کد مطلب: 132927
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۰۸:۵۹
از عمر دولت دوازدهم دو سال زمان باقی مانده است و در این گزارش این سوال را با فعالان حوزه فاوا در میان گذاشته ایم که از نگاه شما دولت چه راهکارهای را باید در پیش بگیرد که بتواند به دستاوردهای بهتری برسد.
 
به گزارش ایران خبر، دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری کشور روز جمعه 29 اردیبهشت سال 96 برگزار شد و طی آن حسن روحانی با کسب 57 درصد آرا مجدا به عنوان رئیس جمهور منتخب انتخاب شد از آن روز سرنوشت ساز دو سال سپری شده است و در این مدت کشور با فراز و نشیب های بسیاری دست به گریبان بوده و هست . حوزه فاوا جزو حوزه های به شمار میرود که در آن دولت تلاش داشته تا به شعارهای انتخاباتی خود در خصوص دسترسی آزاد به اطلاعات و جلوگیری از فیلترینگ شبکه های اجتماعی عمل کند هر چند بعضی از فیلتر ها از جمله فیلترینگ شبکه اجتماعی پرمخاطب تلگرام خارج از اراده دولت بود. به هرحال از عمر دولت دوازدهم دو سال زمان باقی مانده است و در این گزارش این سوال را با فعالان حوزه فاوا در میان گذاشته ایم که از نگاه شما دولت چه راهکارهای را باید در پیش بگیرد که بتواند به دستاوردهای بهتری برسد.

بلاتکلیفی فناوری در حوزه قانون

«مهدی عبادی» دبیر انجمن فین تک ایران درباره راهکارهایی که باید دولت در 2سال باقیمانده از عمر خود در پیش بگیرد گفت: بلاتکلیفی در حوزه قانونی برای فناوری بسیار مشهود است و بزرگ ترین چالشی که در حوزه های مختلف فناوری  بویژه حوزه «فین تک» وجود دارد، مباحث قانونگذاری(رگولیشن) است.

وی یادآور شد: گسستگی قانونی و کم و کاستی های موجود در حوزه  قانون گاه باعث رفتارهای سلیقه ای می شود و ازسوی دیگر قوانینی هم که وجود دارد متاسفانه به درستی اجرا نمی شود چرا که هیچ ضمانت اجرایی وجود ندارد. به عنوان مثال در قانون آمده است که در صورت تخلف، پول فرد خاطی به میزان تخلف باید در حساب بانکی بلوکه شود ولی درحال  حاضر حساب بانکی به طور کامل بلوکه می شود که این موضوع مشکلات زیادی برای استارتاپ های فین تکی به وجود می آورد.

این فعال حوزه فین تک ادامه داد: اجرای قانون جرائم رایانه ای هم با نقص های بسیاری مواجه است و کماکان در قوانینی که 11 تا 12 سال از تصویب آن گذشته، هنوز جایگاه پلتفرم مشخص نیست. وی اعتقاد دارد که عملا در حال حاضر پلتفرم ها به جای کاربران مجازات می شوند و درواقع اکنون جرم به پای ارائه دهنده خدمت نوشته می شود نه کسی که واقعا مجرم بوده است.

این فعال حوزه فاوا بر این اعتقاد است اگر در دو سال باقیمانده، انرژی دولت صرف برطرف شدن نقص های قانونی شده و ضمانت اجرایی هم برای قوانین تعریف شود دولت می تواند دستاوردهای بهتری داشته باشد.

تعیین تکلیف مجوزها و رفع انحصار

علی توسلی یک فعال حوزه اینترنت هم معتقد است که دولت باید در مدت باقیمانده،  2کار مفید را انجام دهد و در گام نخست باید تکلیف مجوزهای موجود را مشخص کند. وی گفت: دولت ما دو مدل مجوز و پروانه را به تعداد زیادی از شرکت ها ارائه داد  درحالی که با توجه به شرایط موجود عملا این شرکت ها زیان ده هستند و باید تکلیف پروانه ها مشخص شود چون شرکت های حوزه اینترنت دیگر نمی توانند سر پا بایستند.

توسلی افزود: به نظرم با ساماندهی پروانه ها و روشن شدن تکلیف آنها، شرکت ها باید تجمیع شوند تا تعداد آنها کمتر شود.

از نگاه توسلی دولت باید به یک حوزه دیگر هم توجه کند و آن هم کاهش تصدیگری دولت در حوزه ورود اینترنت به کشور است. وی معتقد است که در حوزه بخش خصوصی یکی از کارهای مفیدی که دولت می تواند انجام دهد رفع انحصار ورود اینترنت از شرکت زیرساخت است. توسلی ادامه داد: ما سال هاست که در این زمینه درخواست کرده ایم که ورود اینترنت به کشور نباید در انحصار یک سازمان خاص بلکه باید از انحصار زیرساخت خارج شود. وی افزود: اکنون کسی اجازه ورود به این موضوع را ندارد در حالی که اگر یک تامین کننده اینترنت(پرووایدر) بزرگ بتواند اینترنت را به طور مستقل بخریداری کرده و آن را وارد کند هم اینترنت با بهای کمتر در اختیار می گیرد و هم چون مدیریت این حوزه در دست خودش است بهتر می تواند با آن کار کند چرا که این موضوع امنیتی هم نیست. یک پرووایدر می تواند اینترنت را وارد کند و زیرساخت هم از نظر امنیتی کار خود را انجام دهد.

 

ایجاد یک متولی  برای کسب و کارهای مجازی

رضا الفت نسب سخنگوی کسب و کارهای آنلاین  با بیان اینکه آنچه در حوزه فاوا به خصوص در کسب و کارهای فضای مجازی از گذشته تا کنون باید مورد توجه قرار می گرفته که قرار نگرفته ، نبود یک متولی خاص برای کسب و کارهای فضای مجازی در بخش دولتی است، گفت:  کسب و کارهای اینترنتی دارای متولیان متعددی مانند مرکز تجارت الکترونیک، شورای عالی فضای مجازی ، پلیس  فتا، پلیس اماکن و ... است. به نظرم دولت باید در دو سال باقی مانده عمرش یک متولی خاص برای این  حوزه در نظر بگیرد.

الفت نسب افزود: پراکندگی و تعدد متولیان مانع از انجام درست کارها در این حوزه شده است. هر کدام دارای قوانین و مقررات مخصوص خود هستند و همین موضوع کسب و کارهای فضای مجازی را  دچار سردرگمی و مشکل  کرده است

وی  مشکل مهم دیگری که کسب و کارهای فضای مجازی با آن مواجه هستند را بحث بیمه و مالیات این بخش عنوان کرد و گفت: متاسفانه کماکان با بیمه و مالیات کسب و کارهای فضای مجازی مانند کسب و کارهای فیزیکی برخورد می شود در صورتی که فضای این دو کسب و کار  کاملا با هم متفاوت است و نمی توان یک قانون و مقررات را اعمال کرد و از رو  بهتر است بین این دو  تفاوت قائل شوند.  

آسان کردن واردات قطعات تلفن همراه

مهدی محبی رئیس اتحادیه دستگاه های مخابراتی و ارتباطی و لوازم جانبی تهران  نیز با اشاره به اینکه  اکنون قیمت تلفن همراه گران است و مصرف کنندگان به راحتی نمی توانند تلفن همراه از بازار خریداری کنند، گفت: در این شرایط تعمیرات می تواند برای مصرف کنندگان مفید واقع شود بنابراین اگر دولت بتواند واردات قطعات تلفن همراه را  برای  واردکنندگان میسر کند مردم می توانند به جای هزینه کردن مبالغ هنگفتی برای خرید یک دستگاه تلفن همراه، با هزینه کردن مبلغی قطعه آن را خریداری کرده و کماکان از تلفن همراه خود استفاده کنند.

محبی افزود: به عبارتی واردات قطعه ای که 100 هزار تومان  قیمت دارد، می تواند تلفن همراه چند میلیونی را به عرصه مصرف بازگرداند و بکار بیندازد ولی این در حالی است که اکنون واردات قطعات تلفن همراه به سختی و کندی صورت می گیرد بنابراین برای صرفه جویی هم شده بهتر است که زمینه واردات قطعات به کشور را هموار کنند.

اتمام طرح های نیمه تمام

محمد کشوری عضو انجمن اینترنت اشیا  نیز گفت: دو سال برای عملیاتی کردن طرح های جدید در حوزه فاوا زمان اندکی است به همین دلیل  به نظرم بهتر است دولت طرح هایی که به دلایل و مشکلات مختلف به نتیجه نرسیده است را پیگیری کند تا بتواند به دستاوردهای مهمی دست یابد. به عنوان مثال  در حوزه اینترنت اشیا دولت بهتر است در دو سال باقی مانده از عمرش به کنتورهای هوشمند برق ، آب و گاز بپردازد. کشوری با اشاره به اینکه به عنوان مثال کنتورهای برق هوشمند می تواند در مدیریت بار شبکه مصرفی برق بسیار موثر واقع شود، گفت: در تابستان بار مصرف برق بسیار بالا است  و باید به گونه ای مدیریت شود تا در پیک، مصرف کاهش یابد. از سوی دیگر با کنتور هوشمند، میزان مصرف برق به صورت آنلاین رصد می شود و وزارت نیرو می تواند برای مشترکین خود مشوق هایی را در نظر بگیرد تا مصرف خود را کاهش دهند.

وی در ادامه گفت:  دولت باید قوانین و مقرراتی را تعریف کند تا بخش خصوصی مانند اپراتورهای مخابراتی و ... ضمن سرمایه گذاری بتوانند با تجزیه و تحلیل اطلاعات مصرف مشترکین آب، برق و گاز در حیطه قانون آنها را به فروش برسانند و درآمدزایی کنند.

 

 

 

 

منبع : ایران آنلاین