کد مطلب: 122230
 
تاریخ انتشار : شنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۲۰
آمریکا روز گذشته بالاخره اعطای معافیت به مشتریان نفتی ایران را رسما اعلام کرد. بنابر اعلام خبرگزاری بلومبرگ، دولت آمریکا تصمیم به مستثنی کردن هشت کشور از تحریم‌های نفتی علیه ایران گرفته است.
 
به گزارش ایران خبر، کشورهای ژاپن، هند، کره‌جنوبی و چین معافیت کشورهایی هستند که دیروز معافیت گرفتند. به دنبال اعلام اسامی این کشورها عراق هم اعلام کرد از تحریم های نفتی معاف شده است ضمن اینکه پیش از این نیز ترکیه از معافیت خود خبر داده بود. با اینکه هنوز نام دو کشور دیگر اعلام نشده است اما بر اساس اعلام وزیر دارایی آمریکا هیچ کشوری از اروپا جزو این لیست نیستند.
قرار است دور دوم تحریم های ایران از روز 13 آبان ماه اجرایی شود.این دور از تحریم ها صادرات نفت و مبادلات بانکی و تجاری ایران را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
همچنین استیو منوچین، وزیر دارایی و مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا در یک کنفرانس تلفنی اعلام کردند که دولت آمریکا از روز دوشنبه ۱۴ آبان، ۵ نوامبر تمام تحریم‌های نفتی و بانکی علیه ایران را که لغو کرده بود، بازمی‌گرداند.
منوچین ، گفت : سوئیفت هم که تسهیل کننده بین‌المللی مبادلات بانکی است، مشمول تحریم های آمریکا خواهد شد مگر آن که مبادلاتش فقط در ارتباط با خریدهای بشردوستانه باشد.
به دنبال تلاش های آمریکا برای توقف صادرات نفت ایران بازار نفت با نوسانات زیادی همراه بود.

سیاستی که شکست خورد


قیمت نفت در این چند ماه به شدت گران شده و پیش بینی افزایش قیمت ها هم تقویت شده بود. در این شرایط و برای جلوگیری از افزایش بیشتر قیمت ها، آمریکا ناچار به اعطای معافیت نفتی چند ماهه به خریداران نفت ایران شده است.

---

هر چند اعلام شده که این معافیت موقتی است اما همین فرصت چند ماهه نشان از موفق نبودن تلاش آمریکا برای توقف صادرات نفت ایران است. پیش از این نیز تحلیلگران بازار خروج نفت ایران از بازارهای جهانی را امکا نانپذیر خوانده بودند.
در گزارش بلومبرگ همچنین آمده است که ؛ واشنگتن با وجود صدور معافیت، خواستار کاهش واردات نفت ایران از سوی همه کشورهای یاد شده است؛ اما این موضوع با مخالفت شرکای تجاری تهران مواجه شده است.
در چند ماه گذشتهبرخی از اعضای اوپک تلاش کره بودند که با افزایش تولید، کمبود عرضه نفت ایران در بازار را رفع کنند اما آمارهای اعلام شده حکایت از عدم موفقیت این سیاست برخی از اعضای اوپک  دارد.
ضمن اینکه آژانس بین‌المللی انرژی هم اعلام کرده بود ظرفیت تولید مازاد نفت جهان به دو درصد سطح تقاضا رسیده و کشورها، دیگر توانی برای افزایش تولید ندارند.
در گزارش آژانس بین المللی انرژی همچنین آمده بود: با اجرایی شدن تحریم های نفتی علیه ایران، که احتمالا با برخی مشکلات تولید در سایر کشورها همزمان خواهد بود، تداوم عرضه نفت (به میزان کافی) به بازار ممکن است بسیار چالش برانگیز شود و به بهای کاهش ظرفیت تولید ذخیره بازار تمام شود.

همزمان اتحادیه اروپا نیز اعلام کرده است برای مقابله با تحریم‌های یکجانبه آمریکا بزودی ساز وکار جامعی برای ادامه تجارت شرکت‌های خارجی با تهران و همچنین فروش نفت ایران ارائه می‌کند.
در بیانیه مشترک وزیران خارجه و دارایی آلمان، انگلیس و فرانسه به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با اشاره به پیشرفت چشمگیر سازوکار مالی ویژه این اتحادیه برای ایران آمده است که اتحادیه اروپا برای تکمیل این سامانه عزمی راسخ و مشترک دارد.

 

واکنش بازار نفت به اعطای معافیت ها

به دنبال خبر اعطای معافیت به مشتریان ایران، قیمت نفت هم کاهش یافت.
بنابراین گزارش، بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا برای تحویل در دسامبر در بازار نیویورک، ۵۵ سنت یا ۰.۹ درصد کاهش یافت و در ۶۳.۱۴ دلار در هر بشکه بسته شد و برای کل هفته ۶.۶ درصد کاهش ثبت کرد.
بهای معاملات نفت برنت نیز برای تحویل در ژانویه با 6 سنت یا کمتر از ۰.۱ درصد کاهش، در ۷۲.۸۳ دلار در هر بشکه رسید و برای کل هفته ۶.۲ درصد کاهش ثبت کرد. نفت برنت روز پنج شنبه برای نخستین بار از سپتامبر سال ۲۰۱۷ به پایین میانگین قیمت ۲۰۰ روزه سقوط کرده بود.

بیشتر بخوانید

نفت ایران خریدار دارد

شکست سیاست تحریم نفت ایران؛ آمریکا معافیت داد

منبع : ایران آنلاین