کد مطلب: 134382
 
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۰۹
رئیس شورای روابط خارجی آمریکایی: ایران قادر به تحمل فشارهای آمریکا و رفع مشکلات اقتصادی است/ چشم انداز دیپلماسی میان ایران و آمریکا به طرز قابل ملاحظه ای بهبود یافته
 
به گزارش ایران خبر، اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا در مطلبی با درج اینکه چشم انداز دیپلماسی میان ایران و آمریکا به طرز قابل ملاحظه ای بهبود یافته، نوشت: نظام سیاسی ایران با 40 سال تجربه قادر به تحمل فشارهای آمریکا و رفع مشکلات اقتصادی می باشد. فشار دولت آمریکا بر ایران سبب باز شدن درهای دیپلماسی شده
"ریچارد هاس" رئیس این اندیشکده آمریکایی در نوشتاری با عنوان " توجه به تهران " مدعی شد: فشار دولت آمریکا بر ایران سبب باز شدن درهای دیپلماسی شده است. ترامپ در طول دو سال و نیم گذشته فشارهای شدیدی اعمال کرده، حتی بیش از آنچه بر روسیه، چین و یا کره شمالی وارد نموده است. ایالات متحده از توافقنامه هسته ای ۲۰۱۵ خارج شد، نیروی نظامی ایران (سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) را به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی ثبت کرد، تحریم های اقتصادی علیه نزدیک به یک هزار شخصیت حقیقی و نهاد اعمال و فروش نفت ایران را بسیار دشوار کرده است.
فشار آمریکا بر ایران حتی بیش از چین و روسیه بوده
این دیپلمات سابق آمریکا در ادامه نوشت: سیاست ایالات متحده در حال کار است، به این معنی که اکثر کشورها (از جمله کسانی که با خط مشی ترامپ مخالف هستند) حفظ روابط تجاری و سرمایه گذاری در ایالات متحده را بر داد و ستد با تهران ترجیح داده اند. صادرات نفت ایران به شدت کاهش یافته و انزوای اقتصادی آن در حال افزایش است. رشد اقتصاد ایران کاهش یافته و پیش بینی می شود تا سال جاری باز هم کاهش یابد. ارزش ریال به شدت سقوط کرده و گزارش هایی از افزایش قیمت ها، کمبود مواد غذایی و دارو وجود دارد.
اما در حالیکه این فشار بر همگان روشن است، هدف آن نامعلوم است. بسیاری در دولت ترامپ از تغییر رژِیم در ایران دفاع می کنند. اما بعید است چنین تغییری رخ دهد. ۴۰ سال پس از انقلاب که سبب سرنگونی حکومت شاه شد، نظام منحصر به فرد سیاسی و مذهبی ایران به اندازه کافی قدرتمند است تا بتواند در برابر فشارهای ایالات متحده مقاومت کند و مشکلات اقتصادی را برطرف نماید.
یک نتیجه احتمالی وضعیت کنونی این است که جنگ اقتصادی آمریکا به نبردی واقعی منجر می شود.
در این میان دولت ایران اعلام کرده که قصد دارد به تدریج از محدودیت های هسته ای تحمیل شده توسط برجام بیرون آید. به گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران به تدریج در حال افزایش تولید سوخت هسته ای خود است و به ظاهر قصد دارد سطح غنی سازی اورانیوم را هم بالا ببرد.
همه این موارد خطر ایجاد یک درگیری پر هزینه میان ایران و یک یا چند همسایه یا ایالات متحده را بالا می برد. دامنه چنین درگیری بدون شک گسترده تر خواهد شد و روابط ایران و آمریکا را بدتر از پیش می کند.
اما جایی میان یک جنگ پر هزینه و تغییر رژیم، امکان سومی هم وجود دارد که ترامپ را ملزم به پیگیری از طریق دیپلماسی می کند. رویه ترامپ با کره شمالی تغییر کرده، پس همین کار را می تواند با ایران هم انجام دهد.
انتقاد دولت ترامپ از برجام بهتر از هیچ بود، زیرا درحالیکه این توافقنامه توانایی های هسته ای ایران را کاهش داد، محدودیت های پذیرفته شده آن نسبتاً کوتاه مدت بود. این شرایط در حالیکه ایران را پایپبند به توافق کرده اما در عین حال این امکان را هم به آن می دهد تا سلاح های هسته ای خلاقانه ای را بدون هیچ اعلام خطری بسازد.
۱۵ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی پایبندی ایران به برجام و عدم انحراف ایران از این توافقنامه را ثابت می کند.
با این حال این وضعیت نمی تواند خروج آمریکا از برجام را توجیه کند آن هم در شرایطی که ایران در انطباق کامل با برجام قرار داشت. هرچند همین موقعیت می تواند شرایط لازم برای مذاکره دوباره را ایجاد کند.
این فرصت هنوز هم وجود دارد. علیرغم شکست اخیر "شینزو آبه" نخست وزیر ژاپن در میانجیگری میان آمریکا و ایران، چشم اندازهای دیپلماتیک، به طرز قابل ملاحظه ای بهبود یافته که شاید یکی از دلایل آن این باشد، تحریم ها کار خود را کرده است.دولت ترامپ ابراز تمایل کرده بدون پیش شرط با دولت ایران گفتگو کند. ایران تاکنون هرگونه گفتگو با واشنگتن را رد کرده اما اگر ایالات متحده بخشی از تحریم ها را بردارد شاید شرایط تغییر کند.
حالا زمان برای چنین مقدمه دیپلماتیکی فرا رسیده و می توان به آن به عنوان برجام ۲ نگریست. موافقت نامه ای که نه تنها فعالیت های هسته ای ایران به ویژه در بخش سانتریفیوژها و سوخت هسته ای را محدود می کند، بلکه برهه زمانی آن برای مدت طولانی تری خواهد بود. در توافق جدید برنامه موشک های بالستیک ایران هم مهار خواهد شد. در عوض، ایران از بسیاری از تحریم ها رها می شود و بدین ترتیب ایالات متحده هم می تواند بیانیه ترامپ در خصوص اینکه در پی تغییر رژیم نیست را رسمیت ببخشد. شانس خوبی وجود دارد که شرکت کنندگان اروپایی برجام ۱ یعنی انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا هم از امضاکنندگان توافق جدی باشند. از طرفی، فرستادن توافق جدید به کنگره برای تصویب آن بدین معناست که آمریکا دیگر برای بار دوم از توافق خارج نمی شود.
اما با توجه به فعالیت های ایران در منطقه، برخی تحریم ها باید باقی بمانند. در اصل، می توانستیم مذاکره ای ارائه دهیم که پیشنهاد کند همه تحریم ها در ازای پایان تلاش های ایران در سوریه و یمن و اصلاحات سیاسی لیبرال داخلی (در ایران) برداشته می شود. اما چنین مذاکراتی شانس موفقیت ندارد، چرا که دیپلماسی یا هیچ یا همه چیز، ثمره ای ندارد.
هرچند باید تاکید کرد چنین توافقی نمی تواند دست ایران را درمنطقه باز بگذارد و ایالات متحده هم باید یک حضور نظامی را در خلیج فارس یا نزدیکی آن، سوریه و عراق حفظ کند
در نهایت باید خاطرنشان کرد برجام ۲ نمی تواند منجر به عادی سازی روابط دیپلماتیک آمریکا با ایران شود، اما به طرز چشمگیری امکان وقوع جنگ یا ظهور ایران به عنوان یک نیروی هسته ای را کاهش خواهد داد. این امر احتمالاً تائید فوری عربستان و چندین کشور دیگر منطقه ای را هم در پی خواهد داشت.
"شورای روابط خارجی که در سال ۱۹۲۱ در آمریکا تأسیس شده یک سازمان عضوگیر، ناشر و اندیشکده ایالات متحده آمریکا سازمان غیردولتی است که در حوزهٔ سیاست خارجی وروابط بین‌الملل تخصص دارد. اعضای آن سیاستمداران قدیمی، بیشتر از دوازده وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، مدیران سیا، بانکداران، وکلا و چهرهای شاخص و بزرگان رسانه گروهی هستند. ریاست این شورا را هم اکنون ریچار هس بر عهده دارد."
منبع : ایران آنلاین