سومین گزارش 6 ماهه کمیسیون امنیت ملی

در جلسه مجری برجام با مجلس چه گذشت؟

کد مطلب: 100420
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۵۵
سومین گزارش 6 ماهه کمیسیون امنیت ملی از اجرای برجام دیروز در جلسه علنی مجلس قرائت شد. وحدت، حمایت از سپاه، حل مشکلات اقتصادی و... نکاتی بودند که نمایندگان مجلس پس از قرائت این گزارش در مورد برجام بر آن تأکید کردند.
 
به گزارش ایران خبر، این گزارش در هفت بخش تهیه شده بود که شامل مبانی و منابع گزارش؛ اجرای تعهدات جمهوری اسلامی، فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی، تحولات انجام شده در حوزه تحریم‌ها، موارد نقض عهد و پیمان‌شکنی امریکا، اقدامات متقابل و متناسب دولت جمهوری اسلامی ایران و جمع‌بندی و پیشنهاد می‌شد.
بخش‌های مهم گزارش اجرای برجام
مهم‌ترین قسمت گزارش کمیسیون امنیت ملی به سه سر فصل تحولات انجام شده در حوزه تحریم‌ها، موارد نقض عهد و پیمان‌شکنی امریکا، اقدامات متقابل و متناسب دولت جمهوری اسلامی ایران مربوط می‌شوند. این گزارش در بخش تحریم‌های رفع شده فهرستی از موارد مختلف را مورد اشاره قرار داده اما برای تحریم‌های باقی‌مانده نیز به نکاتی اشاره کرده که مهم‌ترین آن عدم اجرای «نقل و انتقال منابع مالی بین اشخاص حقیقی و حقوقی یا نهادهای اروپایی از جمله مؤسسات مالی و اعتباری اتحادیه اروپایی و اشخاص حقیقی، حقوقی یا نهادهای ایرانی از جمله مؤسسات مالی و اعتباری ایرانی، بدون نیاز به اخذ مجوز یا اعلام» است.
گزارش کمیسیون امنیت ملی تأکید کرده است که کشورهای 1+5 انگیزه جدی برای تحقق این بند از برجام نشان نداده‌اند. پابرجا بودن تحریم‌های حقوق‌بشری و موشکی هم از موارد دیگر مورد اشاره در این گزارش است. کمیسیون امنیت ملی در بخش دیگر گزارش خود درباره موارد نقض عهد و پیمان‌شکنی امریکا، 26 مورد از این نقض عهدها را فهرست کرده که از آن جمله می‌توان به تحریم 11 شخصیت حقیقی و حقوقی ایرانی دو روز بعد از اجرای برجام، توقیف 2 میلیارد دلار از اموال ایران، امضای وضعیت اضطراری علیه کشورمان اشاره کرد. از موارد اخیر نقض عهد امریکا نیز به مسائلی چون فشار به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بازنگری سیاست دولت جدید امریکا در قبال ایران و برجام، مصوبه کنگره امریکا درباره تحریم روسیه، ایران و کره شمالی، مقدمه چینی برای شانه‌خالی کردن از زیر بار تعهدات برجامی و طراحی و تبلیغ گسترده برای سیاست غیرقانونی بازنگری برجام توسط دولت امریکا اشاره کرد. در بخش بعدی هم این کمیسیون در ارزیابی خود از اقدامات متقابل دولت ایران در قبال عهدشکنی‌های امریکا به سه سرفصل اقدامات دیپلماتیک، دستور رئیس جمهوری برای ساخت شناور با پیشران هسته‌ای تصویب طرح مقابله با اقدامات امریکا در مجلس می‌پردازد. کمیسیون امنیت ملی اعتقاد دارد که اقدامات دولت ایران تاکنون از جنس و روح اقدامات متقابل و متناسب با نقض عهد و پیمان‌شکنی امریکایی‌ها نبوده است. در پایان این گزارش هم کمیسیون امنیت ملی دو اقدام را برای پاسخ متناسب و متقابل به اقدامات امریکا در زمینه برجام پیشنهاد داده است؛ تجدید نظر در همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای و لغو اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی.
10 نامه ظریف به موگرینی
پس از قرائت این گزارش، معاون وزیر خارجه با بیان اینکه وزارت خارجه روزانه به مقامات نظام درباره برجام گزارش می‌دهد، گفت که ما برای هر شرایط که امریکا بخواهد درباره برجام انجام دهد پیش‌بینی‌ها و تمهیدات لازم را اندیشیده‌ایم و آمادگی برای هر سناریویی داریم. به گفته عباس عراقچی، در جلسه علنی دیروز مجلس بزرگ‌ترین چالش ما در اجرای برجام و بعد از اجرایی شدن آن تاکنون سوء نیت امریکا است که بسیار مشخص و روشن برای همه است. وی با بیان اینکه امریکا به دنبال ایجاد فضای منفی علیه ایران است، گفت: امریکا می‌خواهد با اقداماتش اجازه ندهد بانک‌های اقتصادی در ایران فعالیت اقتصادی داشته باشند و نگرانی برای آنها به وجود آید. به گفته عراقچی، وزارت خارجه در طول 21 ماه گذشته در 7 گزارش تمام موارد را ثبت کرده و به مجلس ارائه داده است. همچنین وزیر خارجه در 10 نامه به خانم موگرینی مسئول سیاست خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده برجام و کمیسیون مشترک برجام این موارد را اعلام کرده است. در ماه‌های گذشته نیز تک تک موارد نقض‌، بدعهدی و عدم پایبندی امریکا ثبت شده که در کمیسیون مشترک سازمان ملل ثبت شود.
وی تأکید کرد: همه دنیا معتقدند که تنها ناظر و قاضی برجام آژانس است. ایران نیز به تعهداتش پایبند بوده که 8 بار آژانس در گزارشاتش آن را تأیید کرده است. معاون وزیرامورخارجه تأکید کرد: ما سناریوهای آینده را  پیش‌بینی کردیم. گزینه‌های محتمل قابل دسترسی است. پیش‌بینی به مراجع ذیربط داده شده است و آن را به هیأت نظارت بر برجام ارائه کردیم. ما برای هر شرایطی که امریکا بخواهد انجام دهد پیش‌بینی و آمادگی داریم و تمهیدات لازم اندیشیده شده است.
از گاوچران خواندن ترامپ تا تهدید به خروج از ان‌پی‌تی
بعد از سخنان عراقچی، تریبون مجلس در اختیار برخی از نمایندگان قرار گرفت تا درخصوص وضعیت برجام و گزارش داده شده، اظهار نظر کنند. مجتبی ذوالنور، نماینده قم و چهره اصولگرای مجلس اولین فردی بود که فرصت بیان نظر پیدا کرد. او گفت: اگر جمهوری اسلامی بخواهد از منافع برجام بهره‌مند نشود و به عقب بازگردد،‌ عقبگرد او بازگشت به گذشته نیست.  امریکا بداند که نمایندگان مجلس ایران این توانایی را دارند که اگر امریکا برجام را اجرا نکرد،‌ دولت را موظف کند تا از «ان‌پی‌تی» خارج شود. قرار نیست مردم ما ملعبه دست آنها باشند. ‌هادی قوامی، نماینده اسفراین هم ترامپ را با کلمه «گاوچران»، توصیف کرد و گفت: رئیس جمهوری گاوچران امریکا گفته که امریکا در حال بازنگری سیاست‌های کشورش در قبال ایران است. سید جواد حسینی کیا، نماینده سنقر نیز با اشاره به این نکته که «هدف از برجام رهایی از تحریم‌های ظالمانه بود»، تأکید کرد: امروز همه به یک نقطه رسیده‌ایم که رئیس جمهوری هم گفتند که مذاکره با امریکا دیوانگی است. هیچ وقت اتحادیه اروپا، امریکا را رها نخواهد کرد و به ما نخواهد چسبید.
جهانبخش محبی‌نیا چهره شناخته شده اصولگرایان در مجلس، نفر بعدی بود که در رابطه با این موضوع به اظهارنظر پرداخت. او گفت: دولت ایران به برجام اهمیت داده و هیچ وقت از آن خارج نخواهیم شد اما اگر امریکایی‌ها بخواهند به این شارلاتان بازی‌ها ادامه دهند،‌ ما بسرعت از برجام خارج خواهیم شد. محمد محمودی شاه‎نشین نیز از فرصت خود استفاده کرد و گفت: آنچه امروز با آن مواجهیم استفاده بهینه از فرصت پیش‎رو است. امروز می‌توان حاصل دستاورد برجام را به عنوان فرصت نگاه کرد. حقانیت ما برای دنیا مشخص شده است.
مصطفی کواکبیان، نماینده تهران نیز چهره‌ای بود که به عنوان نفر آخر پشت تریبون قرار گرفت. او با بیان این نکته که «این گزارشی که کمیسیون امنیت ملی ارائه داد،‌ باید بر دانش و آگاهی ملت اضافه کند و ما را از سردرگمی در بیاورد»، در بخشی از صحبت‌هایش با طعنه به چندهمکارش که از مخالفان برجام بودند، گفت: حرف‌های یکی و دو نفر از دوستان باز مرا به یاد دلواپس‌های قبلی انداخت! او افزود: من به این دوستان بگویم ما با یک قطعنامه توانستیم همه قطعنامه‎های تحریمی علیه ایران را از بین ببریم.
ما با برجام توانستیم حق مسلم‌مان را که غنی سازی اورانیوم بود را به رسمیت بشناسیم و تحریم‌های بانکی را برداریم، اما چه کنیم که با بدعهدی امریکا مواجهیم. این نماینده اصلاح‌طلب مجلس، در مسیر دفاع از اقدامات دولت برای برجام، تأکید کرد: «مادر تحریم‌ها» دیروز موش زایید! قرار بود که با طرح کاتسا،‌ 5 هزار نفر که با قرارگاه خاتم کار می‌کردند، تحریم شوند. اما همان قبلی‌ها تحریم شدند!
انتقاد از رویکرد صدا و سیما به برجام
رئیس مجلس در پاسخ به اخطار رحیمی نماینده تهران در انتقاد به رویکرد صداوسیما نسبت به برجام گفت که صداوسیما توجه لازم را داشته باشد که برجام موضوع ملی است. به گزارش ایسنا، علیرضا رحیمی در جلسه علنی دیروز مجلس با استناد به اصل 176 قانون اساسی گفت: براساس این اصل شورای عالی امنیت ملی وظیفه هماهنگ کردن فعالیت‌های سیاسی-اطلاعاتی، فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی در راستای تدابیر کلی دفاعی و امنیتی را  برعهده دارد. وی افزود: در چنین شرایطی صدا و سیما درباره برجام مناسبات ایجاد شده بخصوص رویکرد خصمانه امریکا بعد از ترامپ به گونه‌ای رفتار کرد که انگار از داخل یک تمایل و گرایشی به این سمت وجود دارد. این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: جا داشت صدا و سیما دستاوردهای ارزشمند تیم دیپلماسی و دولت در اجرای رو به جلوی برجام را عادلانه و منصفانه منعکس کرده و رفتاری مناسب داشته باشد. رئیس مجلس همچنین در بخش دیگری از جلسه دیروز گفت که سازمان انرژی اتمی طرحی درباره پیشرفت صنعت انرژی اتمی آماده کرده که کمیسیون امنیت ملی باید آن را پیگیری کند.
منبع : ایران