کد مطلب: 120136
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۲۴
انسان مضطرب و افسرده عصر حاضر بیش از هر دوره دیگری در معرض بیماری‌های روانی قرار دارد. آستانه تحمل پایین و هیجان‌های کنترل نشده، کیفیت زندگی و به‌دنبال آن سلامت روان انسان‌ها را تهدید می‌کند. این درحالی است که این روزها متخصصان از مهارت‌های زندگی و ارتقای بهداشت روانی در سایه آموزش این مهارت‌ها می‌گویند و بر تلاش برای حفظ «سلامت روان» تأکید می‌کنند. اما سلامت روان چگونه فراهم می‌شود؟
 
به گزارش ایران خبر، رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران این موضوع را چنین توضیح می‌دهد: سلامت روان افراد در گرو سلامت جسمی و داشتن احساس امنیت اجتماعی است.
 در واقع وقتی از سلامت روان صحبت می‌کنیم، دو موضوع مدنظر است. سلامت جسمی در کنار احساس خوشی، آرامش و امیدواری که باعث افزایش کیفیت زندگی فرد می‌شود. کیفیت زندگی شاخص مهمی در حفظ سلامت روانی است. موضوع دیگر وضعیت اقتصادی فرد در جامعه است. هنگامی که فردی از شغل مناسب با منبع درآمد کافی برای تأمین نیازهای زندگی‌اش برخوردار باشد آرامش خیال خواهد داشت که به سلامت روان منجر می شود.دکتر مریم رسولیان، با اشاره به همبستگی سلامت روان با سلامت ‌اجتماعی و اقتصادی به «ایران» می‌گوید: حفظ سلامت روان اجتماعی و نگاه همه جانبه‌نگر به مشکلات اجتماعی در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی که یکی از مشکلات جوامع امروزی است نقشی چشمگیر و غیرقابل انکار دارد.
او با اشاره به بحران‌های اجتماعی و آسیب‌های موجود در جوامع بشری تأکید می‌کند: فرد در کنار اجتماع تعریف می‌شود. فشارها و بحران‌های اجتماعی سبب کاهش اعتماد اجتماعی می‌شود و کاهش اعتماد اجتماعی منجر به کاهش همبستگی اجتماعی و افزایش آسیب‌های اجتماعی می‌شود.
در حقیقت این ارتباط متقابل چرخه‌ای معیوب را شکل می‌دهد که برای برون رفت از این شرایط نیاز به متخصصان روانپزشکی ‌اجتماعی به شدت احساس می‌شود. این گروه می‌توانند با ارائه راهکارهای مناسب در حل مشکلات ایجادشده کمک‌های قابل توجهی داشته باشند.
رئیس سی‌وپنجمین همایش سالانه انجمن روانپزشکان ایران خاطرنشان می‌کند: احساس ذهنی ناامنی اجتماعی موضوعی کم اهمیت‌تر از خود ناامنی اجتماعی نیست، این حس ذهنی سبب افت بیشتر اعتماد اجتماعی می‌شود. توجه به نقش رفتارهای فردی در بحران‌های اجتماعی و مدیریت یا تشدید این بحران‌ها موضوعی قابل اهمیت است.
این روانشناس با بیان اینکه اختلالات روانپزشکی همچون افسردگی و اضطراب گریبانگیر جامعه امروزی است، اظهار می‌کند: توانمندسازی جامعه در مقابله با استرس و اجرای برنامه‌های بین‌بخشی در سازمان‌های مختلف و همت عمومی برای اصلاح نگرش‌ها و باورهای نادرست فرهنگی در زمینه سلامت روان از جمله مسائلی است که در ارتقای سلامت روان نقش مهمی دارد.
دکتر رسولیان در ادامه به شایع‌ترین عوامل اجتماعی از بین رفتن سلامت روان اشاره کرده و تصریح می‌کند: فقر و نابرابری با تأکید بر بی‌عدالتی اجتماعی یکی از شایع‌ترین دلایل از بین رفتن امنیت اجتماعی و به‌دنبال آن سلامت روان است. 
سیاست‌های اجتماعی و اقتصادی در سطح کلان هر جامعه‌ای باید به گونه‌ای باشد که بی‌عدالتی و فاصله طبقاتی کاهش یابد. به عبارت ساده‌تر سلامت روانی، ‌اجتماعی، اقتصادی و... به هم پیوسته هستند و باهم رابطه دارند. لذا باور به اینکه رفاه هر فرد در گرو رفاه دیگران است، برای دستیابی به رفاه مناسب، ضروری است. اگر منافع صنفی، بدون نگرش کلان پیگیری شود و منافع ملی به‌صورت همه‌جانبه مدنظر قرار نگیرد، هیچ صنفی به موفقیت نخواهد رسید. 
به‌گفته رئیس انجمن علمی روانشناسان ایران، رویکردهای سنتی طبی، در درمان بیماران شدید روانپزشکی کم اثر است و چرخه درمان را کامل نمی‌کند. به همین دلیل بیماران یا اطرافیان آنها نباید فریب تبلیغات مختلف در این زمینه را بخورند.
 او با تأکید بر اینکه مهم‌ترین دلیل مراجعه نکردن افراد به روانپزشک ترس از «برچسب زدن» است، خاطرنشان می‌کند: برچسب (استیگمای) ابتلا به بیماری‌های روانپزشکی یکی از عوامل مهمی است که فرد درمان را رها کرده یا پیگیری‌های لازم را انجام نمی‌دهد، لذا فرهنگ‌سازی در این زمینه امری ضروری است. 
از طرفی ارائه خدمات در این حوزه کافی نیست. ضرورت نگاه تیمی و بین‌بخشی به سلامت روان و خدمات آن نیاز به تغییر نگرش همه دست‌اندرکاران تیم سلامت دارد از این‌رو تلاش کرده‌ایم در پنل آموزش روانپزشکی جامعه‌نگر سی و پنجمین همایش سالانه انجمن علمی روانپزشکان ایران، این موارد و خلأها و برنامه‌های موجود را مورد بررسی قرار دهیم.
گفتنی است، سی‌ و پنجمین همایش سالانه انجمن علمی روانپزشکان ایران 26 تا 29 مهرماه سال‌جاری در سالن شهید غرضی بیمارستان میلاد با حضور استادان و صاحبنظران برجسته در حوزه روانپزشکی برگزار می‌شود.
منبع : ایران آنلاین