کد مطلب: 111439
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۳:۴۴
اگر فردی یکبار مسافرت خود در یکسال را انجام داده و ارز مسافرتی خودرا نیز دریافت نموده است و اینک به هر دلیلی قصد دارد برای بار دوم در همان سال به خارج از کشور برود، باید ارز را از کجا بخرد؟
آیا سفر خارجی بیش از یکبار در سال ، قاچاق ارز محسوب می شود؟
 

به گزارش ایران خبر، علیرضا حائری، کارشناس ارشد مسائل اقتصادی در یادداشتی با اشاره به به اینکه بانک مرکزی تعداد سفرهای خارجی را در سال تنها یک بار تامین ارز می‌کند، گفت: حال سوال اینجا است که آیا سفرخارجی بیش از یکبار در سال ، قاچاق ارز محسوب می‌شود؟

به دنبال اوج گیری قیمت ارزهای خارجی در بازار ایران و تلاش دولتمردان اقتصادی دولت جهت مهار این پدیده و ساماندهی و مدیریت بازار ارز، بخشنامه ها و مصوبات متعددی از سوی هیات دولت و بانک مرکزی صادر و به دستگاه های مربوطه جهت اجرا ابلاغ گردیده است که حوزه های مختلفی را که نیاز به استفاده از ارز در آن احساس میگردد را شامل شده و سعی شده مشکلات آن بخش را حل و فصل نمایند.

یکی از این بخشها که مصرف کننده ارز میباشد ، حوزه گردشگری خارجی ، سفرهای تجاری ویا سایر سفرهای ضروری خارجی مردم میباشد که از نگاه مسئولین مربوطه دور نمانده است. به همین منظور در بند ۱ اطلاعیه شماره ۲ یکسان سازی نرخ ارز و با هدف تامین ارز مسافری امده است که :ارز مسافری برای یک بار سفر در سال به میزان ۱۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایرارزها به مسافران در مرزهای خروجی هوایی پرداخت می‌گردد و الی آخر...

بر مبنای این اطلاعیه هر ایرانی میتواند برای یک بار در سال، از ۱۰۰۰ یورو ارز دولتی با نرخ ۴۲۰۰ تومان استفاده نماید و به ترتیبی که بانک مرکزی مقرر نموده است نسبت به تهیه آن اقدام به عمل آورد که طرح بسیار خوب و کاربردی میباشد. در اینجا به کافی بودن و یا ناکافی بودن این مبلغ ، ورودی نخواهیم داشت.

اما سوال اینجاست که فرض کنیم فردی یکبار مسافرت خود در یکسال را انجام داده و ارز مسافرتی خودرا نیز دریافت نموده است و اینک به هر دلیلی قصد دارد برای بار دوم و یا بیشتر در همان سال به سفر خارج از کشور برود، اتفاقی که برای مامورین و مسئولین کشور و همچنین فعالان اقتصادی کشور به دفعات در طول یکسال  می افتد. این شخص باید ارز مورد نیاز مسافرت خودرا از کجا تامین نماید؟ در این میان سیستم بانکی که فقط یکبار در هر سال ارز مسافرتی می‌دهد.  

همچنین طبق بخشنامه بانک مرکزی، صرافی ها هم که مجاز به خرید و فروش ارز و معامله ارز  بصورت اسکناس با  مردم نیست. ضمن اینکه خرید ارز از بازار آزاد هم که طبق بند ۱۳ از مصوبه ساماندهی و مدیریت بازار ارز مورخ ۲۲/۱/۹۷ هیات وزیران و همچنین اعلام مقامات بلند پایه کشور جرم و قاچاق محسوب میشود و پیگرد قانونی دارد.

بند ۱۳ از مصوبه هیات وزیران مورخ ۲۲/۱/۹۷ می‌گوید، عملیات صرافی ها و معاملات ارزی خارج از چهارچوب مقررات ابلاغی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران قاچاق محسوب شده و طبق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارزو مصوبات شورای عالی امنیت ملی با آن رفتار می شود و دستگاه های ذیربط (قوه قضاییه ، وزارت کشور ،وزارت اطلاعات ، وزارت دادگستری و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران ) با متخلفان بر اساس قوانین و مقررات مربوطه رفتار می کنند.

با عنایت به بخشنامه ها و اطلاعیه های صادره فوق الاشاره متوجه می‌شویم که برای سفرهای مرحله دوم و به بعد در هر سال، هیچ امکانی برای تهیه ارز مورد نیاز وجود ندارد و تقریبا تمام افرادی که در حال انجام سفر دوم و یا بیشتر خود هستند و بار اول هم از ارز سیستم بانکی استفاده نموده‌اند و هم اینک هم در حال خروج از کشور و درمرزهای زمینی و یا هوایی مقادیری ارز خارجی در جیبشان وجود دارد ، مصداق حمل کالای قاچاق بوده و ظرفیت این را دارند که به عنوان حامل کالای قاچاق ، توسط نیروهای انتظامی دستگیر و به مراجع قضایی معرفی شوند. البته راه دیگرش هم این است که با جیب خالی به سفر بروی و در همان کشور مقصد نسبت به تهیه وتامین ارز مورد نیازایام سفر خود اقدام نمایید که البته این کار از دست هر کسی بر نمی اید و برای هر کسی مقدور نیست.

خوب است که مسئولان محترم تصمیم گیر در خصوص امور روزمره مردم، از جمله تامین ارز مسافرتی ، یکبار هم که شده بصورت شخصی و آزاد مسافرت کرده ، عوارض سرسام اور خروج از کشور را پرداخت نمایند، ارز مسافرتی برای بار اول را از شبکه بانکی دریافت نمایند و تلاش نمایند که برای بار دوم سفرهم بدون اینکه مرتکب انجام  فعل حرام شوند ویا اینکه مجبور شوند که ارز را بصورت  قاچاق تهیه نمایند ، نسبت به تهیه ارز مورد نیاز خود از مراجع قانونی اقدام فرمایند. در اینصورت حتما تصمیمات دیگری را در حوزه تامین ارز مسافرتی و یا سایر حوزه ها اتخاذ خواهند نمود.

منبع : خبرگزاری مهر