کد مطلب: 134257
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۹:۲۲
سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان‌های بین الملی در وین، در مصاحبه‌ای، ویژگی‌های نشست شورای حکام در خصوص بررسی گزارش آژانس در مورد راستی‌آزمایی اجرای برجام در ایران را تشریح کرد.
 

به گزارش ایران خبر، کاظم غریب‌آبادی اظهار کرد: نشست هفته جاری شورای حکام، در سایه تصمیم اخیر جمهوری اسلامی ایران برای کاهش برخی اقدامات داوطلبانه خود تحت برجام برگزار شد. از این رو، ضمن اینکه پانزدهمین گزارش آژانس اجرای تعهدات ایران را تأیید می‌کند، مدیرکل آژانس در گزارش شفاهی خود به تصمیم اخیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان اشاره کرد.

وی افزود: آمانو علت اینکه در گزارش شفاهی خود جمله «ایران در حال اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای خود تحت برجام است» را در نشست شورای حکام تکرار نکرد؛ این‌گونه اعلام کرد که در پرتو تصمیم اخیر ایران، تکرار این موضع سابق وی منطبق با واقعیت نخواهد بود.

نماینده ایران در آژانس در پاسخ به این اظهارنظر آمانو گفت: ما نیز به آمانو بیان کردیم که به هنگام انعکاس واقعیت‌های صحنه، باید بی‌طرفانه عمل کرده و تمامی جوانب واقعیت را منعکس کند، نه به گونه‌ای که صرفاً بخشی از واقعیت برجسته شود.

وی ادامه داد: در این نشست، حمایت از برجام و چندجانبه‌گرایی به عنوان محور اصلی بیانیه‌های کشورهای مختلف (به جز چند کشور و رژیم محدود) بود. عموم کشورها بر ضرورت اجرای تعهدات تمامی اعضای برجام تاکید کردند. همانگونه که آمانو نیز از برجام به عنوان یک دستاورد مهم راستی‌آزمایی یاد کرد، بسیاری از کشورها نیز برجام را به عنوان یک دستاورد مهم دیپلماسی چندجانبه قلمداد کردند و شکست آن را خسارت جبران‌ناپذیر برای جامعه بین‌المللی خواندند.

غریب‌آبادی با اشاره به اینکه برخی معدود کشورها و همچنین اتحادیه اروپا در بیانیه‌های خود از ایران خواستند تا اجرای تصمیم اخیر خود را متوقف کند، افزود: در بیانیه ملی کشورمان که از سوی معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه قرائت شد، ضمن تشریح مبانی تصمیم اخیر ایران، این موضوع نیز صراحتاً مورد تاکید قرار گرفت که تداوم برجام صرفاً با هزینه ایران امکان‌پذیر نیست و این وظیفه کشورهای باقیمانده در برجام، به‌ویژه اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی است تا حسن نیت خود را نشان داده و گام‌های عملی و جدی برای حفظ برجام در ظرف مدت باقیمانده بردارند.

سفیر کشورمان همچنین با اشاره به اینکه آمریکا در این نشست ادعا کرد که ایران با تصمیم اخیر خود برجام را نقض کرده است، افزود: به این ادعا نیز در سخنان هیأت کشورمان پاسخ لازم داده شد و از جمله ضمن اشاره به عدم پایبندی دولت آمریکا به تعهدات بین‌المللی و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و محکومیت اقدامات یکجانبه این کشور، تصریح شد که اقدام اخیر ایران کاملاً در راستای اعمال حقوق خود تحت برجام و بر طبق برجام صورت گرفته است و در این مسیر نیز تاکنون خویشتن‌داری بالایی از خود نشان داده است.

غریب‌آبادی درباره ادعای طرح مذاکره بدون پیش‌شرط با ایران برای دستیابی به یک توافق بهتر که از سوی نماینده این کشور در آژانس نیز تکرار شد، اظهار کرد: در بیانیه کشورمان در این خصوص آمده است که با وجود این ادعا، چند روزی از تحمیل تحریم‌های یکجانبه غیرقانونی آمریکا بر صنایع پتروشیمی ایران نمی‌گذرد و چنین امری حاکی از بی‌معنی بودن لفاظی‌های دولت کنونی آمریکا در وعده خود در مذاکره با ایران است.

وی افزود: در این زمینه همچنین تاکید شد که اعمال فشار به اصطلاح حداکثری بر ایران توسط آمریکا و در همان زمان تظاهر به آمادگی مذاکره بدون پیش شرط، چیزی جز نمایش کاذب و غیرصادقانه برای جذب توجه عمومی و گمراهی جامعه بین‌المللی نیست. در بخش دیگری از موضع کشورمان در این زمینه، اعلام شد، اگر بنا است روابط بین دولت‌ها صلح‌آمیز باشد، باید فقط حول احترام و برابری ملت‌های مستقل باشد و نه سیاست چماق و هویج و بلوف‌های سیاسی.

وی ادامه داد: دولت آمریکا بارها ثابت کرده است که یک طرف قابل اعتماد برای مذاکره نیست، چه برسد به اجرای یک مذاکرۀ به‌سرانجام‌رسیده. اگر آمریکا در مورد وعده‌هایش صادق است و می‌خواهد عزم و آمادگی خود را نشان دهد، مسیر شفاف است، و قطعاً مسیر صحیح، اعمال تحریم‌های جدید نیست.

این دیپلمات ایرانی گفت: آمریکا باید به عنوان یک بازیگر عادی در سیاست بین‌الملل رفتار کند، و از جایی شروع کند که خاتمه داده است، یعنی شروع پایبندی به تعهداتش تحت برجام، این، معنی مذاکره بدون پیش شرط است.

غریب‌آبادی با اشاره به اینکه در این نشست، نماینده رژیم صهیونیستی مواضع انحرافی و ادعاهای خود را تکرار نمود، اظهار داشت: در پاسخ به ادعاهای این رژیم، تاکید کردیم که چنین تلاش‌های بیهوده‌ای نمی‌تواند سابقه مخفی و شرم‌آور این رژیم را در عدم پایبندی به تمامی هنجارها و استانداردهای بین‌المللی در حوزه عدم اشاعه و خلع سلاح، منحرف کند. همچنین این واقعیت نیز مورد تاکید قرار گرفت که نماینده رژیمی که در حال ساخت سلاح‌های هسته‌ای بوده و فعالیت‌های هسته‌ای آن تحت پادمان‌های آژانس نبوده، در موقعیتی نیست تا دیگران را در مورد تعهداتشان نصیحت کند که خود به آن عمل نمی‌کند.

نماینده دائم کشورمان با اشاره به اینکه عربستان و امارات تلاش کردند تا با طرح برخی مسائل بی ربط با موضوع این نشست در حوزه منطقه‌ای و موشکی، اجلاس را منحرف کنند، ضمن اینکه انزوای آنان کاملاً مشهود بود، در پاسخ به این ادعاها تصریح کرد: برابر گزارش برخی نمایندگان کنگره آمریکا، تلاش‌های عربستان برای دستیابی به سلاح هسته‌ای و همچنین عدم دسترسی این کشور به بازرسان آژانس در بازرسی از رآکتور در دست ساخت این کشور، موجب نگرانی جدی است. از این رو از آژانس خواستیم تا از کشورهایی که قرار است عربستان را در ساخت نیروگاه‌های احتمالی کمک کنند، بخواهد تا از ارائه رآکتورهای هسته‌ای به عربستان تا زمانی که پادمان‌های هسته‌ای مرتبط آژانس را نپذیرفته، خودداری کنند.

غریب‌آبادی افزود: همچنین در پاسخ به این اظهارات غیرمرتبط، به اقدامات بی‌رحمانه عربستان و امارات در یمن و کشتار مردم مظلوم و بی‌گناه این کشور پرداختیم و به این دو کشور توصیه کردیم تا از حاشیه‌ها جهت ایجاد انحراف در مسیر کارکرد آژانس و دولت‌های عضو آن دست بردارند و به جای آن، از تقویت بی‌ثباتی در منطقه از طریق تأمین مالی، تجهیزاتی و ایدئولوژیک گروه‌های تروریستی که هزاران بی‌گناه را کشته‌اند، دست بردارند.

وی گفت در این چارچوب، با اشاره به دعوت چند هفته قبل وزیر امور خارجه کشورمان، از همه کشورهای منطقه جهت پیوستن به مذاکرات ایجاد چارچوب امنیت منطقه‌ای که به واسطه آن امنیت تمامی کشورهای منطقه خلیج فارس تأمین می‌شود اعلام کردیم که ما با آغوش باز، حاضریم با همه کشورهای منطقه خلیج فارس جهت رسیدن به این هدف، گفت‌وگو و همکاری کنیم.

منبع : خبرگزاری ايسنا