کد مطلب: 125394
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۱۹
جهان در سال ۲۰۱۸ نیز شاهد نشست‌ها، بحران‌ها، اعتراضات، درگیری‌ها و فراز و نشیب‌هایی خاص خود بود اما می‌توان گفت بیش از همه تحت‌الشعاع ملاقات تاریخی رهبران آمریکا و کره‌شمالی، قتل جمال خاشقجی، خروج ترامپ از توافق برجام و جنبش اعتراضی جلیقه زردها در فرانسه قرار گرفته است.
 
به گزارش ایران خبر، در آستانه سال جدید میلادی مروری می‌کنیم بر مهمترین تحولات سال ۲۰۱۸ که برخی از این تحولات در سال ۲۰۱۹ هم ادامه خواهند داشت.
ژانویه
اول ژانویه: کیم جونگ اون در سخنرانی سال نو گفت همواره دکمه شلیک هسته‌ای روی میزش قرار دارد، بنابراین آمریکا هرگز قادر نخواهد بود جنگی را آغاز کند. او کشورش را یک قدرت هسته‌ای مسوول دانست که عاشق صلح است و تاکید کرد تنها در صورتی که امنیت کشورش تهدید شود از این تسلیحات استفاده خواهد کرد. او کاهش تنش‌ها در شبه جزیره کره و ارتقای روابط با کره جنوبی را حیاتی دانست و افزود راه گفت‌وگو باز است. کره‌شمالی سوم ژانویه خط تلفن نظامی مستقیم با کره‌جنوبی را باز کرد تا مذاکره درباره مشارکت احتمالی در المپیک زمستانی انجام شود.
دوم ژانویه: دونالد ترامپ با انتقاد از پاکستان گفت واشنگتن در ۱۵ سال گذشته ۳۳ میلیارد دلار بابت "هیچ چیز جز دروغ و ریاکاری" به اسلام‌آباد پرداخت کرده است و ۲۲۵ میلیون دلار کنونی از کمک‌ها را متوقف می‌کند. او سپس به قطع کمک به فلسطینیانی که "دیگر تمایلی به مذاکرات صلح ندارند" تهدید کرد. کمک‌های آمریکا به پاکستان چهارم ژانویه به حالت تعلیق درآمد.
پنجم ژانویه: توفان مهیبی نورث آیلند نیوزیلند ده‌ها هزار خانه را بی‌ برق گذاشت و تخلیه اجباری در برخی مناطق را به دنبال داشت.
کره‌شمالی دعوت کره‌جنوبی برای مذاکرات عالی رتبه را پذیرفت.
ششم ژانویه: نفت‌کش ایرانی سانچی پس از برخورد با یک کشتی باری چینی در دریای چین شرقی دچار حریق شد و ۳۲ دریانورد آن در آتش سوختند.  

هفتم ژانویه: هفتاد و پنجمین مراسم گلدن گلوبز برگزار شد؛ لیدی برد، سرگذشت ندیمه، الیزابت ماس، استرلینگ کی. براون جزو برندگان بودند، اوپرا وینفری هم برای سخنرانی قدرتمندش جایزه افتخاری دریافت کرد.   
نهم ژانویه: استیو بنن، استراتژیست سابق کاخ سفید پس از انتقاد از کاخ سفید در کتاب "آتش و خشم" از رسانه بریتبارت نیوز رفت.
دهم ژانویه: جف بزوس پس از افزایش بهای سهام آمازون با بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار دومین مرد ثروتمند جهان شد.
یازدهم ژانویه: پس از درز سخنان توهین‌آمیز ترامپ علیه اتباع کشورهای آفریقایی حین جلسه‌ای درباره مهاجرت که آنها را "چاه مستراح" خوانده بود، جنجال به پا شد.
اعتراضات ضد ریاضت اقتصادی در تونس با یک کشته و بیش از ۸۰۰ بازداشتی آغاز شد و پلیس با گاز اشک‌آور به استقبال از معترضانی رفت که به افزایش قیمت‌ها انتقاد داشتند. ۱۴ ژانویه دولت تونس یک سری اصلاحات اقتصادی و اجتماعی را اعلام کرد.
تجاوز جنسی و قتل یک دختر بچه ۶ ساله پاکستانی موجی از اعتراضات را در پاکستان به راه انداخت. این اعتراضات دو کشته بر جای گذاشت.
نوزدهم ژانویه: دولت فدرال ایالات متحده آمریکا، پس از آنکه سنا از تصویب یک لایحه بودجه بازماند، نیمه شب تعطیل شد.
ترکیه کمپین نظامی خودش برای "نابودی" گروه کردهای سوریه موسوم به ی‌پ‌گ را با بمباران توپخانه‌ای برون مرزی در منطقه عفرین آغاز کرد. بیست ژانویه: هواپیماهای جنگی ترکیه نیروهای کرد در شمال سوریه را بمباران کردند.
بیست و چهارم ژانویه: لری ناصر، پزشک متخصص استخوان‌درمانی اهل ایالات متحده آمریکا که بین سال‌های ۱۹۸۶ تا ۲۰۱۶ میلادی فعالیت می‌کرد، به جرم آزار و سوءاستفاده جنسی از کودکان در زمان مسئولیتش به عنوان پزشک تیم ژیمناستیک دختران آمریکا به حبس ابد محکوم شد.
بیست و پنجم ژانویه: سال ۲۰۱۸ را می‌توان یکی از پربارترین سال‌ها در عرصه پیروزی‌های میدانی برای دولت سوریه به ویژه در شش ماه نخست این سال به حساب آورد. پاکسازی اطراف دمشق و غوطه شرقی دمشق در ماه آوریل، بعد از سیطره بر شهر حلب در دسامبر ۲۰۱۶ بزرگترین پیروزی ارتش سوریه محسوب می‌شود. در نوزدهم آوریل ارتش سوریه شبه‌نظامیان داعشی را از اردوگاه فلسطینی‌نشین یرموک در جنوب دمشق بیرون راند و عملا سراسر پایتخت سوریه و مناطق حومه آن را که از سال ۲۰۱۲ در کنترل شورشیان سوری و تندروهای اسلامی بود، به کنترل دولت سوریه درآورد.

بیست و هفتم ژانویه: مهاجمان انتحاری یک آمبولانس مملو از مواد انفجاری را در یک منطقه امنیتی در مرکز کابل منفجر کردند و جان دست‌کم ۵۹ تن را گرفته و ۱۵۸ تن دیگر را زخمی کردند.
سی‌ ژانویه: ماه‌ها پس از آغاز کمپین پاکسازی ضد فساد در عربستان سعودی (از چهارم نوامبر ۲۰۱۷) این کشور حدود ۱۰۰ میلیارد دلار از طریق سازش‌های مالی به دست آورد.
سی و یکم ژانویه: کره‌شمالی اعلام کرد یک روز پیش از آغاز بازی‌های المپیک زمستانی (هشتم فوریه) رژه ده‌ها موشک دور برد را برگزار می‌کند.
وقوع ماه‌گرفتگی کلی که در تمام جهان از جمله ایران قابل رویت بود.
فوریه
نهم تا بیست و پنجم فوریه: المپیک زمستانی در پیونگ‌چانگ کره‌جنوبی برگزار شد.

دهم فوریه: جنگنده اف-۱۶ رژیم صهیونیستی توسط دفاع هوایی ارتش سوریه هدف اصابت قرار گرفت و ساقط شد. رژیم صهیونیستی مدعی است در واکنش به رهگیری یک پهپاد "ایرانی" که به گفته آنها علیه این رژیم جاسوسی می‌کرده و از پایگاهی در سوریه بلند شده بود، وارد حریم سوریه شدند و حملاتی انجام دادند. حملات این رژیم پس از سرنگونی جنگنده‌شان شدت گرفت.
یازدهم فوریه: پرواز ۷۰۳ خطوط هوایی ساراتف اندکی پس از برخاستن از مسکو سقوط کرد و ۷۱ سرنشین آن کشته شدند.
سیزدهم فوریه: پلیس رژیم صهیونیستی در گزارشی توصیه کرد نخست‌وزیر این رژیم به اتهام فساد، جعل و نقض اعتماد تحت پیگرد قانونی قرار بگیرد.
چهاردهم فوریه: جاکوب زوما پس از ۹ سال از ریاست جمهوری آفریقای جنوبی استعفا داد.
هجدهم فوریه: پرواز ۳۷۰۴ خطوط هوایی آسمان ایران در کوه‌های زاگرس در مسیر تهران به یاسوج سقوط کرد. تمامی ۶۵ مسافر و خدمه آن جان باختند.
بیست و چهارم فوریه: سری دیوی، هنرپیشه زن هندی که در صدها فیلم نقش‌آفرینی کرده بود، در سن ۵۴ سالگی در دبی درگذشت.
مارس
چهارم مارس: سرگئی اسکریپال، جاسوس دوجانبه سابق روسیه و دخترش یولیا با عامل اعصاب نوویچوک در سالزبری انگلستان مسموم شدند. پلیس ضد تروریسم بریتانیا در بحبوحه شایعاتی از دست داشتن کرملین در این حادثه تحقیقاتش را آغاز کرد.
نهم مارس: بازی‌های پارا المپیک زمستانی در پیونگ‌چانگ کره‌جنوبی تا ۱۸ مارس برگزار شد.
یازدهم مارس: دولت چین تغییری در قانون اساسی را به تصویب رساند که محدودیت دوره برای رهبرانش را حذف می‌کند و شی جینپینگ عنوان رئیس‌جمهوری مادام العمر می‌گیرد. شی همچنین دبیر کل حزب کمونیست چین است.

چهاردهم مارس: استیون ویلیام هاوکینگ، فیزیکدان نظری، کیهان‌شناس و نویسندهٔ بریتانیایی و مدیر تحقیقات مرکز کیهان‌شناسی نظری در دانشگاه کمبریج درگذشت.

آنگلا مرکل ۱۷۱ روز پس از برگزاری انتخابات پارلمانی برای چهارمین دوره به عنوان صدراعظم آلمان و رئیس یک دولت ائتلافی سوگند یاد کرد.

هزاران محصل دبیرستانی در سراسر آمریکا در واکنش به خشونت مسلحانه در ایالات متحده و محکومیت تیراندازی در دبیرستان استونمن‌ داگلاس در پارکلند فلوریدا در تجمعات سازمان‌یافته به خیابان‌ها آمدند.
هجدهم مارس: در انتخابات ریاست جمهوری روسیه ولادیمیر پوتین برای چهارمین بار انتخاب شد.

بیست و چهارم مارس: در بیش از ۹۰۰ شهر در سراسر جهان مردم علیه خشونت مسلحانه و کشتارهای جمعی در اعتراضاتی تحت عنوان "راهپیمایی برای جان خودمان" شرکت کرده و خواستار قوانین شدیدتر برای حمل سلاح شدند.  
بیست و پنجم مارس: شرکت هواپیمایی کانتاس ایرویز (Qantas) پروازهای مستقیم بین شهر لندن و شهر پرت (Perth) استرالیا را آغاز کرد. تا پیش از این، این سفر یک و نیم روز طول می‌کشید، اما با راه اندازی اولین پرواز مستقیم بین استرالیا و بریتانیا، مسافران می‌توانند در عرض ۱۷ ساعت به شهر پرت در استرالیا برسند.
بیست و ششم مارس: در پی مسمومیت سرگئی و یولیا اسکریپال، بیش از ۱۰۰ دیپلمات روس از بیش از ۲۰ کشور اخراج شدند.
بیست و هشتم مارس: کیم جونگ اون،‌ رهبر کره‌شمالی با شی جینپینگ، رئیس‌جمهوری چین دیدار کرد. این اولین سفر کیم از زمان روی کار آمدن در سال ۲۰۱۱ بود.

سی مارس: آغاز راه‌پیمایی‌های بزرگ "بازگشت" در مرزهای غزه با سرزمین‌های اشغالی که تا انتهای ۲۰۱۸، ۴۰ تظاهرات هر جمعه برگزار شده است و طی آن ده‌ها فلسطینی شهید یا مجروح شده‌اند. 

آوریل
پنجم آوریل: حکم بازداشت لوئیس ایناسیو لولا دا سیلو، رئیس‌جمهوری سابق برزیل به اتهام فساد و سایر رسوایی‌ها صادر شد.
یازدهم آوریل: یک فروند هواپیمای ایل-۷۶ نیروی هوایی الجزایر در نزدیکی پایگاه هوایی بوفاریک در خارج شهر الجزیره پایتخت الجزایر سقوط کرد که در این سانحه دست‌کم ۲۵۷ تن شامل ۱۰ خدمه و ۲۴۷ سرنشین آن که افراد نظامی و خانواده آنها بودند، کشته شدند.
چهاردهم آوریل: ایالات متحده به همراه بریتانیا و فرانسه پایگاه‌های ارتش سوریه را به بهانه حمله دولت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه علیه غیرنظامیان در غوطه با گاز سارین، بمباران کردند.  
هجدهم آوریل: در نیکاراگوئه، اعتراضات علیه اصلاحات امنیتی اجتماعی که مزایای مستمری بازنشستگان را کاهش می‌داد،‌ آغاز شد. حدود ۳۴ معترض به دست پلیس کشته شدند.
گشایش سینماها در عربستان برای اولین بار از ۱۹۸۳.
ماهواره نقشه‌بردار فراخورشیدی گذران که به اختصار تس (TESS)  نامیده می‌شود و یک تلسکوپ فضایی ساخت ناسا است به فضا پرتاب شد. 
نوزدهم آوریل: میگوئل دیاز-کانل به عنوان رئیس‌جمهوری کوبا سوگند یاد کرد. این اولین بار از ۱۹۵۹ بود که کوبا رئیس‌جمهوری به جز فیدل و رائول کاسترو به خود دید.
"مسواتی سوم" پادشاه کشور آفریقایی سوازیلند که آخرین پادشاهی مطلقه آفریقا و یکی از معدود کشورهای پادشاهی مطلقه در جهان است، در پنجاهمین سالگرد استقلال این کشور از بریتانیا اعلام کرد از این پس نام رسمی کشورش " پادشاهی اسواتینی" خواهد بود.
تظاهرات ضد دولتی ده‌ها هزار کارگر اعتصاب‌کننده راه‌آهن، کارکنان بخش دولتی و دانشجویان در سراسر فرانسه علیه رئیس‌جمهوری امانوئل ماکرون. این تظاهرات در اعتراض به برنامه‌های ماکرون پیرامون حذف ضمانت‌های «کار برای زندگی» و نیز حذف امتیازات حقوق بازنشستگی برای کارکنان جدید برگزار شد.
بیست آوریل: کشورهای مشترک‌المنافع تصمیم گرفتند شاهزاده چارلز به عنوان رئیس آتی این اتحادیه جانشین الیزابت دوم، ملکه بریتانیا شود.
بیست و هفتم آوریل: کیم جونگ اون برای دیدار با مون جائه-این وارد کره‌جنوبی شد و اولین رهبر کره‌شمالی شد که از زمان ایجاد منطقه غیر نظامی شده در ۱۹۵۳ وارد آنجا شد.

مه
سوم مه: گروه جدایی‌طلب اتا در اسپانیا رسما پس از ۴۰ سال درگیری و کشته شدن بیش از ۸۰۰ تن انحلال خود را اعلام کرد.
پنجم مه: تظاهرات ضد دولتی ده‌ها هزار تن از مردم فرانسه با عنوان «جشنی برای ماکرون» علیه سیاست‌های اقتصادی امانوئل ماکرون.
ششم مه: انتخابات پارلمانی لبنان با پیروزی حزب‌الله و متحدانش رقم خورد. این انتخابات در ابتدا قرار بود سال ۲۰۱۳ برگزار شود اما سه بار به بهانه‌هایی از جمله شرایط امنیتی، شکست پارلمان در انتخاب رئیس‌جمهوری جدید لبنان و الزامات فنی برگزاری انتخابات به تعویق افتاده بود.

هشتم مه: دونالد ترامپ خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای ایران را اعلام کرد. باراک اوباما، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در بیانیه‌ای آن را "اشتباهی جدی" دانست.

نهم مه: ائتلاف اپوزیسیون مالزی به رهبری ماهاتیر محمد، نخست‌وزیر پیشین اکثریت پارلمانی را در انتخابات به دست آورد و به ۶۱ سال حاکمیت ائتلاف باریسان ناسیونال از زمان استقلال در ۱۹۵۷ پایان داد.
دوازدهم مه: انتخابات پارلمانی عراق برگزار شد که با پیروزی نسبی ائتلاف "سائرون" مقتدی صدر و نیز حزب مسعود بارزانی در اقلیم کردستان همراه بود.

چهاردهم مه: در هفتادمین سالروز تشکیل رژیم ساختگی اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی، آمریکا سفارتخانه کشورش را از تل‌آویو به قدس منتقل کرد.

نوزدهم مه: شاهزاده هری، پسر دوم ولیعهد بریتانیا با مگان مارکل، بازیگر و مدل سابق و مطلقه آمریکایی ازدواج کرد.
بیست و چهارم مه: روزنامه‌نگاران خارجی از تخریب سایت آزمایش هسته‌ای پانگی-ری توسط دولت کره‌شمالی در راستای کاهش تنش‌های منطقه‌ای خبر دادند.
سی و یکم مه: آمریکا گسترش تعرفه‌ها روی فولاد وارداتی به میزان ۲۵ درصد و آلومینیوم به میزان ۱۰ درصد را علیه اتحادیه اروپا، مکزیک و کانادا اعلام کرد.
ژوئن
سوم ژوئن: دست‌کم ۱۰۹ تن کشته و صدها تن در فوران آتش‌فشان فوئگو که مرگبارترین آتش‌فشان گوآتمالا در یک قرن بوده است، زخمی شدند.
هشتم و نهم ژوئن: چهل و چهارمین نشست جی ۷ در کانادا برگزار شد و دونالد ترامپ درخواست عضویت مجدد روسیه در این گروه را مطرح کرد.

دوازدهم ژوئن: نشست کره‌شمالی-ایالات متحده آمریکا در سنگاپور برگزار شد. این اولین ملاقات رهبران آمریکا و کره‌شمالی بود.

یونان و جمهوری مقدونیه بعد از ۲۷ سال مناقشه بر سر نام میان دو کشور به توافق رسیدند و طبق آن اسم مقدونیه رسما به جمهوری مقدونیه شمالی تغییر می‌یابد.
سیزدهم ژوئن: فیفا حق میزبانی جام جهانی ۲۰۲۶ را به صورت مشترک به کانادا، مکزیک و ایالات متحده آمریکا اعطا کرد.
چهاردهم ژوئن تا پانزدهم ژوئیه: جام جهانی فیفا ۲۰۱۸ در روسیه برگزار شد و فرانسه قهرمان شد.

نوزدهم ژوئن: ایالات متحده خروج از شورای حقوق بشر سازمان ملل را اعلام کرد.
بیست و یکم ژوئن: سارا نتانیاهو، همسر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به شیادی متهم شد.
بیست و دوم ژوئن: ارتش سوریه عملیاتی مشابه عملیات‌های شمال سوریه، در جنوب این کشور آغاز کرد که تا ششم ژوئیه به سیطره کامل ارتش سوریه بر جنوب و به کنترل گرفتن مرزهایش با اردن انجامید.
بیست و دوم ژوئن تا اول ژوئیه: بازی‌های مدیترانه‌ای ۲۰۱۸ در شهر تاراگونا در اسپانیا برگزار شد.
بیست و سوم ژوئن: امرسون منانگاگوا، رئیس‌جمهوری زیمبابوه از ترور احتمالی جان سالم به در برد. این حمله دو کشته و حدود ۵۰ زخمی بر جای گذاشت.  
بیست و چهارم ژوئن: عربستان سعودی به زنان حق رانندگی داد.

ژوئیه
پنجم ژوئیه: لیتوانی سی و ششمین عضو سازمان همکاری و توسعهٔ اقتصادی (OECD) شد.
ششم ژوئیه: آمریکا تعرفه روی ۳۴ میلیارد دلار از کالاهای چینی را به مرحله اجرا درآورد و ترامپ وعده داد میزان نهایی آن به ۵۵۰ میلیارد دلار برسد. چین آمریکا را به آغاز بزرگترین جنگ تجاری در تاریخ اقتصاد دانست و تعرفه تلافی‌جویانه اعمال کرد.

نهم ژوئیه: اریتره و اتیوپی رسما پایان درگیری بیست ساله خودشان را اعلام کردند.
یازدهم و دوازدهم ژوئیه: نشست ناتو در بروکسل بلژیک برگزار شد.
هفدهم ژوئیه: توافق شراکت اقتصادی اتحادیه اروپا-ژاپن به امضا رسید که بزرگترین توافق تجارت آزاد دوجانبه جهان است و یک منطقه تجاری باز ایجاد می‌کند که حدود یک سوم تولید ناخالص ملی جهان را پوشش می‌دهد.
بیست و سوم ژوئیه: در بحبوحه تحرکات واشنگتن، کابل و سایر کشورها برای یافتن راهکار پایان جنگ ۱۷ ساله در افغانستان و از سرگیری مذاکرات صلح، مقام‌های آمریکایی و طالبان در قطر دیدار کردند.  
دفتر سیاسی طالبان در قطر
بیست و پنجم ژوئیه: دانشمندان از وجود آب مایع در لایه‌های زیرین یخ در مریخ خبر دادند.
حزب تحریک انصاف پاکستان به رهبری عمران خان در انتخابات سراسری سال ۲۰۱۸ پاکستان با کسب ۱۱۰ کرسی از ۲۶۹ کرسی اکثریت نسبی کرسی‌های مجلس پاکستان را به دست آورد. عمران خان در روز شنبه ۱۸ اوت ۲۰۱۸ به‌عنوان بیست و دومین نخست‌وزیر پاکستان از زمان استقلال سوگند یاد کرد.

بیست و هفتم ژوئیه: طولانی‌ترین ماه‌گرفتگی قرن بیست و یکم رخ داد و مریخ در نزدیکترین حالت ممکن به زمین از سال ۲۰۰۳ قرار گرفت.
اوت
چهارم اوت: دست‌کم دو پهپاد با مواد انفجاری در نزدیکی کاراکاس، جایی که نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهوری ونزوئلا مقابل گارد ملی بولیواری سخنرانی می‌کرد، منفجر شدند. دولت ونزوئلا آن را تلاشی ناکام برای ترور مادورو دانست. در این حمله آسیبی به مادورو وارد نشد اما تعدادی از نظامیان مجروج شدند.

هفتم اوت: ایالات متحده تحریم‌ها علیه ایران را احیا کرد.
دوازدهم اوت: پنج کشور روسیه، قزاقستان، جمهوری‌ آذربایجان، ایران و ترکمنستان کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر را به امضا رساندند و به بیست سال مناقشه بر سر وضعیت حقوقی دریای خزر پایان دادند.
هجدهم اوت: کوفی عطا عنان، دیپلمات کشور غنا و هفتمین دبیرکل سازمان ملل متحد از ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۶ درگذشت.
بازی‌های آسیایی ۲۰۱۸ در جاکارتا و پالم‌بانگ اندونزی آغاز شد و تا دوم سپتامبر ادامه داشت.
بیست و چهارم اوت: اسکات موریسون پس از رای‌گیری بر سر ریاست حزب لیبرال استرالیا جایگزین مالکوم ترنبول به عنوان نخست‌وزیر شد.
بیست و پنجم اوت: جان مک‌کین، سیاستمدار و سناتور مجلس سنای ایالات متحده آمریکا از ایالت آریزونا درگذشت. او نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۰۸ آمریکا از حزب جمهوری‌خواه بود و در انتخابات چهارم نوامبر ۲۰۰۸ با اختلاف زیادی از سناتور باراک اوباما، نامزد حزب دموکرات شکست خورد.
سپتامبر
دوم سپتامبر: آتش‌سوزی موزه ملی برزیل در ریو دو ژانیرو.
انفجارهای مهیبی دریک پایگاه ارتش سوریه در نزدیکی دمشق به وقوع پیوست که به جنگنده‌های رژیم صهیونیستی نسبت داده شد. با این حال سوریه با تکذیب این حمله تاکید کرد انفجار در یک انبار مهمات به دلیل اتصال برق رخ داده است. اسرائیل هیچ بیانیه‌ای در این رابطه صادر نکرد.
چهارم سپتامبر: رسانه دولتی سوریه از حمله جنگنده اسرائیلی به مواضعی در شهر حماة و کشته ‌شدن دست‌کم یک تن و مجروح شدن ۱۲ تن دیگر خبر داد. به گفته منابع نظامی، سامانه دفاع هوایی سوریه چندین موشک را در نزدیکی شهر وادی العیون رهگیری کرد.
پانزدهم سپتامبر: طبق گزارش‌ها رژیم صهیونیستی در حمله به فرودگاه دمشق یک انبار تسلیحاتی با تسلیحاتی که اخیرا برای "حزب‌الله یا نیروهای ایرانی" رسیده بود، منهدم کرد. رسانه دولتی سوریه از رهگیری موشک‌های این رژیم خبر داد.  
هفدهم سپتامبر: پدافند هوایی سوریه پس از حملات جنگنده‌های رژیم صهیونیستی در خاک این کشور، قصد هدف گرفتن آنها را داشت که این جنگنده‌ها در لاذقیه پشت هواپیمای شناسایی ایل-۲۰ روسیه قرار گرفتند و نیروهای سوری به اشتباه آن را هدف گرفته و سرنگون کردند. مسکو، رژیم صهیونیستی را مقصر این حادثه دانست. در این حادثه ۱۵ نظامی روس کشته شدند.
بیست و دوم سپتامبر: حمله به مراسم رژه اهواز با ۲۹ شهید؛ داعش و گروهک موسوم به "مقاومت ملی الاحوازیه" مسئولیت این حمله تروریستی را بر عهده گرفتند.

بیست و سوم سپتامبر: نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند طرح بهداشت و درمان رایگان برای ۵۰۰ میلیون تن را به جریان انداخت که بزرگترین برنامه درمانی جهان است.
بیست و هشتم سپتامبر: زلزله‌ای به بزرگی ۷.۵ ریشتر جزیره سولاوسی اندونزی را لرزاند و یک سونامی به راه انداخت که دست‌کم ۲۲۵۶ کشته و بیش از ۱۰ هزار و ۶۷۹ زخمی بر جای گذاشت.
اکتبر
دوم اکتبر: جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار واشنگتن پست درون کنسولگری سعودی در استانبول به تقل رسید و یک بحران دیپلماتیک برای عربستان سعودی به وجود آورد.

شانزدهم اکتبر: رئیس‌جمهوری آمریکا به نقل از محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی گفت که او هرگونه اطلاع از مرگ جمال خاشقجی را تکذیب می‌کند.
بیستم اکتبر: ۷۰۰ هزار تن در مرکز لندن تظاهرات کردند و خواستار برگزاری دومین رفراندوم روی توافق نهایی بریگزیت شدند. این تجمعات دومین اعتراضات پر جمعیت قرن بیست و یکم در بریتانیا بود. در رتبه اول، راهپیمایی ضد جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ تحت عنوان "جنگ را متوقف کنید" قرار دارد.
دونالد ترامپ اعلام کرد ایالات متحده به بهانه کارشکنی روسیه از پیمان قوای هسته‌ای میان برد موسوم به آی‌ان‌اف خارج می‌شود.
انتخابات پارلمانی افغانستان برگزار شد.

بیست و سوم اکتبر: پل هنگ‌کنگ-ماکائو-ژوهای که طولانی‌ترین گذرگاه دریایی جهان در جنوب چین توسط شی جینپینگ افتتاح شد.
بیست و پنجم اکتبر: عمان میزبان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و هیات همراه او شد. این سفر دو روز بعد از دیدار محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با سلطان قابوس در مسقط در چارچوب روند صلح خاورمیانه انجام شد و هدف انتقاد گروه‌های مقاومت فلسطینی قرار گرفت.

بیست و هشتم اکتبر: ژایر بولسونارو راست افراطی با کسب ۵۵ درصد از آراء به عنوان رئیس‌جمهوری آتی برزیل انتخاب شد.

بیست و نهم اکتبر: آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان گفت در انتخابات ۲۰۲۱ شرکت نخواهد کرد و از رهبری حزب هم کناره‌گیری می‌کند. هفتم دسامبر آنگرت کرامپ کارن باوئر رهبر اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان شد.
سی اکتبر: بنگلادش و میانمار توافق کردند تا ماه نوامبر بازگرداندن صدها هزار مسلمان روهینجایی که از ترس سرکوب ارتش میانمار به بنگلادش پناه بردند، آغاز ‌کنند. آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد تاکید دارد شرایط در ایالت راخین میانمار برای بازگشت آوارگان مهیا نیست.  
سی و یکم اکتبر: بزرگترین مجسمه جهان با ۱۸۲ متر ارتفاع که چهره والابای پاتل، از رهبران استقلال هند است، در ایالت گجرات رونمایی شد.

نوامبر
چهارم نوامبر: جزایر کالِدونیای جدید که مجموعه‌ای از جزایر تحت تملک فرانسه در اقیانوس آرام است، رفراندوم استقلال برگزار کرد اما ۵۶.۴ درصد علیه آن رای دادند.
ششم نوامبر: انتخابات میان دوره کنگره آمریکا برگزار شد؛ سی و پنج کرسی از ۱۰۰ کرسی مجلس سنا و ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان ایالات متحده به رای گذاشته شد. در این انتخابات حزب دموکرات موفق شد با کسب اکثریت کرسی‌های مجلس نمایندگان اکثریت را در این نهاد قانونگذاری به دست بگیرد و سنا همچنان در دست حزب جمهوری‌خواه باقی ماند. در مجلس نمایندگان، دموکرات‌ها حداقل ۴۰ کرسی بیشتر به دست آوردند.

هشتم نوامبر: شروع آتش‌سوزی مهیب در ایالت کالیفرنیا که با ۸۸ کشته و تخریب ۱۸ هزار و ۸۰۴ واحد مسکونی مرگبارترین و مخرب‌ترین آتش‌سوزی کالیفرنیا شد.

یازدهم نوامبر: بسیاری از کشورها در سراسر جهان خصوصا در اروپا و کشورهای مشترک المنافع در کنار ایالات متحده، پایان صدمین سال جنگ جهانی اول را جشن گرفتند.
چهاردهم نوامبر: کابینه ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا پیش‌نویس طرح خروج کشور از اتحادیه اروپا موسوم به بریگزیت را تایید کرد. می بعد از اعلام حمایت کابینه از توافق بریگزیت گفت آمادگی دارد تا در برابر پارلمان کشورش درباره جزئیات این توافق توضیحاتی را ارائه دهد.
پانزدهم نوامبر: صدها مهاجر از گروه‌های کاروان به مرز جنوبی آمریکا رسیدند و همزمان ارتش ایالات متحده بر شدت تدابیر امنیتی در مرز افزود و علاوه بر نصب سیم خاردار موانعی نیز در مرز با مکزیک ایجاد کرد. سازمان‌های مدافع حقوق بشر هشدار دادند که شمار بیشتری از پناهجویان در روزهای آینده به مرز نزدیک می‌شوند.

شانزدهم نوامبر: سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) نتیجه‌گیری کرد ولیعهد سعودی دستور قتل جمال خاشقجی را صادر کرده بود.

هفدهم نوامبر: اعتراضات سراسری در فرانسه علیه افزایش مالیات سوخت از سوی جنبش جلیقه‌ زردها آغاز شد و اعتراضات با گذشت شش هفته همچنان ادامه دارد. با وجود امتیازاتی که امانوئل ماکرون به معترضان پیشنهاد داده است، معترضان کوتاه نیامده‌اند.

بیست و پنجم نوامبر: ترزا می‌، نخست‌وزیر بریتانیا و اتحادیه اروپا سرانجام پس از ۱۷ ماه بر سر توافق بریگزیت که جزئیات شرایط خروج را تشریح می‌کند، به توافق رسیدند؛ این توافق باید در پارلمان بریتانیا به رای گذاشته ‌شود.
بیست و هفتم نوامبر: اوکراین پس از برخورد مسلحانه‌ای در تنگه کرچ که موجب شد روس‌ها سه کشتی آن را توقیف کنند، حکومت نظامی اعلام کرد.   

بیست و نهم نوامبر: موشک‌های رژیم صهیونیستی سایت‌هایی در کسوه سوریه را هدف گرفتند. قطعاتی از یک موشک ضد هواپیمای سوری در محوطه‌ای باز در طرف اسرائیلی بلندی‌های جولان ساعاتی پس از آنکه رسانه سوریه اعلام کرد "اهداف متخاصم" را سرنگون کرده است، پیدا شد. منابع ارتش رژیم صهیونیستی ساقط شدن هرگونه جنگنده را تکذیب کردند.
سی نوامبر: جرج هربرت واکر بوش، چهل و یکمین رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا از حزب جمهوری‌خواه بین سال‌های ۱۹۸۹ و ۱۹۹۳ درگذشت. او در سن ۹۴ سالگی پیرترین رئیس‌جمهوری و معاون رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده آمریکا بود و در میان روسای جمهوری آمریکا، طولانی‌ترین عمر را داشته ‌است.
دسامبر
از اول دسامبر تا هشتم دسامبر: فرانسه بدترین ناآرامی مدنی خودش را از زمان اعتراضات ۱۹۶۸ توسط جنبش جلیقه‌ زردها تجربه کرد. اعتراضات در پاریس به هرج و مرج کشیده شد؛ صدها تن زخمی و هزاران تن بازداشت شدند؛ بیش از ۱۰۰ خودرو به آتش کشیده شد، طاق نصرت هدف اقدامات خرابکارانه قرار گرفت و بسیاری از اماکن گردشگری در پاریس و سایر نقاط این کشور تعطیل شدند. جنبش اعتراضی جلیقه‌زردها از هفدهم نوامبر تا انتهای سال ۲۰۱۸ هر شنبه ادامه یافته است.
دوم دسامبر: دونالد ترامپ و شی جینپینگ، رهبران آمریکا و چین که در جریان اجلاس گروه ۲۰ در آرژانتین حضور داشتند موافقت کردند جنگ تعرفه‌ای میان دو اقتصاد بزرگ جهان را برای ۹۰ روز متوقف کنند تا به گفتگوهای جاری میان نمایندگان دو کشور فرصت بیشتری داده باشند.
پلیس رژیم صهیونیستی توصیه کرد نخست‌وزیر این رژیم و همسرش به اتهام شیادی و رشوه تحت پیگرد قضایی قرار بگیرند.

هفتم دسامبر: اتحادیه بین‌المللی ارتباطات سازمان ملل گزارش داد تا پایان سال ۲۰۱۸ بیش از نیمی (۵۱.۲ درصد) از جمعیت جهان از اینترنت استفاده می‌کنند.
هشتم دسامبر: هزاران تن از مردم بلگراد در اعتراض به حمله‌ای علیه یک سیاستمدار اپوزیسیون به خیابان‌ها آمدند و خواستار تغییر سیاست الکساندر ووجیچ، رئیس‌جمهوری صربستان و حزب حاکم او موسوم به "مترقی صربستانی" شدند. این اعتراضات تحت عنوان "توقف پیراهن‌های خونین" ادامه یافته و فعالان اپوزیسیون ووجیچ را "خودکامه" دانسته و حزب او را "فاسد" نامیدند.
دوازدهم دسامبر: نخست‌وزیر بریتانیا با ۲۰۰ رای موافق و ۱۱۷ رای مخالف از رای عدم اعتماد حزب محافظه‌کار خود جان سالم به در برد.
سیزدهم دسامبر: طرف‌های یمنی پس از مذاکرات صلح به میانجیگری سازمان ملل که از اوایل دسامبر در سوئد آغاز شده بود، در نهایت با توقف فوری درگیری‌ها در شهر ساحلی الحدیده و خارج کردن گروه‌های مسلح از این شهر توافق کردند که مهمترین توافق از سال ۲۰۱۵ محسوب می‌شود. جنگ یمن که از ۲۰۱۴ آغاز شد، حدودا جان ۱۰ هزار تن را گرفته و ۲۰ میلیون تن را با خطر قحطی مواجه کرده است.

سنای آمریکا قطعنامه غیرالزام‌آور "اختیارات جنگی" را علیه متحد سعودی ایالات متحده تصویب کرد.
پانزدهم دسامبر: در کنفرانس تغییرات آب و هوایی کاتوویس در لهستان حدود ۲۰۰ کشور درباره قوانین اجرای توافق ۲۰۱۵ پاریس توافق کردند.
باستان‌شناسان مصری مقبره‌ای را کشف کرده‌اند که در نوع خود بی نظیر توصیف شده است. آنجا آرامگاه یک کاهن دربار فراعنه است که ۴۴۰۰ سال دست نخورده باقی مانده بود.

شانزدهم دسامبر: رانیل ویکرمسینگه، نخست‌وزیر سریلانکا دو ماه بعد از برکناری به دست رئیس‌جمهوری این کشور دوباره ابقا شد و سوگند یاد کرد.
نوزدهم دسامبر: دولت سودان تصمیم به افزایش بهای نان گرفت و از آن زمان معترضان خشمگین در خیابان‌های خارطوم و سایر شهرهای این کشور به خیابان‌ها می‌آیند. این اعتراضات تاکنون ۱۹ کشته بر جای گذاشته و همچنان ادامه دارد. بهای هر قرص نان از یک پوند سودانی به سه پوند (از حدود دو سنت به شش سنت آمریکا) افزایش یافته است.  

دونالد ترامپ تصمیم به خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و کاهش نظامیان کشورش در افغانستان را اعلام کرد که واکنش‌های متعددی از جمله استعفای جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا و سایر مقام‌های ارشد را به دنبال داشت.

بیست و پنجم دسامبر: خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) از واکنش پدافندی ارتش سوریه به "اهدافی متخاصم" در نزدیکی دمشق خبر داد. به ادعای اورشلیم پست هدف حملات مذکور "هیئتی عالی‌رتبه از مسؤولان حزب‌الله لبنان بود که وارد دمشق شده بودند."
بیست و هفتم دسامبر: حدود سه ماه بعد از قتل جمال خاشقجی، در پی صدور فرمان پادشاه عربستان برای تشکیل مجدد کابینه تعدادی از وزرای سعودی برکنار شدند. از جمله تغییرات برکناری عادل الجبیر بود و ابراهیم العساف به عنوان وزیر خارجه جدید جانشین او شد. ملک سلمان دو شورای عالی پادشاهی را هم که بر امور اقتصادی و امنیتی نظارت دارند، خانه‌تکانی کرد. ریاست این دو شورا به دست ولیعهد سعودی است و اختیارات او به عنوان معاون نخست‌وزیر و وزیر دفاع دست‌نخورده ماند. این تغییرات قدرت او را بیش از پیش تحکیم می‌کند، چون مشاوران و اعضای خاندان سلطنتی که نزدیک به او هستند، منصوب شدند.
ابراهیم عساف
بیست و هشتم دسامبر: ارتش بشار اسد برای اولین بار پس از سال‌ها در پی درخواست یگان‌های مدافع خلق (ی‌پ‌گ) وارد شهر کردنشین منبج شد و پرچم دولت مرکزی را در این شهر برافراشت.
بیست و نهم دسامبر: هزاران تن از مردم صربستان برای چهارمین هفته متوالی علیه الکساندر ووجیچ، رئیس‌جمهوری این کشور دست به راهپیمایی زدند. حدود ۲۵ هزار معترض در بلگراد بنرهایی با نوشته "ووجیچ دزد است" همراه داشتند. این یکی از بزرگترین تجمعات اعتراضی علیه دولت حاکم صربستان است. معترضان خواستار آزادی رسانه‌ها، پایان حملات به روزنامه‌نگاران و سیاستمداران اپوزیسیون هستند.
منبع : خبرگزاری ايسنا