کد مطلب: 152946
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱۸:۴۱
چهارمین گفت‌وگوی اینستاگرامی وزیر امور خارجه کشورمان با موضوع "پایان هژمونی" برگزار شد.
 
به گزارش ایران خبر، لایو اینستاگرامی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران به آدرس iranian_studies_ut برگزار شد.
ظریف در این کنفرانس آنلاین گفت: ما شاهد بودید که چند شب پیش در سازمان ملل چه رخ داد. آمریکا قطعنامه پیشنهادی را ارائه داد؛ ما شاهد بودیم که تنها یک کشور در کنار آمریکا به آن رای موافق داد. پیشرفتی دوره‌ای در روابط بین‌الملل حاصل شده است.
وی افزود: غرب دیگر به تنهایی نمی‌تواند از پس تمامی چالش‌ها برآید. غرب به دیگر کشورها نیازمند است. وزیر خارجه آمریکا پس از رای گیری شورای امنیت به جمهوری دومینیکن پرواز کرد تا قدردانی ایالات متحده را به اطلاع این کشور برساند. این پایان قدرت آمریکا است.
ظریف گفت: برخی بر این‌ گمان هستند که تمامی تحولات جهان به دلیل رقابت بین‌ قدرت‌های بزرگ شکل می‌گیرند. حتی برخی محققین یا تئوریسن‌ها باور دارند که تمام تغییرات بین‌المللی از طریق رقابت یا همکاری قدرت‌های بزرگ تحقق می‌یابد. نمی‌توان تاثیر قدرت‌های بزرگ بر تحولات را انکار کرد اما چنین طرز فکری باید کنار گذاشته شود.
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: زمانی که روند آستانه، راهکار تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی سوریه را پیشنهاد داد کسی موافق آن نبود. غرب از این راهکار حمایت نمی‌کرد. غرب باور داشت که تنها خودش می‌تواند راهکارهایی پایدار ارائه کند و اگر کسی جز غرب راهکاری ارائه دهد، اهداف دیگری در ذهن دارد. کسی انتظار نداشت که تدوین قانون اساسی سوریه بتواند در عرض ۱۰ هفته، ۲۰ هفته و یا حتی یک سال به جنگ چندین‌ساله پایان دهد اما همین طرح تاکنون بیشتر از تمامی راهکارهایی که غرب ارائه داده، موثر بوده است.
وی تصریح کرد: از حرف‌هایم این برداشت می‌شود که دیگر هژمونی امکان‌پذیر نیست. نه اینکه دیگر هژمونی خواهان ندارد بلکه امکان‌پذیر نیست.
ظریف بیان کرد: چالش‌هایی وجود دارند که قدرت‌های بزرگ از پس آن برنمی آیند. ویروس کوچکی همانند کرونا که برای بقا مانند یک انگل به میزبان نیاز دارد، قدرت‌های بزرگ را به زانو درآورده است. نمونه دیگر از این چالش‌ها تروریسم است. پس از ۱۱ سمپتامبر مردم دچار پارانویا شده بودند. اگر شما ریش ‌داشتید و به یک ساختمان بزرگ نگاه می‌انداختید و یا از مترو عکس‌برداری می‌کردید آن‌ها فورا با پلیس تماس می‌گرفتند. یک قدرت بزرگ که سالیانه ۶۰۰ میلیارد دلار را صرف مسائل نظامی‌ می‌کند، نتوانست امنیت مردم خودش را تامین کند.
وی ادامه داد: کشورهای سقوط کرده یا در حال سقوط پیامد دخالت‌های هژمونیک‌وار شدند. هزینه اقتصادی حفظ هژمونی سنگین است و هیچ قدرت هژمونیکی نمی‌تواند متحمل آن شود. هزینه اقتصادی، هزینه سیاسی دارد. عموم مردم آمریکا در هیچ نظرسنجی تمایلی به دخالت‌های آمریکا در خارج از کشور ندارند. ممکن است که طرفداران ترامپ عقیده دیگری داشته باشند اما آن‌ها تنها ۳۰ درصد جمعیت ایالات متحده را تشکیل می‌دهند.
منبع : خبرگزاری ايسنا