واعظی:

مذاکرات ایران با اروپا با توجه به پیچیدگی های آن زمان‌بر است

خبرگزاری ايسنا , 13 شهريور 1398 ساعت 14:20

رئیس دفتر رئیس جمهوری درباره نتایج سفر عراقچی به فرانسه که با یک تیم اقتصادی همراه شده است،اعلام کرد: نتیجه مذاکرات با توجه به پیچیدگی هایی که دارد، زمان‌بر است، اما در مجموع پیشرفت‌هایی به وجود آمده است.


به گزارش ایران خبر، محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری در حاشیه جلسه امروز هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا در مذاکرات اخیر با اروپایی ها ۱۱ تعهد بر زمین مانده اروپایی ها در برجام هم در محور مذاکرات قرار دارد، گفت: در مرحله فعلی مذاکرات بحث برجام را باز نکردیم؛ از ۱۸ اردیبهشت سیاستی جدید اتخاذ کردیم تا هر دو ماه اقداماتی را در خصوص کاهش تعهدات برجام انجام دهیم، در همین راستا روز پنجشنبه یا جمعه مهلت مرحله دوم تمام  و مرحله سوم شروع می شود.
وی افزود: نتیجه سیاست جدید جمهوری اسلامی ایران این شد که اروپایی ها و مشخصا رئیس جمهور فرانسه در این خصوص مذاکراتی با ما داشته باشند که به شرایط قبل برگردیم؛ در این زمینه ما شرایطی داریم آنها هم مباحثی دارند.

رئیس دفتر رئیس جمهوری ادامه داد: در رابطه با کلیات صحبت می کنیم که بعد از آن اگر شرایط طبیعی شد قطعا در خصوص آن یازده بند هم صحبت خواهد شد، اما الان بحث این است که اگر قرار است به شرایط قبل برگردیم در مورد یکسری حقوق ما در ارتباط با موضوع نفت و بانک و تامین نیازمندی های ایران از کشورهای مختلف به نتیجه برسیم که پیشرفت های خوبی داشتیم، اما تا به نتیجه قطعی و نهایی نرسیم نمی‌توانیم اعلام کنیم که این توافق انجام شده است. پیش بینی من این است که ممکن است در یکی دو هفته آینده بتوانیم نکات روشن تری را در این زمینه اعلام کنیم.

واعظی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره نتیجه سفر عباس عراقچی به پاریس و تاثیر این سفر بر گام سوم کاهش تعهدات، تاکید کرد: ما اعلام کردیم که سر زمان مشخص که آخر این هفته است اگر در مذاکراتی که با رئیس جمهور فرانسه داریم به توافق قطعی نرسیم، گام سوم برداشته خواهد داشت. از طرف دیگر گزارشی که از سفر آقای عراقچی به همراه یک تیم اقتصادی موفق دریافت کردیم، نتیجه مذاکرات با توجه به پیچیدگی هایی که دارد، زمان‌بر است، اما در مجموع پیشرفت‌هایی به وجود آمده است.

وی افزود: قرار است هفته آینده نتیجه را به ما اطلاع دهند و ما منتظریم که ببینیم هماهنگی که در داخل اروپا و طرف های دیگر می شود، به ما منعکس شود.

رئیس دفتر رییس جمهوری گفت در مجموع گام هایی که تا الان برداشته شده در مقایسه با یک ماه قبل که این مذاکرات شروع شده پیشرفت های خوبی داشته است، اما تا زمانی که به جمع بندی نهایی نرسیدیم نمی‌توانیم چیزی را اعلام کنیم؛ این به این معنی نیست که ما مردم خود را نامحرم می دانیم؛ ما چیزی را از مردم پنهان نداریم، اما با توجه به این که با طرف خارجی مذاکره می کنیم، نمی خواهیم برداشت ذوق زدگی یا عجله از کار ما داشته باشند.
واعظی در پاسخ به پرسشی درباره تحریم‌ صنعت فضایی ایران از سوی آمریکا تصریح کرد: در ماه‌های اخیر تمام تحریم‌ها و ادعاهای آمریکایی‌ها تأثیری در فعالیت‌های ایران نداشته است. خوشبختانه گزارش‌ها حکایت از آن دارد که در ۵ ماه گذشته تحریم‌ها موجب شده است که در داخل کشور هم در بخش تحقیقات و هم در بخش نوآوری وصنعت پیشرفت‌های بسیار خوبی داشته‌ایم. حال آمریکا بخش فضایی ما را تحریم کرده تا ما از هدف‌گذاری و اقداماتی که در حال انجام داده ایم، عقب نشینی کنیم، این در حالی است که بحث تحقیقات بیشتر به دانش افراد مربوط می‌شود و دانش افراد نیز وارداتی نیست، بر همین اساس تحریم در این بخش انگیزه را برای محققان ما به وجود می‌آورد که در فعالیت‌های خود مصمم‌تر شده و جدی تر کار کنند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره شایعاتی مبنی بر طرح موضوعاتی از جمله جایگاه منطقه ای ایران و فعالیت های موشکی از سوی فرانسوی ها در مذاکرات اخیر، با اشاره به چارچوب مذاکره جمهوری اسلامی ایران با طرف اروپایی، گفت: موضوعاتی که مطرح می‌شود گمانه‌زنی‌هایی است که رسانه‌های خارجی انجام می‌دهند؛ به هیچ وجه بحث موشک انجام نشده است و به هیچ وجه در مورد توان دفاعی و نظامی ایران نه با فرانسه و نه با هیچ کشور دیگری مذاکره نخواهیم کرد. موضوع مذاکرات ایران با طرف اروپایی مشخصا در مورد برجام و حقوق جمهوری اسلامی در برجام و روش‌های دستیابی به حقوق ایران در برجام است.

رئیس دفتر رئیس جمهوری ادامه داد: رئیس جمهور نیز پیش از ۱۸ اردیبهشت اعلام کردند که کاهش تعهدات برجامی ایران در مراحل دو ماهه انجام می‌شود، این اقدامات قابل برگشت است و زمانی که بتوانیم به هدف گذاری دقیق برسیم، کاهش تعهدات قابل برجام قابل برگشت خواهد بود؛ الان هم در همان چارچوب در حال مذاکره هستیم.

واعظی همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه قرار بود اینستکس پول باشد ولی فقط یک خط اعتبار است، اظهار کرد: هیئت مذاکره کننده ایرانی از فعالان اقتصادی هستند و برای روشن شدن این ابهامات روز دوشنبه به مذاکرات رفتند که بررسی کنند اگر خط اعتباری برای ایران در نظر گرفته شود، از هر لحاظ اطمینان داشته باشیم که می‌توانیم با این اعتبار نیازمندی‌های کشور را تأمین کنیم. مردم باید مطمئن باشند،  تا زمانی که اطمینان  و ضمانت لازم اخذ نشود به شرایط پیش از کاهش تعهدات برجامی و ۱۸ اردیبهشت باز نخواهیم گشت.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه قرار شده اروپا به جای ۱۵ میلیارد دلار ۵ میلیارد دلار بدهد، گفت: این موضوع دو هفته پیش مطرح بوده است و الان خبر آن منتشر شده است. ما از آن مرحله عبور کردیم و ایران این پیشنهاد را نپذیرفته است.

رئیس دفتر رئیس جمهوری در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر این که فرانسوی‌ها اعلام کردند که همین توافق ۱۵ میلیاردی نیز منوط به موافقت آمریکاست گفت: این بخش مربوط به بانک است؛ اکثر بانک‌های دنیا یا سهامدار آمریکایی دارند و یا مبادلات خود را از طریق دلار انجام می‌دهند، به همین دلیل برای انتقال پول، به هماهنگی با آمریکا نیاز دارد که این موضوع به خودشان مربوط می‌شود.

واعظی در پاسخ به پرسش دیگری درباره پخش مستند «اتم» در زمینه مسائل هسته‌ای از سوی رسانه ملی و بیان مباحثی بحث برانگیز در این برنامه، اظهار کرد: رابطه ما با دکتر علی عسگری رابطه خوبی است، بنده و هم سایر اعضای دولت رابطه نزدیک با ایشان داریم و شهادت می‌دهم که ایشان نیز تلاش خود را انجام می‌دهند و هر موضوعی که به ایشان منتقل شده است پیگیری کردند و صادقانه کار می‌کنند.

وی افزود: من این مستند را ندیدم، قضاوتی نیز نسبت به آن ندارم اما باید بدانیم که وقتی که کشوری با یک هجمه گسترده خارجی مواجه است و ما با یک جنگ اقتصادی از سوی کشوری مانند آمریکا مواجه هستیم، طبیعتاً باید به گونه‌ای رفتار کنیم که آدرس غلط به دشمن ندهیم. پیامی که از ایران باید به دشمنان مخابره شود، باید پیام وحدت، هم فکری و انسجام باشد.

رئیس دفتر رئیس جمهوری گفت: امیدوارم هم ما در دولت و هم ارگان‌های دیگر در این مسیر موفق باشند و در این مسیر حرکت کنند. دولت دو وزیر را به مجلس معرفی کرد حق مجلس بود که این موضوع را مورد بررسی قرار دادند اما دیروز شاهد بودیم که دولت و مجلس به وظایف خود عمل کردند و به وزیر رأی اعتماد دادند که پیام مثبتی در خصوص همبستگی بین دولت و مجلس بود که نشان از اقتدار کل نظام ما است. همه ارگان ها و قوا و صدا و سیما باید به دنبال افزایش انسجام خود در موقعیت فعلی باشیم.

به گزارش ایران خبر، واعظی در بخش دیگری از صحبت های خود در پاسخ به پرسشی درباره تعیین دبیر هیات دولت، خاطر نشان کرد: گزینه هایی بررسی شده است که امیدوارم تا هفته آینده قطعی شود؛  تا زمانی که مجلس رای اعتماد نمی داد، نمی توانستیم دنبال دبیر جدید باشیم، بنابراین وقتی مجلس رای داد ما هم گزینه ها را بررسی کردیم. امروز اولین جلسه ای است که هیات دولت بدون دبیر بود؛ البته در این جلسه شاهد بودیم آقای حاجی میرزایی  هم به عنوان وزیر حضور داشت و هم دبیری جلسه را عهده دار بود.

وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره تذکر ۱۵۵ نماینده به رئیس جمهوری درخصوص رعایت استقلال قوا و این که رئیس جمهوری در سخنان خود گفته بود با بگیر و ببند نمی شود موعظه کرد، آیا این طعنه ای به قوه قضاییه نیست؟ با تاکید بر اینکه صحبت رییس جمهور هیچ طعنه ای به قوه قضاییه نبوده است، گفت: برخلاف آنچه که برخی تبلیغ و فکر می کنند رابطه ما با قوه قضاییه رابطه خوبی است و کارهایی که مربوط به دولت و قوه قضاییه است خیلی روان در حال انجام است. امشب هم رئیس جمهور میهمان آقای رییسی هستند.
واعظی خاطر نشان کرد: روابط دو قوه خیلی بهتر از آن چیزی است که در رسانه ها اعلام می شود؛ این که تا مطلبی را رییس جمهور صحبت می کند در رسانه ها به قوه قضاییه نسبت می دهند یا مطلبی را آقای رییسی صحبت می‌کند به دولت نسبت می دهند، این طور نیست؛ رسانه ها نیز باید در شکل‌گیری این وحدت کمک کنند.
رئیس دفتر رئیس جمهوری افزود: نمایندگان سر هر موضوعی از این گونه امضاها زیاد انجام می دهند که رسانه ها روی بعضی از آنها حساس می شوند. تفکیک قوا قطعا باید رعایت شود، جزء قانون اساسی است و همه باید آن را رعایت کنند.
 


کد مطلب: 138377

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/138377/مذاکرات-ایران-اروپا-توجه-پیچیدگی-های-زمان-بر

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir