی برای طرح موضوع FATFدر کشور بیابند. این فضاسازی رسانه‌ای با مصاحبه حریری، رئیس اتاق بازرگانی چین و روسیه با خبرگزاری ایلنا آغاز شد. در این مصاحبه، حریری گفته است: «الآن ما دو مشکل اساسی در سیستم بانکی داریم؛ یکی تحریم‌های آمریکا است که هر کشور همکار با ما را در تور تحریم‌های خود قرار می‌دهد. مشکل دوم؛ موضوع FATF است که نپذیرفتن شرایط آن موجب این مشکل شده است. به طوری که در هفته اخیر از سوی این نهاد مالی مکرراً به سیستم‌های بانکی دنیا بخشنامه شده مبنی بر اینکه ایران یک کشور پرریسک است و باید مبادلات مالی آن به شدت کنترل شود. در حال حاضر عملاً هیچ مبادله بانکی با روسیه و چین نداریم و اگر فردی با پاسپورت ایرانی در این کشورها درخواست خدمات بانکی کند، مانند بیشتر کشورهای دنیا از ارائه آن خودداری می‌شود» این مصاحبه که به مذاق رسانه‌های زنجیره‌ای حامی FATF خوش آمده، به سرعت در این طیف رسانه‌ای بازنشر شده چنان که گویی یک «کشف بزرگ» رخ داده است! اما موضوعِ این بخشنامه چه بوده و ارتباط آن با همکاری بانک‌های روسی و چینی با ایران چیست؟

بزرگنمایی لیست سیاه برای کوچک‌نمایی تحریم!

همکاری ایران با FATF پس از امضای محرمانه برنامه اقدام در سال ۹۵ توسط دکتر طیب‌نیا وزیر اقتصاد وقت، ابعاد تازه‌ای به خود گرفت و سبب شد نام ایران از لیست کشورهای پرریسک، تعلیق شود. اگرچه خارج شدن نام ایران از لیست سیاه، بیشتر یک شوی تبلیغاتی بود و ایران هیچ گاه به معنای واقعی کلمه از لیست سیاه تعلیق نشد و مهم‌ترین اقدام مقابله‌ای (شناسایی تقویت شده مشتری) همچنان علیه ایران اعمال می‌شد، اما برای حامیان FATF در داخل کشور، دستاویزی جهت بازی کردن با افکار عمومی ایجاد می‌کرد تا با القای ترس از لیست سیاه، برجامی دیگر به کشور تحمیل کنند.

با بازگشت نام ایران به لیست سیاه FATF در نشست اسفندماه 98، FATFاز کشورهای عضو خواست تا بقیه اقدامات مقابله‌ای را نیز علیه ایران اعمال کنند. بخش‌نامه واحد اطلاعات مالی کانادا به بانک‌های این کشور در راستای همین خواسته FATF است و صرفاً توصیه به اقدامات احتیاطی بیشتر در ارتباط با طرف‌های مرتبط با ایران است و بر خلاف ادعای مطرح شده به هیچ وجه به معنای قطع خدمات بانکی به افراد ایرانی نیست. البته نباید از نظر دور داشت که پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۹۷، ایران تقریباً هیچ رابطه رسمی بانکی با کشورهای مختلف ندارد و روابط مالی ایران در فضای غیر رسمی جریان دارد. بنابراین چنین توصیه‌هایی عملاً هیچ اثری بر روابط مالی ایران ندارد.

اما آنچه به عنوان قطع روابط بانکی ایران با سایر کشورها حتی چین و روسیه مطرح می‌شود، ارتباطی با لیست سیاه FATF نداشته، بلکه به دلیل تحریم‌های آمریکاست. به عنوان نمونه بانک کونلون چین که قبلاً وظیفه تسویه مالی نفت ایران را با کالاهای وارداتی از چین به عهده داشت، در اواخر آذرماه ۹۷ یعنی بیش از یک سال قبل از بازگشت ایران به لیست سیاه FATF اعلام کرد که تراکنش‌های بانکی خود را با طرف ایرانی محدود به تراکنش‌های بشردوستانه کرده است. حتی برخی حامیان FATF نیز به این امر اذعان دارند که خودداری بانک‌های روسی و چینی از همکاری با ایران، به دلیل لیست سیاه FATF نبوده است. به عنوان نمونه فریال مستوفی عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران می‌گوید: «بانک‌های چینی از سال ۲۰۱۲ با ایرانی‌ها کار نمی‌کنند و تنها «کونلون بانک» چین با ایران مراوده داشته است»

همه این شواهد نشان می‌دهد تصمیم کشورهای دیگر در کاهش همکاری‌های بانکی با ایران نه به دلیل لیست سیاه FATF، بلکه به دلیل تحریم‌های آمریکا بوده است که قرار بود با برجام، همه آنها بالمرّه لغو و نه تعلیق شوند!

به نظر می‌رسد حامیان دیروزِ برجام و امروزِ FATF که دستشان از همه دستاوردهای برجام کوتاه شده است، با مطرح کردن دوباره موضوع FATF،از یک سو تلاش می‌کنند با بزرگنمایی لیست سیاه FATF، خسارت محض برجام را به پای لیست سیاه نوشته و از پاسخگویی نسبت به فضاحت برجام فرار کنند و از سوی دیگر به امید انتخابات آتی آمریکا و بازگشت این کشور به برجام، به دنبال بهانه‌ای برای باز کردن باب مذاکره هستند.

منبع : خبرگزاری مهر