کد مطلب: 136458
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۸:۲۷
مشهد‌ پس از تهران براساس آخرین سرشماری سال 95، دومین شهر پرجمعیت کشور است. مسافرانی که بتازگی به این شهر سفر کرده‌اند، قطعاً با یک چهره متفاوت و ترکیب جدید از ساختمان های مشهد روبه‌رو شده‌اند.
 
به گزارش ایران خبر،   آمارها نشان می‌دهد که در سال 97، 6 هزار و462 پروانه ساختمانی صادر شده که در مقایسه با چهار هزار و 692 پروانه ساختمانی در سال 96، 38 درصد رشد داشته است. بیشترین تعداد پروانه‎های صادر شده البته به مناطق ثامن، 9 و 10 تعلق دارد. ارائه تسهیلات در فرآیند صدور پروانه‌ها یکی از دلایل اصلی تحرک ساخت و ساز در مشهد است. با این همه صدور پروانه در این شهر هم با اما و اگرهای زیادی همراه است و همچنان این شائبه وجود دارد که آیا همه ساختمان ها و مجموعه‌های دولتی و حاکمیتی برای ساخت و ساز خود را ملزم به دریافت پروانه می‌دانند؟ محمد هادی مهدی نیا، رئیس کمیسیون عمران و طرح‌ریزی شهری شورای شهر مشهد در این باره به ابهاماتی پاسخ می‌دهد که جای سؤال برای خیلی هاست؛ گفت‌و‌گوی ما با او را در زیر می‌خوانید.

 آیا این درست است که براساس قانون هیچ پروژه دولتی و نظامی نیاز به دریافت پروانه ساختمانی و شناسنامه فنی ندارد؟
قانون می‌گوید مجموعه‌های دولتی و حاکمیتی که دفتر فنی مجزا دارند و کار نظارت انجام می‌دهند همچون وزارت بهداشت یا ارتش که سازمان مهندسی مجزایی دارد، از بحث نظارت ساختمان و بحث‌های دیگر ساختمانی معاف هستند. اما هیچ ساختمان و مجموعه دولتی معاف از پروانه ساختمانی نیست. همه ادارات و نهادهای امنیتی، نظامی، دولتی طبق قانون شهرداری‌ها باید از شهرداری مجوز، پایان کار و تأییدیه ایمنی آتش‌نشانی دریافت کنند.اما در بحث نظارت، قانونگذار گفته است که اگر دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی دارای دفاتر فنی و مهندسی مجزا بودند، کار نظارت بر عهده خودشان خواهد بود.همین فرآیند در مشهد هم طی می‌شود.
 با این توصیف یعنی همه ساختمان‌ها و ادارات دولتی و نظامی پروانه کار دارند؟
خیر، از اوایل انقلاب بحث‌های زیادی درباره ساختمان‌ها و پروژه‌های دولتی و حاکمیتی مخصوصاً سازمان های درون‌گرا مثل سایت‌های نظامی و بیمارستان ها به وجود آمد. موارد متعددی وجود دارند که هرگز برای دریافت پروانه اقدام نکرده‌اند. اما شورای پنجم از بند «و» بودجه 97 
استفاده کرد تا معوقاتی که بر زمین مانده وصول شود.
 میزان معوقات پروانه‌های ساختمانی چقدر است؟
نزدیک به 6 هزار میلیارد تومان می‌شود که طی سال های گذشته از کدهای ساختمانی انباشته شده و مربوط به دستگاه‌های دولتی و نظامی است.
 از چه سالی تا چه سالی؟
از زمانی که شهرداری‌ها در سال 61 از دریافت بودجه دولتی منفک شدند، این اتفاق افتاد. حدوداً مربوط به 30 دستگاه دولتی، نظامی و انتظامی است که بیشترین آن متعلق به حوزه‌های نظامی بوده است. بیمارستان ها و آموزش و پرورش هم در این فهرست قرار می‌گیرند. این معوقات درواقع طلب این دستگاه‌ها به شهرداری مشهد است که می‌تواند از پرداخت نکردن پول پروانه تا تخلفات ساختمانی مثل اضافه بنا باشد.
 در این سال‌ها هیچ بخشی از این بدهی‌ها پرداخت نشده است؟
خیر، اما ما در شورای پنجم از بند «و» در بحث تهاتر استفاده کردیم و توانستیم با همه این دستگاه‌ها تهاتر کنیم. تاکنون 4 هزار و 400 میلیون تومان از این مبلغ تهاتر شده است. به عبارتی تنها هزار و 600 میلیارد تومان باقی مانده که بخش زیادی از آن مربوط به جرایم ناشی از تخلفات در کمیسیون ماده 100 است که امکان تهاتر آن وجود نداشته است.
 آیا فشارهای شورای پنجم توانسته این دستگاه‌ها را وادار به اخذ پروانه کند؟
بله، بعضی پروژه‌ها که فاقد پروانه بودند برای اخذ پروانه اقدام کردند. مثل ارتش، که قرار بود در بخشی از زمین‌هایش در یک منطقه طی سال های آینده، ساخت و ساز انجام دهد، برای دریافت پروانه خیلی زودتر اقدام کردند تا کارشان قانونی باشد.
 پروانه ساختمانی فقط از نظر درآمدی برای شهرداری‌ها قابل اعتناست، یا نه! واقعاً برای سلامت و ایمنی یک ساختمان اهمیت دارد؟ در این صورت نباید در اخذ آن سخت گیری‌های بیشتری شود؟
وقتی قرار است ساختمانی، پایان کار بگیرد، نیاز به تأییدیه آتش‌نشانی و ایمنی دارد. همین موضوع موجب می‌شود تا این دستگاه‌ها، مجبور به به‌روز‌رسانی ایمنی خود باشند. اتفاقاً در مشهد برخی دستگاه‌ها خود را موظف به اخذ پروانه نمی‌دیدند، اما ما از طریق بند «و» آنها را مجبور کردیم تا تخلفات شان را رفع کنند. به طور حتم پروانه، ایمنی ساختمان را تضمین می‌کند. بیمارستان‌های تازه تأسیس، همگی دارای پروانه هستند. البته از سال 96، بحث ایمنی اخذ پروانه جدی‌تر پیگیری می‌شود.اما در گذشته دستگاه‌ها خودشان را ملزم به دریافت پروانه نمی‌کردند. البته این خلأ بزرگی است.
 شناسنامه فنی ساختمان چطور، در این مورد سخت‌گیری می‌شود؟
متأسفانه کسی بحث شناسنامه فنی را جدی نمی‌گیرد. اما شناسنامه فنی از نظر سازه، تأسیسات، امنیت، ایمنی و آتش‌نشانی و کیفیت ساختمان بسیار مهم است. حتی ساختمان درجه‌بندی می‌شود. اما اغلب مردم زمانی که برای خرید خانه مراجعه می‌کنند نگرانی‌شان از بابت پایان کار است نه شناسنامه فنی ساختمان! حتی سؤال نمی‌کنند که این ساختمان شناسنامه فنی دارد یا نه!
 داشتن شناسنامه فنی اجباری است؟
اگر اجبار باشد هم کسی در مشهد رعایت نمی‌کند. چون باطن ساختمان قابل تشخیص نیست. نکته مهم دیگر، تأثیر شناسنامه فنی در قیمت‌گذاری ساختمان است. ساختمانی که درجه یک حساب می‌شود، قیمت بالاتر دارد و برعکس! ساختمانی که از نظر کیفیت و ایمنی ضعیف است، نباید صرفاً به خاطر ظاهر زیبا، گران فروخته شود. شناسنامه فنی در بحث زلزله بسیار مهم است.
 درآمد شهرداری مشهد از محل صدور پروانه‌های ساختمانی چقدر است؟
مثل سایر کلانشهرها، 70تا 75 درصد از درآمد شهرداری مشهد هم از کدهای ساختمانی است که صرفاً صدور پروانه را شامل نمی‌شود.
 به‌عبارتی چقدر می‌شود؟
از 4 هزار و 400 میلیارد تومان درآمد نقدی شهرداری، چیزی در حدود 3 هزار میلیارد تومان!
---

 

منبع : ایران آنلاین