کد مطلب: 109156
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۸ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۳۵
منطقه بکر و دست نخورده زرین چشمه یا زر چشمه شهرضا واقع در روستای هونجان در ایام بهار و تعطیلات نوروزی پذیرای مسافران بسیاری است.
 
به گزارش ایران خبر، اگر حدود 65 کیلومتر از شهر شهرضا به سمت جنوب پیش برویم، به تفرجگاهی محصور در کوه‌های زاگرس می‌رسیم که منظره درختان سر به فلک کشیده و آب گوارای چشمه آن بهشت موعود را پیش چشمان شما تداعی می‌کند.
از شهرضا تا روستای هونجان، که محل این تفریحگاه است، حدود 53 کیلومتر فاصله است، قبل از روستای هونجان روستای اسفرجان است که بیشه‌های سرسبز آن یکی دیگر از تفرجگاه‌های جنوب شهرستان شهرضاست که همه روزه، به ویژه ایام تعطیل شمار فراوانی از مسافران را به خود جذب می‌کند.
این بیشه‌ها بلافاصله بعد از خروج از روستای اسفرجان به سمت روستای هونجان آغاز و به طول تقریبی 10 کیلومتر در حاشیه رودخانه‌ای منشعب از زرچشمه ادامه می‌یابد، بعد از آنکه مسیر جاده خاکی بین دو روستای اسفرجان و هونجان را پشت سر گذاشتید، وارد روستای هونجان می شوید و از اینجا، باید 12 کیلوکتر دیگر پیش بروید تا به زرچشمه برسید.
توجه داشته باشید که مناظر نیمه بیابانی هم زیبایی منحصر بفرد خود را دارد، بهشت زرچشمه پشت همین زمین‌های نیمه خشک است. وقتی دو سه بلندی و پستی جاده را پشت سر گذاشتید، با منظره درختان و تفریح‌گاه زرچشمه مواجه می‌شوید.
تفریح‌گاه زرچشمه بر اثر جوشش چشمه‌ای با همین نام از دل کوه پدید آمده است
رویش گل‌های آبی رنگ در حاشیه جاده و دشت‌های اطراف تغییر دمای هوا و تمایل آن به سردی و نزدیکی فصل سرما را نوید می‌دهد. تفریحگاه زرچشمه بر اثر جوشش چشمه‌ای با همین نام از دل کوه پدید آمده است، چشمه‌ای زلال که از دل سنگ‌های سفید رنگ بیرون می‌آید. در اطراف رودخانه‌ای که از فعالیت این چشمه ایجاد شده انبوه درختان وحشی، یک پارک جنگلی طبیعی را ایجاد کرده است. دامنه‌های اطراف این کوه محل رویش گیاهان دارویی فراوانی است که برای یافتن آنها شاید مجبور باشید ماه‌ها، عطاری‌های شهرها را بگردید.
روستای هونجان در منطقه کوهستانی قرار دارد و دارای زمستان بسیار سرد و تابستان خنک است، شغل بیشتر مردم کشاورزی است، این روستا دارای مناطق تفریحی بسیار زیادی است.
هونجان دارای زمستان‌های سرد و بهار و تابستان‌های معتدل است
هونجان دارای زمستان‌های سرد و بهار و تابستان‌های معتدل است، در فصل بهار و تابستان با توجه به آب و هوای خوب پذیرای مسافران از شهرها و نقاط مختلف است از تفرجگاه‌های معروف می‌توان به بیشه‌های مسیر رودخانه و آبکا که دارای آب معدنی است اشاره کرد، در فصل‌های بهار و تابستان با توجه به ییلاقی بودن منطقه همه ساله پذیرای 350 خانوار عشایری است.
مراسم ازدواج با استفاده از ساز و ناقاره محلی در مدت دو روز با در آوردن عروس در روز اول و داماد در روز دوم و رسم چوب بازی تا منزل داماد که مردم آن را همراهی می‌کنند و در عصر روز دوم با مراسمی داماد را اصلاح می‌کنند.
وجه تسمیه روستای هونجان
در مورد وجه تسمیه این روستا در جلد ششم فرهنگ معین در صفحات 2313 و 2314 چنین نگاشته است که هون نام قبیله‌ای از قبایل ترک (ژلو تاتار )که از حوالی شمال آسیا است که به نقاط دیگر مانند شمال چین و صحراهای مغولستان و دشت های ترکمنستان و ایران کوچ کرده و انتشار یافته اند، کلمه هون بعدها به هونان و بعد از آن هونجان تبدیل شده است.
به چند مورد می‌توان درباره قدمت و سابقه این روستا اشاره کرد که دارای اسناد و مدارک مستند است که قدمت این روستا به قرن چهارم یا پنجم هجری می‌رسد.
باقی مانده قلعه غازیان (جنگجویان) که در زمان مغول ساخته شده و بر اثر حوادث طبیعی تخریب شده است. سند مالکیت از زمان شاه عباس که یک نفر را مامور جمع‌آوری مالیات از این روستا کرده که دارای اسناد و مدارک مستند است که قدمت این روستا را به قرن چهارم و پنجم هجری می‌رسد. سنگ قبر های موجود از زمان زرتشتیان. سند خرید و فروش املاک که در زمان صفویه صورت گرفته و هم اکنون موجود است. ساختمان قدیمی که 350 سال پیش ساخته شده و تاریخی ترین حکاکی شده است و از تاریخ روستا است که به قلعه اسماعیل کنی معروف است. مسجد جامع با 280 سال قدمت تاریخی. یک تخته قالی موجود در موزه ای لوور پاریس بنا بر اظهار یکی از محققان دانشگاه اصفهان. قالی کیخا بافت که در موزه آستان قدس رضوی است. باقی مانده ساختمان حمام قدیمی که بنا بر دستور فتحعلی شاه قاجار احداث شده که سند آن موجود است و 36 تومان هزینه‌ای ساخت شده است و این حمام به خاطر این که حاکمان در فصل ییلاق مدتی را در منطقه زر چشمه در جایی که بنام «یوردشاه» معروف است، اطراق می‌کرده و به خاطر شکار نیاز به حمام داشته دستور می‌دهد که فردی به نام قاسم خان معروف به «قاسم خان قبا زر» مامور می‌شود که این حمام را بنا کنند. کشف تعدادی ظروف سفالی و اشیای دیگر از قلعه‌های قدیمی.
آب زرچشمه دارای کیفیت بالایی است و به گفته اهالی بومی هونجان آب این چشمه شفای امراض مختلف از جمله بیماری‌های گوارشی است. این آب از زیر کوه‌های مرز سمیرم به طرف هونجان جاری و باغات این منطقه را سیراب می‌سازد و به حرکت خود به طرف اسفرجان ادامه می‌دهد و در مسیر خویش باغات، اراضی کشاورزی و جنگل‌ها را مشروب می‌سازد و سبب شادابی آنها می‌شود و مناظر زیبایی به نمایش می‌گذارد.
ز
منبع : تسنیم