کد مطلب: 141854
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۱۶
فعال‌سازی رمز پویا از ابتدای دی اجباری می‌شود و تراکنش‌های بدون کارت بانکی تنها با استفاده از این رمز امکان‌پذیر خواهد بود.
 
به گزارش ایران خبر، رمز دومی که تاکنون مشتریان بانک‌ها داشتند یک رمز ثابت بود ولی رمز پویا یا OTP (one time password) رمزی است که فقط یک بار استفاده می‌شود و 60 ثانیه هم اعتبار دارد. این رمز به تلفن‌ همراه فرد ارسال می‌شود و با آن می‌تواند وارد حساب کاربری‌اش شود. در واقع شما باید برای تمام تراکنش‌های بدون کارت از این رمز استفاده کنید.

امسال آمار حملات اینترنتی نسبت به سال قبل بسیار بیشتر شده است. به همین دلیل هم بانک مرکزی از بهار استفاده از این رمز را اجباری کرد اما مهلت آن تمدید شد. اصلی‌ترین دلیل اجباری شدن استفاده از رمز پویا جلوگیری از حملات اینترنتی مانند «فیشینگ» است. «فیشینگ» زمانی اتفاق می‌افتد که افرادی نشانی سایتی مانند یک بانک را شبیه‌سازی می‌کنند. وقتی برای خرید از فروشگاه‌های اینترنتی از طریق درگاه وارد سایت می‌شوید و به جای نشانی اصلی به یک نشانی اشتباه هدایت می‌شوید، سایتی را می‌بینید که کاملاً شبیه سایت بانک طراحی شده است. از این طریق شماره کارت و رمز دوم شما را می‌گیرند و وارد حساب‌تان می‌شوند و حساب را خالی می‌کنند.

البته این رمز تنها از «فیشینگ» پیشگیری نمی‌کند و برای مبارزه با «کی‌لاگر»ها و بدافزارها و در مجموع حملات اینترنتی هم مفید است. در واقع حملات اینترنتی شامل بدافزارها، «فیشینگ»، «کی‌لاگر»ها و «فارمینگ» می‌شود. «کی‌لاگر» هم وقتی اتفاق می‌افتد که به‌عنوان مثال کسی از لپ‌تاپ شما استفاده می‌کند و سپس روی آن یک نرم‌افزار نصب می‌شود و از آن به بعد هر کلیدی را که فشار دهید برای هکر فرستاده می‌شود. به این ترتیب هکر می‌تواند بفهمد شما کدام کلیدها را زده‌اید و می‌تواند شماره کارت و رمز دوم‌تان را حدس بزند. رمز دوم پویا چون یک بار مصرف است امنیت را بالا می‌برد. البته جایگزین‌های دیگری هم وجود دارد که برای مقابله به حملات اینترنتی استفاده می‌شوند اما فعلاً در ایران از این روش استفاده می‌شود.

برای فعال کردن این رمز هم می‌توانید از دستگاه‌های خودپرداز یا ATM استفاده کنید و هم می‌توانید به بانک مراجعه کنید. البته باید اپلیکیشن مخصوص را هم روی گوشی تلفن‌همراه‌تان نصب کنید. هر بانک هم اپلیکیشن خودش را دارد چون اینترنت بانک هر بانک مخصوص به خودش است و زیرساخت آی‌تی و امنیتی‌شان با بانک‌های دیگر متفاوت است. به همین دلیل امکان‌پذیر نیست یک اپلیکیشن خاص برای تمام بانک‌ها طراحی و از همان استفاده شود. این توقع مانند این است که یک کارت بانکی داشته باشید و از آن برای تمام بانک‌ها استفاده کنید. چنین چیزی حداقل فعلاً امکان‌پذیر نیست.

در چند روز گذشته گفته شده افراد مسن یا کسانی که گوشی‌های هوشمند ندارند نمی‌توانند از این امکان استفاده کنند و استفاده از کارت‌های بانکی برایشان سخت می‌شود. اما از رمز دوم پویا تنها برای خرید اینترنتی استفاده می‌شود و کسی که خرید اینترنتی انجام می‌دهد یعنی هم این کار را بلد است هم گوشی هوشمند دارد. البته برای کارهایی مانند پرداخت قبض‌ها هم باید از این رمز استفاده کنید و باز هم می‌شود گفت کسانی که توانایی پرداخت اینترنتی قبض دارند می‌توانند پیامک رمز پویا را هم باز کرده و از آن استفاده کنند.

نباید از این رمز و استفاده از آن ترس داشت چون اصلاً کار سختی نیست. شما همان کار قبلی را انجام می‌دهید و تنها یک رمز برایتان ارسال می‌شود. این کار برای احراز هویت است؛ برای دسترسی به حساب بانکی از راه دور و برای اینکه سیستم بانکی مطمئن شود خود شما هستید که خرید اینترنتی انجام می‌دهید. پیامک رمز دوم یک بار مصرف که برایتان فرستاده می‌شود کاملاً امنیت دارد چون تنها به گوشی شما فرستاده می‌شود مگر اینکه خودتان شماره اشتباه اعلام کرده باشید و در سیستم ثبت شده باشد.

از این رمز در بسیاری از کشورهای دنیا استفاده می‌شود. برای امنیت خود مشتریان و به نفع آنهاست. البته بانک‌ها برای فراهم کردن این ایده باید هزینه زیادی بپردازند و زیرساخت‌شان را تغییر دهند. برخی بانک‌ها حتی دچار مشکلاتی شده‌اند. چون برای فراهم کردن این زیرساخت به تکاپو افتاده‌اند. اگر مشکلاتی را که فکر می‌کنید ممکن است برای استفاده از رمز دوم پویا داشته باشید کنار این مسأله بگذارید که ممکن است یک روز فردی حساب‌تان را خالی کند متوجه می‌شوید ارزش استفاده از این رمز خیلی بیشتر از مشکلات احتمالی‌اش است؛ مشکلاتی که البته بسیاری از آنها زیاد پیش نمی‌آیند.‌/ایران جمعه

 

منبع : ایران آنلاین